Skocz do zawartości
Kociarz

Monitor 27" 240hz WQHD IPS - ok. 2500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Kupiłem sobie niedawno monitor LG 27GP850. Sprawuje się bardzo dobrze, ogólnie najpierw w planach miałem kupienie drugiego takiego samego, ale rozważam czy nie zostawić go jako drugi monitor, poboczny, a główny kupić inny, z odświeżaniem 240hz.

Do wyboru w przedziale cenowym ok. 2500 zł i o tych parametrach za wiele w sumie nie ma, więc wpadły mi w oko 3 poniższe monitory - mają 27" WQHD, 240hz i są IPS.
Mało jednak mają opinii w przeciwieństwie do w/w LG, więc chciałbym zapytać Was o radę - który z poniższych będzie najlepszy? I jakie są najważniejsze różnice?

Służyć będzie do codziennej pracy, ale czasami też do popykania w gierki, dlatego chciałbym mieć jednak te 240hz.
A może jednak wielkiej różnicy między 165 (180hz OC) a 240hz nie będzie i lepiej zaoszczędzić tysiaka? co myślicie?

Acer Nitro XV272UXBMIIPRUZX - 2600 zł, posiada on 270hz po OC , chyba najbardziej wpadł mi w oko
iiyama G-Master Gold Phoenix GB2790QSU-B1 - najtańszy z całej trójki 2100 zł 
Gigabyte M27Q X HDR KVM - 2600 zł , ale ponoć zdarzają się z nim problemy m.in. bad pixele, nierównomierne oświetlenie itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś w jakie gry oraz na jakim sprzęcie grasz. Zakładam jednak, że osiągasz te 165 FPS-ów - czy czujesz, że brakuje Ci płynności? Albo uważasz, że zyskasz coś dzięki tym dodatkowym FPS-om (zakładając cały czas, że sprzęt wydoli).

Nie miałem do czynienia z takimi monitorami, więc nie powiem z doświadczenia, a w internetach ile ludzi, tyle opinii - nawet na PPC pod ostatnim artykułem o polecanych monitorach wywiązała się dyskusja o tym.

Myślę, że dopóki samemu tego nie sprawdzisz, to tak naprawdę się nie przekonasz.

Mimo wszystko jeżeli wcześniej siedziałeś na 60 czy 75 Hz, to największy przeskok już dokonałeś i możesz nie odczuć korzyści z jeszcze większej ilości klatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi