Astec Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2022 Witajcie, Chciałbym kontynuować temat związany laptopem Toshiba Satellite L500-13E. Rozmawiałem z właścicielem i po przestawieniu wszystkich za i przeciw zdecydował się na usprawnienie tego jakże leciwego komputera. Niestety moja wiedza komputerowa nie sięga tak daleko, dlatego Miałbym do Was jeszcze kilka pytań. 1. Czemu HWINFO jak i CPU-Z pokazuje, że taktowanie procesora oscyluje w granicach 1200 MHz, skoro według informacji zawartych w samym biosie jak i tych na stronie Intela CPU rozkręca się do 2 GHz. Czym może to być spowodowane? Ponadto w teście CPU-Z osiąga w single skromne ~45 punktów, a w multi ~90. Jest to wynik kilkakrotnie niższy niż średnia wyników w internecie i tylko potwierdza to, że coś tu nie działa prawidłowo, pytanie tylko co. 2. Czy dokładając dodatkowe 2 GB pamięci operacyjnej muszę wybrać takie same parametry (taktowanie i opóźnienia) jak i producenta kości? Czy może to być inna np. szybsza kość innego producenta, a sama płyta główna "obetnie" ponad programowe MHz? 3. Wybrałem najmniejszego SSD-ka od Patriota (120 GB) w cenie około 60 zł. Do jakich prędkości zostanie ograniczony przez stary interfejs SATA? Rozumiem, że dysk SSD wchodzi w miejsce HDD, którego musimy wyrzucić, bo jest tylko jeden port SATA. 4. Co myślicie o wymianie samego CPU na Core 2 Duo T8300 czy T9500? Poprawiło by to w sposób znaczący płynność i wydajność komputera? Tą opcje zakładam raczej tylko w przypadku uszkodzenia obecnego CPU (czytaj punkt 1). 5. Teraz najtrudniejsze pytanie - jaki system operacyjny wybrać jeśli użytkownik będzie korzystał tylko z przeglądarki internetowej? Myślałem o czymś jak najbardziej lżejszym i możliwie prostym w obsłudze. Zważywszy na cenę licencji Windowsa, Linux Lite byłby dobrym wyborem? Nie da w żaden sposób zaktualizować tej Visty to 7 korzystając z klucza przyklejonego na obudowie? Bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi i bardzo proszę o podzielenie się swoją wiedzą. Korzystając z okazji chciałbym złożyć wszystkim forumowiczom życzenia zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2022 AD 1 Są dwie opcje najprawdopodobniej masz ustawione w opcjach zasilania tryb "oszczędzanie baterii" zmień za zrównoważony lub wysoka wydajność. Jeśli to nie pomoże lub jest ustawiony dobry profil trzeba poszukać opcji w biosie ale nie pamiętam jak ta opcja się nazywa może "Intel Enhanced Speedstep" AD 2 Nie nie musisz szybsza kość zwolni do parametrów wolniejszej. Różni producenci kości to też nie powinno powodować problemów ale 100% pewności nie ma. Ja używałem rożnych kostek 2GB+4GB i działało. AD3 SSD da największego kopa więc tutaj bym nie oszczędzał. Co do wyników znalazłem takie coś: Crucial MX300 525 Gb SSD na SATA II wrzucam obrazek na dole Możesz też wywalić napęd DVD i w to miejsce wstawić kieszeń na dysk w ten sposób masz 2 dyski. AD 4 Sama wymiana CPU bez niczego innego da niewiele (mówię o w pełni działającym T4200 a nie takim co śmiga na 1.2GHz) mimo że T9300 jest około dwa razy mocniejszy (dokładnie nie pamiętam😅) AD5 tutaj niestety nie pomogę Wesołych Świąt P.S Ściągnij program throttlestop ze strony techpowerup i tam masz możliwość regulowania mnożnika zobacz czy działa. przeczytaj też: https://www.overclock.net/threads/core-2-duo-ida.1386857/ Tryb Dual IDA pozwala aby oba rdzenie chodziły z maksymalnym mnożnikiem zarezerwowanym normalnie dla 1 rdzenia bo każdy z rdzeni myśli że ten drugi chodzi na 0%. Ugrać można niewiele 100 albo 200MHz ale zawsze coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...