Skocz do zawartości
varens

Zestaw do 18k - Gry/Programowanie - Proszę o opinie do mojej konfiguracji

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! W tym tygodniu spaliła mi się karta graficzna i mimo, że planowałem z zakupem nowego PC trochę zaczekać bo aktualnie ceny sięgają nieba, to niestety sytuacja mnie zmusiła do zmiany planów.

Tak czy siak mój zestaw był raczej z średniej półki i ma 8,5 roku więc już dłuższy czas myślałem nad zakupami.

Nienawidzę zakupów wiec raczej po raz kolejny ten zestaw spędzi ze mną 8lat+ dlatego pozwalam sobie na spory budżet, ale 18k to dla mnie max, i tak pierwotnie planowałem dać 15k

Od wczoraj robię mocny research ale moja znajomość sprzętu jest zerowa dlatego chciałem poprosić o sprawdzenie mojego zestawu i ewentualne porady/zamienniki.

Planuje Zakupić wszystko w niedzielę wieczorem bo mocno ubolewam nad brakiem PC

Info:

• Na ile czasu: 8lat+
  • Przeznaczenie: Gry/Programowanie/Generalne
  • Overclock: Raczej nie
  • Monitor: Full HD 144Hz, ale w niedalekiej przyszłości planuje upgrade na 4k
  • Podzespoły które posiadam/planuje użyć: Obudowa Fractal Design Define R4 Black Pearl oraz dwa dyski HDD 1TB i SSD 250GB wszystko z aktualnego zestawu
  • Wymagania: W miarę spokojna kultura pracy i dobra wydajność

Moja aktualna propozycja:

• Karta graficzna: RTX 4090
    Myślałem nad RTX 4080, ale ze względu na to, że mam plan długo nic nie uradować i bardzo możliwe, że w przyszłości zakupie jakiś fajny monitor 4K to zdecydowałem się na RTX 4090
  • Procesor: Core i7-13700KF
  • Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer II 280
    Wyczytałem, że jest jednym z lepszych AIO na rynku i nawet 280 wystarczy do i7-13700KF, a moja aktualna obudowa (Fractal Design Define R4 Black Pearl) ma tylko sloty na 2 wentylatory, a nie planowałem jej na ten moment jej wymieniać
  • Płyta główna: MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR5
    Z tego co się dowiedziałem Z690 nie różnią się wiele od Z790, jedyny problem to update biosu, a ta akurat płyta bo ma w sumie wszystko czego potrzebuje włącznie z wtyczkami od głośników 5.1 które posiadam, niestety większość modeli proponowanych wszędzie ich nie posiada. Prócz tego jest w nienajgorszej cenie
  • Pamięć RAM: Kingston Fury Renegade, DDR5, 2x16 GB, 6400MHz, CL32
    O ramach naczytałem się wiele sprzecznych informacji, końcowo decydowałem między Kingston Fury RenegadeG.Skill Trident Z5, ale końcowe informacje troche bardziej przekonały mnie do Kingston Fury Renegade
  • Dysk: SSD Kingston KC3000 2TB
    Początkowo chciałem iść w sprawdzonego producenta Samsunga i jego Samsung 990 PRO albo Samsung 980 PRO, ale znalazłem te Kingston KC3000 2TB i wiele informacji wskazuje na to, że są lepsze od pamięci Samsung-owych i w dodatku tańsze. Prócz tego mam jeszcze 1TB HDD i 250GB SSD z aktualnego zestawu więc w połączeniu tyle pamięci powinno mi starczyć na długo
  • Zasilacz: Zasilacz be quiet! Dark Power 12 1000W (80 Plus Titanium)
    Z kalkulatorów wyszło mi ze 1000W jest idealne do tego zestawu, choć z tego co się dowiedziałem producenci zazwyczaj przeginają z wymaganiami. Początkowo myślałem o jakimś Corsair bo od nich mam aktualny zasilacz i sprawował się świetnie, ale później poczytałem trochę o wydajnościach zasilaczy i pomyślałem o zakupie jakiegoś z wydajnością Titanium, przy użytkowaniu przez 8 lat wydaje mi się, że na samym zużyciu prądu zwróci się różnica, a prócz tego powinien mieć lepszą kulturę pracy, niż jakiś z wydajnością Gold, z chęcią usłyszałbym wasza opinie na ten temat ponieważ większość proponowanych zasilaczy jest typu Gold
Edytowane przez varens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KamikazePL77 Dzięki za rady, takich właśnie teraz bardzo potrzebuje. 

Na szybko ogarnąłem temat AIO, i chyba mimo to pójdę w nie z jednej strony chce przetestować, a z drugiej uzupełnienie płynu raczej to nie duży problem, a z tego co sprawdziłem Arctic Liquid Freezer II 280 ma taką możliwość, w dodatku producent ma na nim 6 lat gwarancji to w razie gdyby pompa padła będzie możliwość naprawy.

Jeśli chodzi o Procesor to mnie ten film trochę zaskoczył. Poszperałem trochę i wychodzi na to ze ten Ryzen jest na podobnym poziomie lub lepszym w pojedynczym wątku co w grach jest istotne, ale gorszy w wielu wątkach. W sumie chyba lepsza opcja zwarzywszy na cenę, ale znów musiałbym wtedy zmieniać płytę główną, i chyba bardziej przyzwyczajony do intel-a jestem, a różnice są ale nie kosmiczne.

Może byłbyś w stanie podpowiedzieć mi coś odnośnie zasilacza? Nie jestem pewny czy z nim nie przeginam jeśli chodzi o Titanium zamiast Gold-a.

Inna sprawa to to, że nie do końca jestem pewny tej płyty głównej, w sensie wyczytałem, że jest bardzo dobra, ale z innej strony też już trochę na rynku jest i może są lepsze alternatywy, ale zależymy żeby dźwiękowa karta miała wejścia na głośniki 5.1 bo większość ma tylko jedno wejście in i out.

Edytowane przez varens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, jeszcze troche poszperałem i znalazlem taki test: 

Wynika z niego, że jak podliczysz (oczywiście trochę na oko) używanie PC standardowo (nie tylko na pełnych obrotach) to intel wychodzi lepiej jeśli chodzi o użycie mocy, głównie dlatego, że w idle i małych obrotach zjada o wiele mniej energii niż AMD.

Edytowane przez varens
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi