varens Opublikowano 14 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2023 (edytowane) Hej! W tym tygodniu spaliła mi się karta graficzna i mimo, że planowałem z zakupem nowego PC trochę zaczekać bo aktualnie ceny sięgają nieba, to niestety sytuacja mnie zmusiła do zmiany planów. Tak czy siak mój zestaw był raczej z średniej półki i ma 8,5 roku więc już dłuższy czas myślałem nad zakupami. Nienawidzę zakupów wiec raczej po raz kolejny ten zestaw spędzi ze mną 8lat+ dlatego pozwalam sobie na spory budżet, ale 18k to dla mnie max, i tak pierwotnie planowałem dać 15k Od wczoraj robię mocny research ale moja znajomość sprzętu jest zerowa dlatego chciałem poprosić o sprawdzenie mojego zestawu i ewentualne porady/zamienniki. Planuje Zakupić wszystko w niedzielę wieczorem bo mocno ubolewam nad brakiem PC Info: Na ile czasu: 8lat+ Przeznaczenie: Gry/Programowanie/Generalne Overclock: Raczej nie Monitor: Full HD 144Hz, ale w niedalekiej przyszłości planuje upgrade na 4k Podzespoły które posiadam/planuje użyć: Obudowa Fractal Design Define R4 Black Pearl oraz dwa dyski HDD 1TB i SSD 250GB wszystko z aktualnego zestawu Wymagania: W miarę spokojna kultura pracy i dobra wydajność Moja aktualna propozycja: Karta graficzna: RTX 4090 Myślałem nad RTX 4080, ale ze względu na to, że mam plan długo nic nie uradować i bardzo możliwe, że w przyszłości zakupie jakiś fajny monitor 4K to zdecydowałem się na RTX 4090 Procesor: Core i7-13700KF Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer II 280 Wyczytałem, że jest jednym z lepszych AIO na rynku i nawet 280 wystarczy do i7-13700KF, a moja aktualna obudowa (Fractal Design Define R4 Black Pearl) ma tylko sloty na 2 wentylatory, a nie planowałem jej na ten moment jej wymieniać Płyta główna: MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR5 Z tego co się dowiedziałem Z690 nie różnią się wiele od Z790, jedyny problem to update biosu, a ta akurat płyta bo ma w sumie wszystko czego potrzebuje włącznie z wtyczkami od głośników 5.1 które posiadam, niestety większość modeli proponowanych wszędzie ich nie posiada. Prócz tego jest w nienajgorszej cenie Pamięć RAM: Kingston Fury Renegade, DDR5, 2x16 GB, 6400MHz, CL32 O ramach naczytałem się wiele sprzecznych informacji, końcowo decydowałem między Kingston Fury Renegade i G.Skill Trident Z5, ale końcowe informacje troche bardziej przekonały mnie do Kingston Fury Renegade Dysk: SSD Kingston KC3000 2TB Początkowo chciałem iść w sprawdzonego producenta Samsunga i jego Samsung 990 PRO albo Samsung 980 PRO, ale znalazłem te Kingston KC3000 2TB i wiele informacji wskazuje na to, że są lepsze od pamięci Samsung-owych i w dodatku tańsze. Prócz tego mam jeszcze 1TB HDD i 250GB SSD z aktualnego zestawu więc w połączeniu tyle pamięci powinno mi starczyć na długo Zasilacz: Zasilacz be quiet! Dark Power 12 1000W (80 Plus Titanium) Z kalkulatorów wyszło mi ze 1000W jest idealne do tego zestawu, choć z tego co się dowiedziałem producenci zazwyczaj przeginają z wymaganiami. Początkowo myślałem o jakimś Corsair bo od nich mam aktualny zasilacz i sprawował się świetnie, ale później poczytałem trochę o wydajnościach zasilaczy i pomyślałem o zakupie jakiegoś z wydajnością Titanium, przy użytkowaniu przez 8 lat wydaje mi się, że na samym zużyciu prądu zwróci się różnica, a prócz tego powinien mieć lepszą kulturę pracy, niż jakiś z wydajnością Gold, z chęcią usłyszałbym wasza opinie na ten temat ponieważ większość proponowanych zasilaczy jest typu Gold Edytowane 14 Stycznia 2023 przez varens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varens Opublikowano 14 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2023 (edytowane) @KamikazePL77 Dzięki za rady, takich właśnie teraz bardzo potrzebuje. Na szybko ogarnąłem temat AIO, i chyba mimo to pójdę w nie z jednej strony chce przetestować, a z drugiej uzupełnienie płynu raczej to nie duży problem, a z tego co sprawdziłem Arctic Liquid Freezer II 280 ma taką możliwość, w dodatku producent ma na nim 6 lat gwarancji to w razie gdyby pompa padła będzie możliwość naprawy. Jeśli chodzi o Procesor to mnie ten film trochę zaskoczył. Poszperałem trochę i wychodzi na to ze ten Ryzen jest na podobnym poziomie lub lepszym w pojedynczym wątku co w grach jest istotne, ale gorszy w wielu wątkach. W sumie chyba lepsza opcja zwarzywszy na cenę, ale znów musiałbym wtedy zmieniać płytę główną, i chyba bardziej przyzwyczajony do intel-a jestem, a różnice są ale nie kosmiczne. Może byłbyś w stanie podpowiedzieć mi coś odnośnie zasilacza? Nie jestem pewny czy z nim nie przeginam jeśli chodzi o Titanium zamiast Gold-a. Inna sprawa to to, że nie do końca jestem pewny tej płyty głównej, w sensie wyczytałem, że jest bardzo dobra, ale z innej strony też już trochę na rynku jest i może są lepsze alternatywy, ale zależymy żeby dźwiękowa karta miała wejścia na głośniki 5.1 bo większość ma tylko jedno wejście in i out. Edytowane 14 Stycznia 2023 przez varens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varens Opublikowano 14 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2023 (edytowane) Rozumiem, jeszcze troche poszperałem i znalazlem taki test: Wynika z niego, że jak podliczysz (oczywiście trochę na oko) używanie PC standardowo (nie tylko na pełnych obrotach) to intel wychodzi lepiej jeśli chodzi o użycie mocy, głównie dlatego, że w idle i małych obrotach zjada o wiele mniej energii niż AMD. Edytowane 14 Stycznia 2023 przez varens 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...