Skocz do zawartości
Kramarito

Ocena zestawu oraz wasze propozycje zmian (bez GPU +- 5k PLN)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym aby ktoś sprawdził/podpowiedział dobór podzespołów do nowej skrzynki (Głównie płytę główną, obudowę oraz RAM pod pozostałe elementy). Komputer głównie uzywany do gier, początkowo FullHD ale planuje przeskok na 1440p. lub ewentualnie na 4K. GPU jest już w drodze także pozostaje bez zmian, a na pozostałe elementy wraz z systemem operacyjnym chciałbym przeznaczyć max 5k PLN.

1. GPU 
4070Ti Asus TUF GAMING OC
2. CPU 
i5 13600KF, 3.5GHz, 14 cores, 24MB pamięci.
3. Zasilanie 
Seasonic G12-GM-850 850W 80Plus Gold lub jeśli jest to warte dołożenia tych 200zł to Seasonic FOCUS GX-850 80Plus Gold 850W
4. Chłodzenie procesora
Planuję AiO Navis F240 ARGB, lecz jeśli jest coś wydajniejszego w tym przedziale cenowym jak najbardziej czekam na propozycje
5. Płyta główna 
Rozmyślam nad MSI PRO Z690-A DDR4. Potrzebuję napewno wejścia 2x4pin PWM (jedno na FAN CPU oraz drugie na zasilanie pompy chłodzenia [chyba, że można pompę wpiąć w dodatkowe wejścia zasilające 4pinowe np. SYSfan] oraz 2 zasilania ARGB [chłodzenie oraz obudowa]). Również zależy mi na dobrym połączeniu WIFI, nie wiem na ile są warte te anteny od producentów płyt (wersje z WIFI) - jeśli są niewarte tej dopłaty ok. 150zl to dorzucę zewnętrzną antenę na USB. Z tego co wiem, to i5 13gen dobrze współpracują z płytami Z690 dlatego w coś takiego bym celował, chyba że jest inaczej to proszę o propozycje.
6. RAM (planuję 2x8GB, chyba że jest to za mało to ewentualnie 32GB)
Tutaj też prosiłbym o zaproponowanie czegoś kompatybilnego z w/w płytą lub z płytą którą mi zaproponujecie.
7. Obudowa 
Rozmyślam nad kilkoma - fajnie jakby były wyposażone w ARGB, bezproblemowo zmieściły 4070Ti (z tego co wiem do montażu GPU jest konieczna dokładka która zwiększa długość karty) oraz żeby wszystko nie było mega upchane na ścisk.
Mniej więcej w przedziale cenowym jaki mnie interesuje znalazłem 4 największe obudowy, może coś z tego? :
-RG6V
-AT6V
-Regnum 400 ARGB
-SG7V

8. Dysk
Czekam na wasze propozycje. Chciałbym coś szybkiego, nie za miliony - planuję system oraz inne gry trzymać na jednym dysku. Póki co znalazłem coś takiego:
-SX 8200 Pro 2TB
-Lexar SSD NM620 1TB
-KC3000

9. System operacyjny
Również potrzebuję, nie wiem czy jest jakaś różnica ale może ktoś poleci - Win10 czy 11?

Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i pomoc.
Pozdrawiam

Edytowane przez Kramarito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, KamikazePL77 napisał(a):

Solidna wieża i bardzo mały undervolting jako alternatywa. Zasilacz, nawet 750w wystarczy, ten ma 10 lat gwary https://www.morele.net/zasilacz-msi-mpg-a850gf-850w-306-7zp0c11-ce0-5945566/, według mojej może nie aż tak dużej wiedzy, wychodzi, że póki co Msi robi dobre zasilacze. Płyta jeżeli pamiętam, jedna z lepszych na pułapie ale też gaming x i tuf będą dobre jeżeli mają to co napisałeś. Ram 3600/cl16 styknie, nie ma co szaleć, szczególnie, że planujesz przesiadkę na 2/4k. Tu raczej małe ryzyko niekompatybilności, popularne modele powinny śmigać, można temat lekko zgłębić, jak już wybierzesz. Dysk, jak masz światłowód, to 1tb wydaje się 100% optymalny, kc3000 bardzo popularny, nic złego o nim nie słyszałem. No i najważniejsze, jak chcesz 4k a rt (który aż tak na 4070ti vs 7900xt nie wymiata) traktujesz drugorzędnie, to polecam się mocno zastanowić nad Radeonem, poczytać testy w 4k, te 12 gb vram jest pod 4k stawiane jako względna słabość tego modelu.

Dzięki za odpowiedź. 
Ogólnie 4070Ti jest już w drodze także przy nim pozostanę. Zastanawiałem się również nad 4080, ale z uwagi, że obie są strasznie wycenione, zdecydowałem się na tą tańszą i bardziej opłacalną na ten moment. Wiem, że 4070Ti jest średnim wyborem pod 4K, ale jestem w stanie zejść z najwyższych ustawień graficznych aby uzyskać te stałe 60fps. 
Ogólnie to czekałem na 7900XT/XTX, ale zrezygnowałem z dwóch względów: dostępność oraz wielkie problemy ze sterownikami, poborem energii itd. XT jeszcze by przeszło może, ale XTX to strasznie nieudana produkcja AMD, również wyceniona tragicznie - z dwojga złego chyba wolę pewniaka w kwestii sterowników i kultury pracy od Nvidii.
Pozdrawiam.

Edytowane przez Kramarito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi