Jump to content
Diesslay

Problem z RAM DDR5, procek z AMD. Święcące diody przy starcie

Recommended Posts

Cześć. Mam problem z pamięcią RAM... Przy ustawieniu standardowym czyli 4800MHZ czerwona dioda od cpu i pomarańczowa od RAM świecą może z 1s i gasną, komp od razu przechodzi do startu. Przy profilu EXPO czy nawet XMP na 5600MHZ diody święcą z dobre 15s/20s i dopiero po tym czasie przechodzi do startu... Wydłuża to czas a człowiek już się przyzwyczaił 😛 Ogółem to komp działa dobrze, nie wywala, RAM według CPUz ma te 5600mhz ale dziwne to tak czy siak...

Płyta: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
Procek: Ryzen 5 7600x
RAM: KF556C36BBEA-16 x1 (druga jest w najbliższych planach)

Kompatybilność sprawdzałem z płytą i jest git. Bios właśnie dziś zaktualizowałem...

 

 

PS. Teraz jeszcze widziałem typa tylko trochę z innym problemem bo w ogóle nie startował ale przy profilu xmp dał po prostu volty na z 1.25 na 1.30. I teraz pytanie. Bo może bym spróbował ale nigdy się nie bawiłem w napięcia - może się coś uszkodzić czy mogę spróbować? Ma to jakieś zabezpieczenia na za duże napięcie?
///EDIT. Spróbowałem tych napięć. Nic nie dało, problem aktualny...

Edited by Diesslay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...