qrzysio Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 Witajcie - w przeciągu tygodnia zmieniam platformę na: 1. R9 7900x lub 7800x3d + ENDORFY Navis F360 2. Asus TUF Gaming X670E plus WIFI 3. G-SKILL Trident Z5 RGB 64GB [2x32GB 6000MHz DDR5 CL30 XMP3 DIMM] lub G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR) 4.ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming OC 16GB DLSS 3 +be quiet! adapter do zasilania kart graficznych 12VHPWR Ze starych rzeczy pozostaje PSU - be quiet Straight Power 11 850W Plus Platinum m.2 NVME PNY 500gb +SSD 500gb Crucial +HDD tochiba 3TB Pytanie mam o RAM - optymalny dla tego procesora. Ufam g.skill i mam już od nich kości od lat. Raczej nie planuję zmiany. Ogólnie opinie co do zestawu - jeśli są jakieś uwagi to oczywiście mile widziany komentarz. Głównie mi chodzi o ram - 64GB raczej mi wystarczy - tylko kwestia czy taki układ jest optymalny czy może 4x16GB? - aczkolwiek wolałbym 2x32GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) Witam jest lista wspieranych pamięci można zerknąć. https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-x670e-plus-wifi/helpdesk_qvl_memory/?model2Name=TUF-GAMING-X670E-PLUS-WIFI zestaw 2x32GB przysporzy mniej komplikacji niż 4x16GB Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR) z wsparciem dla AMD EXPO , no cena jest jak jest, ale jeśli będziesz potrzebował czy wykorzystywał 64GB. Edytowane 10 Lutego 2023 przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) Hmm wg asus - to w ogóle nie obsługują modułów 2x32 szybszych niż 5600mhz - wrzucam zdjęcie. Poprawcie jeśli coś źle robię. Edytowane 10 Lutego 2023 przez qrzysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 2 godziny temu, qrzysio napisał: Hmm wg asus - to w ogóle nie obsługują modułów 2x32 szybszych niż 5600mhz - wrzucam zdjęcie. Poprawcie jeśli coś źle robię. oczywiście ze nie ma gwarancji, bo każda pamięć w trybie XMP, czy nowe AMD EXPO , będzie stabilnie działać z deklarowanymi szybkościami, bo to już jest OC , pamięć po włożeniu i tak domyślnie będzie startować z szybkością 4800MHz , trzeba wejść do biosu i ręcznie włączyć tryb XMP czy AMD EXPO , lub ręcznie ustawić odpowiednia szybkość, a to z jaka faktycznie będzie prędkością stabilnie pracować, to już zależy od (procesora- pamięci- oraz płyty głównej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) No i OK - teraz mi trochę rozjaśniłeś w głowie - bo na początku się przestraszyłem, że ten wybrany przeze mnie moduł w ogóle się nie odpali - tylko wysypie jakieś błędy. A on generalnie zadziała tylko ze stockowymi nastawami jak dla ryzenów tej serii/płyty głównej czy chipsetu - jeśli ryzeny natywnie maja 5200mhz to z takimi nastawami te pamięci będą działały - dopiero jak zacznę ja podnosić taktowanie - wtedy od procesora/płyty i samej sztuki pamięci będzie zależało czy osiągnę nastawy pamięci jak deklarowane lub lepsze ? Generalnie pytanie końcowe brzmi - czy zaproponowane przeze mnie kości 2x32GB odpalą się na tej płycie - kwestia ich OC to już sprawa czynników jak powyżej. Edytowane 10 Lutego 2023 przez qrzysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 Godzinę temu, qrzysio napisał: Generalnie pytanie końcowe brzmi - czy zaproponowane przeze mnie kości 2x32GB odpalą się na tej płycie - kwestia ich OC to już sprawa czynników jak powyżej. bez, przesady odpala na pewno, a to z jaką maksymalnie prędkością będą działać stabilnie to już trzeba będzie sprawdzić empirycznie XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 3 godziny temu, Mr.T... napisał: bez, przesady odpala na pewno, a to z jaką maksymalnie prędkością będą działać stabilnie to już trzeba będzie sprawdzić empirycznie XD Pytanie na sam koniec - czy ten zestaw 2x32GB jest ok, czy np zaproponowałbyś coś innego w podobnej kwocie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 2 godziny temu, qrzysio napisał: Pytanie na sam koniec - czy ten zestaw 2x32GB jest ok, czy np zaproponowałbyś coś innego w podobnej kwocie ? trzeba też patrzeć, na co faktycznie można kupić , zestawy 2x32GB nie ma za wielkiego do wyboru , i raczej pozostał bym przy tych pamięciach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...