Skocz do zawartości
Kostrzak

Sound Blaster Audigy i Inspire 5100 ..Problem..?!

Rekomendowane odpowiedzi

..ja właśnie odnośnie w/w zestawu...Zakupiłem ów sprzet...całkiem nieźle buczy jak na swoje...gabarty... byłbym w pełni zadowolony gdyby nie.....

to że głośnik ustawiony jako CENTER nie gra... Znaczy nie gra przy odttwatzaniu jakichkolwiek plików muzycznych....filmów czy w grach..natomiast...gdy wykonuje test głośników...czy karty to wsztstko jest wporządku...A podłączone wszystko mam dobrze......Ktoś miał moze podobny problem..?.;P PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale gdy to włącze to mi tylko przedni gra a ja chciałem żeby sub grał. Niewiem jush . Tak wogule to ja niemam inspire tylko amplituner podłączony. Tak wogule to w tescie nawet niema suba jest tylko 5 głośników... także niewiem czy wogule gra ten sub... Poszukam nowych sterów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o subwofer to jak dobrze go podłączysz to będzie dobrze dmuchał ;) Zresztą jak będzie działał to sam zauważysz - może jest źle podlączony.

Jak chcesz, żeby działało 5 głośników to odłącz pomarańczowy kabelek od subwofera i będzie ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coooo ale o co chodzi ???

dzwięk chodzi elegancko jak włącze film dvd i ustawie dziwięk na 6 głośników to super, tylko że ja bym chciał żeby mi subwofer dawał po uszach jak bende słucham muzy bo tak to bez basów to lipa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok chłopaki mam inny problem. Podobno jak sie ma film w ac3 to powinien być tesh dzwięk z wszystkich głośników tak jak na dvd ale ja niemam. Odpalam filmy w vplayerze. Jaki służy do tego palyer żeby był taki dzwięk lub jakie kodeki trzeba zainstalować???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) jakie kodeki trzeba zainstalować???

:arrow: http://ac3filter.sourceforge.net

Dla SBLive5.1 i Audigy należy w zakładce Main ustawić Output Speakers: SPDIF i w Surround Mixerze uaktywnić opcję AC3 Decode (Settings). Również w Surround Mixerze w Settings można włączyć Bass Redirection i wtedy subwoofer będzie działał zawsze, a nie tylko podczas filmów z AC3. Proponuję jeszcze poeksperymentować z suwakiem Crossover Frequency którym ustala się częstotliwość podziału pasma pomiędzy subwooferem, a satelitkami. Im mniejsze satelitki tym częstotliwość należy ustawić większą. Ja u siebie mam 100Hz, ale przy głośniczkach komputerowych powinno ustawiać się około 150Hz lub nawet więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również w Surround Mixerze w Settings można włączyć Bass Redirection i wtedy subwoofer będzie działał zawsze, a nie tylko podczas filmów z AC3.

To dziwne - jak włączyłem opcję Bass Redirection to wtedy subwoofer działa gorzej :(

A bez uruchamiania tej opcji jest ok - działa zawsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne - jak włączyłem opcję Bass Redirection to wtedy subwoofer działa gorzej :( A bez uruchamiania tej opcji jest ok - działa zawsze :)

Zapewne w Twoich głośniczkach na subwoofer idzie suma z wszystkich satelitek i kanał subwoofera w karcie dźwiękowej jest poprostu niewykorzystywany. Producent zrobił tak aby można było głośniczków używać również z kartami 4-kanałowymi, które nie mają osobnego wyjścia na subwoofer. Jeśli właczysz w takim wypadku Bass Redirection to pasmo przenoszenia na satelitki będzie obcięte od dołu i stąd słabszy bas. U siebie mam kompa podłączonego pod amplituner i każdy kanał jest całkowicie niezależny od pozostałych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było do tego :)

Zapewne w Twoich głośniczkach na subwoofer idzie suma z wszystkich satelitek i kanał subwoofera w karcie dźwiękowej jest poprostu niewykorzystywany.

A moze to nie było na moją odpowiedź

To dziwne - jak włączyłem opcję Bass Redirection to wtedy subwoofer działa gorzej

A bez uruchamiania tej opcji jest ok - działa zawsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...