Skocz do zawartości
Chrzan0r

[Upgrade PC] - Socket AM4

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry szanownym forumowiczom,

Posiadam taki oto zestaw :

Płyta główna: MSI B450 GAMING PLUS

CPU: AMD Ryzen 5 2600, 3.4 GHz, 16 MB, BOX

GPU:  XFX Radeon RX 590 Fatboy 8GB GDDR5

Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 600W 

RAM: G.Skill Aegis, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL16

Komputer składałem w 2019 roku. Zastanawiam się czy warto jest robić upgrade CPU+GPU. Ale nasuwa mi się kilka pytań :

- Co z zasilaczem - czy 600W wystarczy ? monitor mam full HD, więc GPU raczej do grania w 1080p

- GPU - no właśnie, czy cokolwiek powyżej 3060 ma jakiś sens? czy w ogóle 3060 nie będzie się bottleneckować w przy tej płycie głównej?

- CPU - myślałem o ryzenie 5 5600(x) 

- RAM  - czy dokupić 2x8gb tego samego, czy może lepiej będzie zainwestować w 32gb lepszych kości (pytanie jak dużą różnice to zapewni)  

Jeśli chodzi o budżet to pewnie bym celował w ok. 2 tysiące zł (bez zasilacza). może być lekko ponad to.

Tylko pytanie, czy warto ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Chrzan0r napisał:

Co z zasilaczem - czy 600W wystarczy ? monitor mam full HD, więc GPU raczej do grania w 1080p

Tak, spokojnie da radę.

26 minut temu, Chrzan0r napisał:

GPU - no właśnie, czy cokolwiek powyżej 3060 ma jakiś sens? czy w ogóle 3060 nie będzie się bottleneckować w przy tej płycie głównej?

Płyta wspiera tylko PCI-e 3.0 ale przy wykorzystaniu 16 linii (czyli właśnie od 3060) spadek wydajności to kilka %, nie powiedziałbym że to bottleneck.

27 minut temu, Chrzan0r napisał:

CPU - myślałem o ryzenie 5 5600(x) 

5600 dobry wybór. Ew 5700X, zależy jak budżet.

28 minut temu, Chrzan0r napisał:

RAM  - czy dokupić 2x8gb tego samego, czy może lepiej będzie zainwestować w 32gb lepszych kości (pytanie jak dużą różnice to zapewni) 

Póki ceny ramu są jakie są moim zdaniem wymiana na 32GB 3600 CL18 dużo tutaj pomoże.

30 minut temu, Chrzan0r napisał:

Tylko pytanie, czy warto ?

Moim zdaniem warto. Skok wydajności będzie spory. Proponowałbym R5 5600Radeon RX 6700 XT, powinno się udać w okolicach 2k. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Bonusso3 napisał(a):

Płyta wspiera tylko PCI-e 3.0 ale przy wykorzystaniu 16 linii (czyli właśnie od 3060) spadek wydajności to kilka %, nie powiedziałbym że to bottleneck.

21 godzin temu, Chrzan0r napisał(a):

no właśnie tak się zastanawiałem z tym PCI-e 3.0 , czy to nie jest aby już za duża "zaszłość" technologiczna. Ale skoro to tylko kilka % to nie ma tragedii. 

Bardzo dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi