lukaszja Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2023 Dzień dobry! Szukam płyty głównej i procesora (z chłodzeniem) do obliczeń szachowych (Stockfisha). Resztę podzespołów mam. Komp nie będzie używany do gier. Ponieważ Stoskfish realnie wykorzystuje każdy dostępny rdzeń myślałem o AMD Ryzen 9 PRO 3900 12 x 3,1 GHz (z uwagi na jego relację koszt/efekt). Do tego jakaś płyta głowna (nie wiem jaka) i chłodzenie. Dobrze myślę? Warto brać coś innego? Jaka płyta i chłodzenie? Doradźcie proszę, dzięki, Kuba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2023 Godzinę temu, lukaszja napisał: Resztę podzespołów mam. A co to za podzespoły i jaki budżet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszja Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2023 Podzespoły to: - zasilacz Thermaltake Smart SE 530W - kilka dysków twardych + SSD Samsung 850 EVO SSD bodaj 256 GB, - jakaś grafika AMD za 200zł (byle wyświetlała obraz), RAMY też będą do wymiany - o nich zapomniałem! Budżet? Nie ma sztywnego, myślałem, że w ok. 2000zł może uda się zmieścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2023 W tej kwocie to możesz co najwyżej kupić nowszy model tego Ryzena tj 5900X. A jaką masz teraz płytę i RAM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszja Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2023 Ale dlaczego? Procek AMD Ryzen 9 PRO 3900 jest do kupienia za ok. 700zł, MoBo za 450zł, RAM ok 300. Czemu mam się nie zmieścić w 2.000zł? Pytanie sprowadza się do wyboru wielordzeniowego i relatywnie taniego procesora - stąd założyłem wątek - bo może coś ze stajni Intela, jakieś rozwiązanie serwerowe? Obecnie mam starą płytę i RAM - trzeba je wymienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...