SRB Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2023 Witam, muszę kupić dwie karty dla synów i mam dylemat. Brać 4060 8GB Inno3d, czy dołożyć do RX6800. 4060 ma największą opłacalność ramka/$, ale tylko 128bitów i 8GB. RX6800 ma za to 16GB 256bitów ale nie ma DLS3 i FG, tylko swoje odpowiedniki. Jak oglądałem ich porównanie to DLS3 wypadał o niebo lepiej, ale może się mylę i coś już poprawili. Radek w RT jest wolniejszy od 4060 Ti który jest w podobnej cenie. 4060Ti wydaje mi się nieporozumieniem cenowym, dlatego nie biorę jej pod uwagę. Mało pamięci i wąska szyna a cena około 1900zł. Jak spisują się obecnie odpowiedniki DLS3 i FG od AMD? Warto iść w radeony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2023 W największym skrócie, zabawę z Ray-Tracing powinno się rozpoczynać na kartach RTX 4070. Kolejną rzeczą jest rozdzielczość monitorów, dla 1080p/1440p wybrałbym RTX4060Ti z 8GB, natomiast do 4K wybrałbym RX6800 z 16GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SRB Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2023 Dzięki za odpowiedź. Może jeszcze ktoś coś napisze. Monitory mają 1440p, więc tak po środku trochę. Radki z czasem nabierały rozpędu. Szersza szyna i 16GB też mnie kusi. Stąd pytanie. Dla siebie pewnie kupię 4070 Super, bo do pracy potrzebuje Nvidie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2023 Ja bym na twoim miejscu poszedł w 6700xt, która jest bardzo opłacalna. To i tak nie jest jeszcze półka, żeby realnie bawić się w RT, a 4K to już w ogóle fantasmagorie, a taki właśnie 6700xt ma niezłą wydajność, w sam raz pamięci i jest sensownie wyceniony, zwłaszcza jak trzeba liczyć x2. Nie za bardzo wiem, o co chodzi z tym rozpędem. Jeśli nie planujesz wymiany przez bardzo długi czas, to radeony faktycznie mogą być lepsze, bo później pojawi się twardy bottleneck z pamięci. Tylko co za różnica, czy będziesz miał w jakichś przyszłych tytułach 20fps czy 5fps przez zbyt małą ilość pamięci? Obie opcje raczej mizerne. Przy premierze serii 5000 nvidii może się bardzo namieszać i amd, które teraz już teraz nie ma nic do zaoferowania w najwyższym segmencie, może być w niezłej kropce. Miejmy nadzieję, że nie, bo by to oznaczało ceny z księżyca, ale tak to niestety czasami bywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...