Skocz do zawartości
d3d9user

zestaw w formacie mITX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę złożyć zestaw w formacie mITX. Zestaw potrzebuje do wszystkiego.

MOJA LISTA PODZESPOŁOW

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D

COOLER:  największa możliwa noctua aby się zmiesciła w obudowie

MOBO:  nie mam zielonego pojęcia co do tego procka dobrać (WIFI6/BT5.2, 2x SLOT  M.2 na dyski)

RAM: 32 lub 64gb DDR5 6000mhz

PSU: Seasonic FOCUS SPX-750 SFX 80Plus

GPU: RTX 4070 12GB  lub RX 7800XT 16GB

SSD1: Kingston KC3000 1TB ( na system )

SSD2: Kingston KC3000 2TB ( na dane )

CASE: Ssupd Meshroom D  - nigdzie w pl nie mogę znaleźć

Chciałbym żeby wyszło jak na tym filmie na yb 🙂

wiem ze to szalony pomysł 🙂 ale co raz się żyje

Z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.amazon.co.uk/SSUPD-Meshroom-Mini-ITX-Small-Factor-Black/dp/B0C8DDR9JS?currency=PLN 

660zł do polski - nie wiem tylko czy ramki nie bedziesz musiał dokupic na chłodzenie ;/ 

karta Designed to Supported GPUs up to 3.4 slots, 325mm in length, 136mm in width /  jaka ma taki rozmiar każda 😛 czyli niemal wszystkie ale 2 wiatraki najlepiej 😛 

FSP/Fortron Dagger Pro 650W   (SFX rozmiar) - tu jest problem bo trzeba 3 kable ciągnąć na przejściówce / chyba że jest taki z  12v poower wtyczką ale ja bym poszedł na skróty i poskracał kable ^^ 

MSI Mpg B650I Edge Wifi 

G.Skill Flare X5 DDR5 32GB 6000MHz CL36 - 😕 cl30 poszły w górę 

7800X3D 

arctic Liquid Freezer II 280 

Be quiet! Wentylator 92mm Pure Wings 2 PWM

ktoś wpierdolił do tej obudowy 7800x3d i 4090 😄 na procku można zrobić UV bo będzie ciepło 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, axsin302 napisał(a):

chyba niema wysyłki  do pl

FSP/Fortron Dagger Pro 650W   (SFX rozmiar) - tu jest problem bo trzeba 3 kable ciągnąć na przejściówce / chyba że jest taki z  12v poower wtyczką ale ja bym poszedł na skróty i poskracał kable ^^

skłaniam się ku seasonicu 🙂 najlepsze według mnie  zasilacze a przy tym bezgłośne a użytkuje je od 11 lat i działa

arctic Liquid Freezer II 280 

Be quiet! Wentylator 92mm Pure Wings 2 PWM

nie przemawia do mnie AIO  - boje się awarii tej pompy a PC jest włączony praktycznie około 16h a niekiedy działa przez kilka dni 🙂   a przy tradycyjnym  dobrym chłodzeniu jest bezpiecznie bo nigdy mnie jeszcze nie zawiodło a mam  od 11 lat nh14 od noctuy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, d3d9user napisał:

nie przemawia do mnie AIO  - boje się awarii tej pompy a PC jest włączony praktycznie około 16h a niekiedy działa przez kilka dni 🙂   a przy tradycyjnym  dobrym chłodzeniu jest bezpiecznie bo nigdy mnie jeszcze nie zawiodło a mam  od 11 lat nh14 od noctuy.

U mnie taki Arctic działał praktycznie 24/7 już drugi rok, nigdy nic się nie stało. Zaletą AIO jest to, że przy tak kompaktowej obudowie zawsze zaciągasz chłodne powietrze z zewnątrz, taka Noctua może nie dać tam rady, bo wszystko spasowane na zapałki. Ale jak tam wolisz 😉 

Zobacz sobie na kanał tego typa, fajnie recenzuje takie małe obudowy https://www.youtube.com/watch?v=5enKuJG_b20

Z tego co patrzyłem już jakiś czas temu to głównie Asus robi porządne płyty mITX, Asrock bardzo przeciętny, MSI-Gigabyte raczej niższa półka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój zamysł powieli umiera  bo nie mogę tej obudowy nigdzie kupić wiec złożę coś w normalnej obudowie atx

Procesor: AMD Ryzen 7 7800X3D lub AMD Ryzen 9 7950X3D (tak na zapas)

Płyta główna: Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI

Pamięć: G.Skill Trident Z5 Neo, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30

Karta graficzna: Radeon RX 7800 XT 16GB lub GeForce RTX 4070 OC 12GB

GPU: RTX 4070 12GB  lub RX 7800XT 16GB

Obudowa: NZXT H7 Flow lub Endorfy Arx 700 Air lub BE QUIET! Shadow Base 800

Zasilacz SeaSonic Prime PX 1000W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi