Pazuzu Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia Mam problem z świeżo poskładanym zestawem: Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX Intel Core i5-14600KF Zasilacz be quiet! Straight Power 12 750W RAM Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36 SSD lexar nm800 Gigabyte GeForce RTX 4060ti Obudowa be quiet! Pure Base 500 Wszystko poskładane i problem pojawia sie podczas włączania po resecie biosu (wyciągnięta bateria na dłuższy czas). Brak jest obrazu (zarówno przez HDMI jak i DP), po wstępnym świeceniu się naprzemiennie diod CPU/RAM/VGA, dioda zatrzymuje sie na VGA. Kolejne uruchomienia nic nie dają po za tym że od razu świeci się dioda VGA. Sprawdzona karta 4060ti (kupiona używana) oraz 1050 przełożona z obecnego komputera w 100% sprawna. Bios zaktualizowałem (przynajmniej tak mi się wydaje) za pomocą QFlash PLUS. Nie mam możliwości wejścia do biosu - brak sygnału na monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia spróbuj w innym pcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia Próbowałem. Też nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia Witam "nie chce wstać" ? zakładam że zasilanie do płyty głównej podpoiłeś 24pin i EPS 2x8pin ? a jeśli tylko 1x8 to w które gniazdo ? pamięci obsadzone w bankach A2 B2 trzeba będzie poświęcić chwile czasu na diagnostykę na razie wychodzimy z założenia z płyta główna i reszta podzespołów jest sprawna wymontował bym płyt główna z obudowy i testy robił na np. stole ,(czemu ? bo jak i tak miała by pojechać na serwis czy wymianę w ramach gwarancji to i tak trzeba będzie to zrobić a tak masz swobodny dostęp. ) PC speaker (głośniczek) Ty posiadać ? - pewnie jak większość użytkowników nie xD podstawowa konfiguracja do testów to: wymontuj bakterie na czas demontażu płyty głównej ma być tylko płyta gówna, podłączone zasilanie 24pin i EPS 2x8pin , wtyczka od wiatraka z zestawu chłodzącego z procesora, myszka klawiatura i nic więcej czyli bez procesora , ramu, dysków, karty graficznej itd. czyli na "golasa" i (baterii na razie nie trzeba montować, jak płyta wystartuje i będzie możliwość wejścia do biosu to wtedy przy włączonym PC można ja obsadzić) )po włączeniu zasilania czyli połączenia pinów power na płycie głównej , (można się wspomóc śrubokrętem) , co będzie piszczeć PC speaker ?, bo to ze świeci się jakaś dioda to co to za informacja ... (taa "choinka tez się świeci" xD ) oraz czy wiatrak ten z zestawu od CPU ruszy ? o tak jak tutaj pan robi xD https://www.youtube.com/watch?v=7cQLYROKJ_Q 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia Przewertowałem cały internet i problem z diodą VGA występuje bardzo często. Mi się udało z tym uporać. Nie wiem co dokładnie pomogło, ale takie czynności wykonywałem. - Wgranie przedostatniego biosu za pomocą QFlash Plus (bez karty graficznej, pamięci RAM, dysków - CPU zamontowany). - Wgranie najnowszego biosu za pomocą QFlash Plus (bez karty graficznej, pamięci RAM, dysków - CPU zamontowany). - Podłączenie PC do TV (przez HDMI). Przed podłączeniem reset biosu, podłączony tylko jeden moduł RAM, podłączone sprawdzona karta graficzna (dalej bez dysków). Po kilku resetach (chyba jakiś proces adaptacji - w tym czasie migają diody kontrolne na płycie głównej) widać obraz na monitorze. Nie wiem czy nowszy BIOS czy zmiana monitora pomogła. Po sprawdzeniu że mam najnowszy bios powpinałem resztę części, przeprowadziłem instalacje jeszcze na TV. Teraz wszystko śmiga już na monitorze docelowym poprzez DP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...