marekponczek Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Witajcie. Na wstępie zaznaczę, że moja wiedza na temat technikaliów jest obecnie mocno nieaktualna. Ostatni komputer złożyłem samodzielnie z 8 lat temu, więc to niemal prehistoria przy obecnym postępie technologicznym. Stoję przed koniecznością złożenia sobie nowego zestawu do pracy. Praca typowo biurowa - excel (duże arkusze, czasem i po 500 MB), przeglądanie internetu, praca z bazami danych (nierzadko dużymi). Specyfika mojej pracy polega jednak na tym, że muszę mieć uruchomione maszyny wirtualne. Na raz są to zazwyczaj 2-3 maszyny. Korzystamy w tym celu z Virtual Boxa. Na tych maszynach wirtualnych zazwyczaj pracuje Win10 + ciężki program bazodanowy. Baza programu zajmuje zazwyczaj 3-5 GB, sam program też lekki nie jest i pożera zasoby. Dotychczas korzystaliśmy z serwerów w chmurze, więc człowiek nigdy nie zastanawiał się nad zasobami (szczerze, to nawet nie wiem jaka była konfiguracja tych serwerów, po prostu to działało i nie łapało zadyszki), a teraz przenosimy wszystko lokalnie i zastanawiam się na co zwrócić uwagę? Zestaw na pewno będzie miał 64 GB RAM-u oraz 2 dyski M.2 po 1 TB. Biorąc pod uwagę powyższe założenia, na co powinienem zwrócić uwagę w dalszej kolejności? 1. Jak bardzo istotna w przypadku uruchamiania maszyn wirtualnych jest wielkość pamięci L2 i L3 w procesorze? 2. Jak bardzo istotna jest liczba rdzeni i wątków? Czy do opisanych powyżej zastosowań będzie w porządku procesor, który ma 8 rdzeni i 16 wątków, czy to stanowczo za mało? Myślałem o AMD Ryzen 7 5700X, który ma 8 rdzeni i 32 MB cache L3, lub o i7-12700K, który ma 12 rdzeni i 25 MB cache L3. Jeśli chodzi o procesor, to szukam czegoś w budżecie do 1500 zł, gdyż chciałbym, aby koszt całego zestawu zamknął się w 3000 zł. Czy to dobre wybory, czy może w tym budżecie lepiej szukać czegoś innego? Czy jest jakaś różnica AMD vs Intel jeśli chodzi o wirtualizację? Pytanie również o wybór optymalnego dysku SSD - będą szyfrowane, nie chciałbym ich zbyt szybko wykończyć. Zależy mi na jak największej niezawodności. Edytowane 9 Lutego przez marekponczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 6 godzin temu, marekponczek napisał: 1. Jak bardzo istotna w przypadku uruchamiania maszyn wirtualnych jest wielkość pamięci L2 i L3 w procesorze? Zależy, w Twoim wypadku nie zastanawiałbym się nad tym. 6 godzin temu, marekponczek napisał: 2. Jak bardzo istotna jest liczba rdzeni i wątków? Zależy jakie te wirtualki masz, im więcej wątków/rdzeni tym lepiej. 6 godzin temu, marekponczek napisał: Czy do opisanych powyżej zastosowań będzie w porządku procesor, który ma 8 rdzeni i 16 wątków, czy to stanowczo za mało? Zależy co to za bazy i jak bardzo je obciążasz. W Twoim przypadku, żeby zmieścić się kosztach odpada AMD bo nie ma zintegrowanej karty graficznej i posiada mniej wątków. 6 godzin temu, marekponczek napisał: Jeśli chodzi o procesor, to szukam czegoś w budżecie do 1500 zł, gdyż chciałbym, aby koszt całego zestawu zamknął się w 3000 zł. Nie zmieścisz się z takim procesorem w tej kwocie. Procesor niech będzie 1200zł, RAM 600zł, 2x SSD 1000zł, Płyta 700zł. Np: Intel Core i7-12700K - 1200zł Patriot 64GB (2x32GB) 3600MHz CL18 - 600zł ASUS PRIME B760M-A WIFI DDR4 - 600zł PNY CS3140 x2 - 800zł To już nawet z tym masz 3k, a jeszcze zasilacz, obudowa, chłodzenie jakieś 600zł np. be quiet! Pure Power 11 400W 80 Plus Gold ENDORFY Ventum 200 Air Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...