noose Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Witam stawiam wlasnie sobie taki maly serwerek na slacku 9.0. sciagnalem najnowsza sambe i mam problem. na drugiej partycji ktora jest w NTFS mam troche danych ktore chce udostepnic. i to sie robi problem..... jak udostepniam cos to pyta sie mnie o login i haslo. nie przyjmuje danych ktore sa w systemie :( to wina ntfs :?: moze mozna to jakos obejsc :?: [global] workgroup = ORLOWO netbios name = SERWER comment = Serwer na linuxie.... dopiero sie robi:) interfaces = eth1 bind interfaces only = Yes security = SHARE hosts allow = all [Duperele] comment = Duperele sciagniete z netu patch = /mnt/ntfs/for_mule/Incoming browseable= yes gues ok = yes valid users = all public = yes only guest = tes z gory thx za odpowiedzi.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość netkafejas Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 a ja zato nie mog wogole przegladac sieci(strasznie wolno mi chodzi) rozumiem ze te partycje ntfsa chcesz zpod linuxa udostepnic tak? nie wiem he Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 no tak :] mam zamiar udostepnic ta partycje NTFS.... wie ktos moze jak :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak_PL Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 a przetworzyłes uzytkownikow linuxa dla samby? smbpasswd -a (user w linuxie) a potem podajesz hasło i masz! :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 :oops: ja sie dopiero ucze :oops: dzieki za pomoc, jutro sproboje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 to nie dziala :( jakies inne pomysly ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 dobra, teraz cos innego.... partycje przewalilem na FAT32, moge pod linuxem normalnie zapisywac i w ogole ;) ale nadal nie moge pod samba udostepniac :( jezeli mam cos na ext3 to udostepniam bez problemu, ale te z fat32 nie moge :( tak samo nie moge pozmieniac zadnych chmod'ow na fat32 :( [global] workgroup = orlowo netbios name = serwer server string = W przygotowaniu security = share [for all] path = /mnt/for_all comment create mask = 0777 directory mask = 0777 browsable = yes writable = yes guest ok = yes [eMule] path = /mnt/emule/for_mule/Incoming comment = Rzeczy sciagniete z netu create mask = 0777 directory mask = 0777 browsable = yes writable = yes guest ok = yes FOR ALL - ext3 eMule - FAT 32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Przecież na fat32 nie ma chmodów. Ten system plików jest bez obsługi praw dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 no dobra, a moglbys mi powiedziec co mam zrobic, zeby udostepnic cokolwiek z fat32 :?: pokazuje mi sie takie cos \\serwereMule nie jest dostepnynie mozna odnalezc nazwy sieciowejjak usune " guest ok = yes " to prosi o login i pass, ale nie wchodza zadne :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarross Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Przecież na fat32 nie ma chmodów. Ten system plików jest bez obsługi praw dostępu. No właśnie. Dlatego przy montowaniu partycji FAT (i pewnie NTFS też) podaje się UID i GID właściciela który jest raportowany w systemie. Upewnij się że te wartości umożliwiają twoim sieciowym użyszkodnikom dostęp do plików i katalogów bo może to tu pies pogrzebany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...