PanRafall Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2024 (edytowane) Cześć, potrzebuję porady odnośnie kupna MOBO i ramów do AMD Ryzen 7 7800X3D, którego kupiłem na promce z tydzień temu. Reszta sprzętu: ASUS ProArt GeForce RTX 4060 Ti OC Edition 16 GB GDDR6 kc3000 2tb Endorfy Fera 5 Seasonic CORE GM-650 Gold 650W (SSR-650LM) Fractal Design Define R4 Black Pearl Budżet to 1500 pln około, najlepiej coś dobrze pod względem cena/wydajność. Raczej nie bede podkręcał ramów i procka, bo co nowy komp mowie sobie, że w końcu to zrobię, a na aktualny procku nic nie ruszałem i tak koniec końców xD I tak wiem, że ten procek jest overkillem dla mojego GPU, ale korzystam częściej z procka, dlatego wole lepszy. GPU bede zmieniał za 1-2 lata. PC głównie do gier esportowych - LoL itd. Monitor 1080p 240 Hz, chciałbym dobić do tych 200 fpsów przynajmniej. Aha i fajnie jakbym mógł wsadzić 2x m.2 dysk bo mam starego kc2000 500GB. Wifi w płycie nie potrzebne, korzystam z kabelka. USB tylnych nie potrzebuje jakoś dużo z 5 aktualnie korzystam z tego co widzę, a jeszcze są przednie w obudowie. Ale też fajnie jakbym mógł włożyć kartę dźwiękową, bo posiadam ale w aktualnej płycie micro atx nie ma miejsca. Moja propozycje to: MSI B650 GAMING PLUS WIFI MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI ASRock B650M PRO RS GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER albo jakieś inne ramy 6000 i CL30 jak znajdę tańsze. Dzięki za pomoc. Edytowane 3 Maja 2024 przez PanRafall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2024 Jakiej nie weźmiesz, będzie dobra. Wybierz taką, która ci się podoba. Przy 7800x3d nie ma to wielkiego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanRafall Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2024 7 minut temu, ju-rek napisał: Jakiej nie weźmiesz, będzie dobra. Wybierz taką, która ci się podoba. Przy 7800x3d nie ma to wielkiego znaczenia. Ok, to wezmę tańszą xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2024 MSI nie dysponuje PCIE 5.0 gdybys chciał za 2 lata wziąć sobie taki dysk M.2. Fera do 7800X 3D to słaba opcją, do tej budy AI0 240 na top ale tylko standardowy profil radiatora. Szukałbym wydajnego coolera AC jak BQ DR5 Pro. Sporo taniej masz też https://www.amazon.pl/Thermalright-chlodzenia-cieplowodów-wentylator-aluminiowa/dp/B09NSTR7JZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanRafall Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2024 15 godzin temu, Dikson napisał: Sporo taniej masz też https://www.amazon.pl/Thermalright-chlodzenia-cieplowodów-wentylator-aluminiowa/dp/B09NSTR7JZ Juz link off Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2024 Za 1500 z małym ogonkiem kupisz płytę i 64 GB Goodram 6000 CL30 ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanRafall Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2024 Kupuję jutro: ASRock B650E PG RIPTIDE WIFI GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER Więc jak ktoś ma jakieś uwagi to proszę o pisanie. Myślałem jeszcze nad MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI, ale brak PCI 5.0 - mniej przyszłościowa. Jedynie co lepsze to więcej złączy USB i lepsza karta audio, ale na moich słuchawkach logitecha g733 i tak nic nie zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...