Skocz do zawartości
Blue

Soltek SL-75FRN2 wrażenia

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie 75frn2 wstaje na max na 2340mhz 13*180 chlodznie [narazie] boxowe :(a pamieci ustawiasz w adwanced chipset features po przestawieniu system performance na expert masz dojscie do recznego ustawiania pamieci

wow,

pytanko mam, te 2340 to na boxowym kulerku wycisnales?? a jaka temperature przy tym masz?

zmieniam wlasnie moja mobo i myslalem tez o Solteku, a to co piszesz brzmi zachecajaco

pozdro

na "sucho" jest 44c a po obciazeniu dochodzi do 52c poza tym polecam tego solteka jest zajebiaszczy :)

mam pytanie ktos testowal ten bios - frn2-fae.bin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwiek jest Realteka, nie nvidii. I aby zupelni eprawidlowo dziala, trzeba zainstalowac sterowniki specjalnie do niego - bo to, ze dziala na sterach nvidii to tylko 'zbieg okolicznosci' :)

Bios D1.4L nie ma mozliwosci recznego ustawiania % taktowania pamieci - tutaj potrzebny jest bios D1.1L (choc czasami sie 'zacina' i trzeba odlaczyc na kilka minut kabel od zasilacza)

frn2-fae.bin <-- to jest specjalny bios do o/c rozsylany przez support solteka - jest to przerobiony bios D1.3L - nie pojawiaja sie juz 'zaciecia' - ale jest troche niebezpieczny - mi padl przy ustawieniu % pamieci ponizej 75 - musialem zrobic hot flasha kosci biosu.

I jak 'przekrecisz' - to sam sie rebootuje na domyslnych ustawieniach

Zapraszam do przyklejonego watku o Solteku - tam sa wszystkie odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwiek jest Realteka, nie nvidii. I aby zupelni eprawidlowo dziala, trzeba zainstalowac sterowniki specjalnie do niego - bo to, ze dziala na sterach nvidii to tylko 'zbieg okolicznosci' :)

Bios D1.4L nie ma mozliwosci recznego ustawiania % taktowania pamieci - tutaj potrzebny jest bios D1.1L (choc czasami sie 'zacina' i trzeba odlaczyc na kilka minut kabel od zasilacza)

frn2-fae.bin <-- to jest specjalny bios do o/c rozsylany przez support solteka - jest to przerobiony bios D1.3L - nie pojawiaja sie juz 'zaciecia' - ale jest troche niebezpieczny - mi padl przy ustawieniu % pamieci ponizej 75 - musialem zrobic hot flasha kosci biosu.

I jak 'przekrecisz' - to sam sie rebootuje na domyslnych ustawieniach

Zapraszam do przyklejonego watku o Solteku - tam sa wszystkie odpowiedzi :)

Mi padla soltek przy ustawieniu fsb 240 i pamieci na 75% na biosie D1.1L.. I co dziwne nie pomoglo wyciaganie bateri i odlaczenie kabla od zasilacza na noc ani 1000 razy clear cmos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi padla soltek przy ustawieniu fsb 240 i pamieci na 75% na biosie D1.1L.. I co dziwne nie pomoglo wyciaganie bateri i odlaczenie kabla od zasilacza na noc ani 1000 razy clear cmos

Sprawdz 4 razy - tez tak kiedys mialem - to jest najwiekszy (i jedyny :)) minus D1.1L. Czasmi maszyna jest na nim bardzo 'przekonywajaca' w udawaniu swojej smierci :D

Ale mogla tez Ci pasc - moze zasilacz nie wytrzymal... Ciezko mi tu teraz spekulowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz 4 razy - tez tak kiedys mialem - to jest najwiekszy (i jedyny :)) minus D1.1L. Czasmi maszyna jest na nim bardzo 'przekonywajaca' w udawaniu swojej smierci :D

Ale mogla tez Ci pasc - moze zasilacz nie wytrzymal... Ciezko mi tu teraz spekulowac.

Ewidentnie padła bo juz wiele razy tak mialem ale po okolo minucie z wyciagnietym zasilaniem i clearcmosem wstawala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem stary bios gdzie mam możliwość ustawienia procentów.Dałem je na 100% i proc biega na 210x10.5.Napewno poszedł by więcej ale niestety już biega na 1.85.210x11 wiesza się.Gdyby było napięcie do 2V.To by był lajcik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM PROBLEM

GDY WGRAŁEM TEN STARY BIOS I PROCEK LECI NA 210X10.5 1.85 TO JEST PROBLEM PRZY STARCIE OTÓŻ PROCEK CHODZI 6 GODZIN STABILNY TEMP.45C (PRIME95) WYŁĄCZAM KOMPA I DZIS RANO CHCE GO URUCHOMIĆ I SIĘ MONITOR NIE ZAŚWIECA. ZROBIŁEM CLEAR CMOSA I PO 5MINUTACH ODPALIŁ SIĘ ALE WSZYSTKO MUSIAŁEM USTAWIAC NA NOWO. MAM TERAZ USTAWIONE 11X200 I ZOBACZE CZY BĘDZIE TO SAMO.CZEMU TAK SIĘ ROBI?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM PROBLEM

GDY WGRAŁEM TEN STARY BIOS I PROCEK LECI NA 210X10.5 1.85 TO JEST PROBLEM PRZY STARCIE OTÓŻ PROCEK CHODZI 6 GODZIN STABILNY TEMP.45C (PRIME95) WYŁĄCZAM KOMPA I DZIS RANO CHCE GO URUCHOMIĆ I SIĘ MONITOR NIE ZAŚWIECA. ZROBIŁEM CLEAR CMOSA I PO 5MINUTACH ODPALIŁ SIĘ ALE WSZYSTKO MUSIAŁEM USTAWIAC NA NOWO. MAM TERAZ USTAWIONE 11X200 I ZOBACZE CZY BĘDZIE TO SAMO.CZEMU TAK SIĘ ROBI?????

A może by tak poczytać topic i soltku(przyklejony)???

Na drugi raz użyj insert a nie clear cmos od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...