Skocz do zawartości
m4mbo

Jaka DDR5 do I5 14400 + MSI PRO B760M-A WIFI DDR5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o poradę w wyborze pamięci. Do dyspozycji mam taką bazę:  I5 14400 + MSI PRO B760M-A WIFI DDR5  https://www.x-kom.pl/p/1222860-plyta-glowna-socket-1700-msi-pro-b760m-a-wifi-ddr5.html

Jaką pamięć wybrać do tego zestawu dla osiągnięcia optymalnej wydajności. W opisie płyty podane są następujące typy obsługiwanej pamięci: 5600, 5400, 5200 i 5000 MHz. Dodatkowo podano, że ta płyta umożliwia obsługę tych typów pamięci OC: 6800, 6600, 6400, 6200, 6000 i 5800 MHz. Natomiast procesor jest bez litery K. Zauważyłem, że w zestawie za 6000zł na maj, dla I5 14500 + MSI B760M Gaming Plus WiFi proponowana pamięć to Patriot Viper Venom 6400 CL 32-40-40-84.

Założenie jest takie, że złożę zestaw i nie będzie zmian przez najbliższe 3 lata. Pytanie: jaka pamięć wybrać, żeby w miarę optymalnie wykorzystać możliwości sprzętu?

I jeszcze jedno ogólniejsze pytanie bo wyczytałem, że szybsza pamięć może bez problemów działać na niższym ustawieniu Mhz. To może nie oglądać się na szybkość Mhz skoro pamięć szybsza działa prawidłowo na niższych ust. i wybrać te 6400 Mhz z zestawu na maj?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć będzie miała kilka profili XMP zapisanych, jak bardzo chcesz to będziesz mógł wybrać niższą prędkość bez manualnego ustawiania.

Co do prędkości to te 6400 cl 32 wydaja się dobra propozycją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. 

A czy mógłbyś trochę wytłumaczyć mi tak po chłopsku temat pamięci i procesora i5 14400? Chodzi mi konkretnie, żeby zrozumieć to jedno zagadnienie => czy prędkość pamięci DDR5 jest kontrolowana niezależnie od częstotliwości tego procesora?

W opisie tych pamięci jest podane, że są "obsługiwane profile OC Intel XMP" a jednocześnie widzę opis i5 14400 jest bez możliwości "podkręcenia". Czyli rozumieć, że pamięć można ustawić bez zmiany taktowana procka bo kontroler pracuje niezależnie? Przepraszam za takie pytania o pierdoły. Mam prawie 10 lat przerwy w składaniu pc a moje mgliste pojęcie o tym zatrzymało się przy i7 4770. Teraz próbuję od kilku miesięcy, dla własnej satysfakcji, zorientować się w nowościach. Wybrać w miarę optymalnie i hobbystycznie pobawić się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć i procesor mają niezależne ustawienia częstotliwości. Na tym procesorze nie możesz zmienić częstotliwości, ale pamięci tak - pod warunkiem ze będziesz miał odpowiednią płytę główną.

Kiedyś faktycznie było tak że jak kupowałeś zablokowany procesor (seria bez "k") to nie mogłeś też podkręcić pamięci. Ale Intel w całym swoim majestacie od którejś tam serii zezwolił na OC pamięci na zablokowanych CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, cochin napisał(a):

Pamięć i procesor mają niezależne ustawienia częstotliwości. Na tym procesorze nie możesz zmienić częstotliwości, ale pamięci tak - pod warunkiem ze będziesz miał odpowiednią płytę główną.

Kiedyś faktycznie było tak że jak kupowałeś zablokowany procesor (seria bez "k") to nie mogłeś też podkręcić pamięci. Ale Intel w całym swoim majestacie od którejś tam serii zezwolił na OC pamięci na zablokowanych CPU.

Wielkie dzięki za pomoc bo właśnie takiej informacji potrzebowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi