Maniek33 Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca Witajcie, mam problem z tym laptopem (grafika zintegrowana, 512gb ssd). Użytkuję go od wczoraj. Robie wszystkie testy, aby sprawdzic czy jest wszystko w porzadku. Niestety nie jest. Porównuje wyniki tego laptopa z innymi w necie i troche one odstają. Powoli juz dochodzę o co chodzi, ale chce jeszcze potwierdzić u was. Podczas testow CinerbenchR23 (w Multiscore u mnie to ok.5500, w necie od 8 do 9,7tys), Geekbench 6 czy 3dmark Time Spy CPU (u mnie 4167, w necie ok. 7 tys) wyniki są gorsze od 50 do 80% od uzyskiwanych w necie. Jak robilem PcMark10 to wynik moze byl tylko 10% gorszy, w 3dmark TimeSpy moj wynik to 1343 pkt, a w necie 1500 pkt, ale juz sam wynik CPU w tym samym tescie mocno odstaje (4167 do 7 000 w necie). To nie problem z grafika, a z prockiem. Odpalilem HWMonitor i obserwowalem w Cinerbench r23, rdzenie bardzo szybko sie nagrzaly do 95 stopni, wiatrak sie odpalal dopiero po ok. 10 sekundach. Taktowanie w tym samym czasie powoli spadalo z 3600 Mhz do jakis 1600 Mhz pod koniec testu co zaowocowało spadkiem temperatury, wiatrak nie wiele pomogl. Czy ten efekt mozna nazwac throtlingiem? Spadek wydajności mocy laptopa poprzez zbyt wysoka temperature. Rozumiem, ze mam pewnie wadliwy egzemplarz i sam niczego nie zrobie? Czy moze jest jakies wyjscie? Łudziłem się trochę wynikiem PCmark10 ktory byl tylko nie wiele gorszy, ogolny wynik w 3dmark tez byl nie wiele gorszy, ale jak juz sie spojrzy na wynik samego CPU w 3dmark to wiadomo skad gorszy ogolny wynik. Laptop z allegro tzw. powystawowy. Bede wdzieczny za wszelkie porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca Jaki tryb wydajności masz w BIOS? Od razu łapie 95*C? Moim zdaniem pasta do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek33 Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca Wydajność jest najwyższa - w Windows, w dell optimizer oraz w biosie jest ta sama - najwyzsza. Sterowniki tez wszystkie aktualne. Dołączam jeszcze na szybko pliki z 3dmarka, widac jak czestotliwosc w MHZ w maire uplywu testu spada. Na drugim obrazku screen z HWMonitor podczas testu Multiscore Cinerbench r23. Ta temp. 95*C praktycznie w 2sekundy sie robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca Przegrzewa sie.Widocznie tak ma zaprojektowane chłodzenie.Intel tylko gw base clock 44 minuty temu, Maniek33 napisał(a): Podczas testow CinerbenchR23 (w Multiscore u mnie to ok.5500, w necie od 8 do 9,7tys), Geekbench 6 czy 3dmark Time Spy CPU (u mnie 4167, w necie ok. 7 tys) porównujesz do tego dela czy procesora? Poza tym troche juz z neta jest nieaktualne.Windows dostał tyle aktualizacji ze trzeba zdjać z 8% pkt 46 minut temu, Maniek33 napisał(a): w Multiscore u mnie to ok.5500 ogólnie to kieprawo 1340P 59 wat https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/232127/intel-core-i51345u-processor-12m-cache-up-to-4-70-ghz/specifications.html i co ciekwae nawet nie widze base clock,chyba nie podali Sprawdz sobie w menarzer zadań w zakladce cpu szybkość podstawowa procesora .Jak jest 1.6 albo nizej to nie ma podstaw do reklamacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek33 Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca Cos jest grubo nie tak. Na dodatek zywotnosc takiego laptopa bedzie o wiele krotsza... Poniżej dolaczam wykres jak to powinno wygladac w 3dmark na tym samym sprzecie. Pod koniec tego testu jest tylko "CPU Test". Na tym wykresie widac wynik powyzej 4 tys Mhz, a u mnie juz zmeczony i ledwo ma ok. 2 tys Mhz. W Cinrbench jest to samo - po 1-2 minutach czestotliwosci wahają się od 1600 do 2100 Mhz. Porownuje do tego samego laptopa z tymi samymi parametrami. Miałem go w ogole nie testowac, wygladal jak nowy, wszystko dziala a tu taki zonk. Trudno, trzeba bedzie go zwrocic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca Laptok do wyczyszczenia w środku, nałożyć nową pastę i wówczas coś można powiedzieć, ale pewnie tracisz "gwarancję" wówczas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 33 minuty temu, Gurney napisał: pewnie tracisz "gwarancję" wówczas? Jak na pokrywie nie ma stickera z plombą to w środku też przy zdejmowaniu chłodzenia nie powinno być. Na stronie Della jest manual do tego modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek33 Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca Niestety jest sticker z plombą. Wolę nie tracic gwarancji i odesłac. Nie wiadomo jak to by było póżniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...