Skocz do zawartości
Komputerowicz

Rozterki ergonomiczne przy upgrade komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Nadszedł czas na upgrade karty graficznej, wybór padł na RTX 4080 Super. (Początkowo miał być 7900 XTX, ale przy mojej pracy przy montażu video wiadomo, że warto mieć rdzenie CUDA).

Problem natomiast leży w obudowie i ewentualnie chłodzeniu.

Mój setup obecnie to:

• i9-10900k
  • GTX 1060 6G
  • Seasonic Focus GX-1000 ATX 3.0
  • SilentiumPC Aquarius X70W
  • BeQuiet Silent Loop 2 280mm

Pytanie, czy w tym wypadku warto wymieniać obudowę na nową i od razu zmienić np. chłodzenie na Arctic Liquid Freezer III 360 lub 420 mm, czy próbować pchać na siłę kartę do obudowy? Zależy mi, żeby obudowa nie była wielkim klockiem. Miałem przyjemność składać komputer na Fractal Meshify 2 XL i jest to strasznie wielki i ciężki potwór, a nie potrzebuję aż takiego Full Tower, także prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu rozterki jaką ewentualnie obudowę polecacie i czy zmieniać chłodzenie do tego zestawu.  🙂

Z góry dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie GPU masz obecnie?

Poszukaj testów na 10850K/10900K z Freezer 360 to się dowiesz czy jest sens wymieniać. Różnice będą ale nie kolodsalne.

Poza tym są tańsze budy które zmieszczą Arctica na topie, wersję 360 zmieścisz do Phanteks XT Pro lub BQ Shadow Base 800, Fractal Meshify 2 Lite.

LIAN li Lancool 216 ale tu filtr na front trzeba dokupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry też, pokroju MSFS, RDR2, Warzone, GTA VI jak wyjdzie. Dużo też wykorzystywany będzie przy uruchamianiu Machine Learningu i renderowania Video. CPU zostawiam, 10 rdzeniowe i9 w zupełności wystarcza.

Dzięki za rady, już wiem, że nie muszę oprócz karty wymieniać jeszcze innych podzespołów 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi