NiesDD Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Witam Panow, chce zrobic maly upgrade mojego procesora z Ryzen5 3600 na Ryzen 7 5800X lub 5700X 3D + dodac 2x 8gb ram. I moje pytanie czy jest warto czy skupic sie na czyms innym!? Monitor to LG 34 ultrawide Ogolnie nie chce wydawac wiecej niz 1600zl na upgrade kompa, wiec jak myslicie, ze sa lepsze opcje by to zrobic to z przyjemnoscia je wyslucham. dodajac jeszcze CPU fan to Be Quiet! Dark Rock 4 Zasilacz to SILENTIUMPC 650W 80 Plus Gold komputer skladany w 2019 Edytowane 21 Sierpnia przez NiesDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 9 minut temu, NiesDD napisał(a): czy skupic sie na czyms innym!? Pc do grania ?Jak 3440 to moze lepiej nowa grafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiesDD Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2 minutes ago, karro said: Pc do grania ?Jak 3440 to moze lepiej nowa grafa tak, ale glownie gram w starsze gry, wiec nie mam cisnienia by zrobic nowego kompa jeszcze, 2560:1080 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzf Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia na proca i ram wydasz ~1k zostanie 600, a za tyle nie kupisz lepszej grafy niż masz. Oczywiście można sprzedać to co masz, wtedy będzie już sens upgradu. Jeśli ta kość ram co masz jest jak widzę na 3000, to jej się pozbądź i weź 2x8 Gb 3600 z najniższym cas na jaki starczy kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Całkowicie przypadkowo mam identyczny zestaw w komputerze do zabawy w pracy i w domu. Kupiłem okazyjnie RX5700 Asusa Młodemu, do zabawy mam Rog Strixa 1080Ti, Ryzena 3600@4.2 na Plus Maxie a domowym 5800X@4.5. Zarówno na RX5700 z biosem od XT jak i niekręconej 1080Ti na obydwu platformach różnica była niezauważalna na 2560/1080. Może ze dwie klatki różnicy i żadnych stutterów czy innych dropów. Testowane na Cyberze, Starfieldzie, BG3, Outer Worlds, teście Wukonga i na czym tylko się dało. Jedyna sensowna zmiana to 5800X3D ale nawet w tej rozdzielczości na której grasz nie zauważysz żadnej różnicy. Dobrze koledzy podpowiadają że dopiero porządna grafika da ci zauważalny skok. Jednym słowem zbieraj na RTX4070/RX7800XT i dopiero odczujesz różnicę. A wtedy następny rok oszczędzania i wjeżdża 5800X3D 🙂 Edytowane 22 Sierpnia przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiesDD Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2 hours ago, juzf said: Jeśli ta kość ram co masz jest jak widzę na 3000, to jej się pozbądź i weź 2x8 Gb 3600 z najniższym cas na jaki starczy kasy nie lepiej dokupic nowe dodatkowe 2x 8GB by miec 32gb 3000, niz wymienic na nowe 16gb ale 3600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2 godziny temu, NiesDD napisał(a): nie lepiej dokupic nowe dodatkowe 2x 8GB by miec 32gb 3000, niz wymienic na nowe 16gb ale 3600? No pewnie że lepiej. Tym bardziej że przy paru kliknięciach w biosie te 3000 pójdą bez problemu na minimum 3200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzf Opublikowano 23 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 20 godzin temu, NiesDD napisał(a): nie lepiej dokupic nowe dodatkowe 2x 8GB by miec 32gb 3000, niz wymienic na nowe 16gb ale 3600? na screenie widać tylko 8, jak masz 16 to przesiadka na 32 nie da dużego skoku. Lepiej dołożyć tę kasę na grafę, jest trochę filmów na yt o tym, że przyrost w grach jest czasem żaden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiesDD Opublikowano 23 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 22 hours ago, juzf said: Jeśli ta kość ram co masz jest jak widzę na 3000, to jej się pozbądź i weź 2x8 Gb 3600 z najniższym cas na jaki sta 7 minutes ago, juzf said: na screenie widać tylko 8, jak masz 16 to przesiadka na 32 nie da dużego skoku. Lepiej dołożyć tę kasę na grafę, jest trochę filmów na yt o tym, że przyrost w grach jest czasem żaden Czyli wychodzi na to by w ogole nie robic upgrade hmm, robienie kompa nowego obecnie nie ma dla mnie sensu bo i tak bym nie korzystal z jego potencjalu, a sredniaka nie ma sensu wedlug mnie budowac, dlatego myslalem o jakims malym upgrade. Ale skoro to duzej roznicy nie przyniesie to poczekam jeszcze z rok lub dwa i zbuduje jakiegos potworka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...