Harven Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września Dzień dobry, podjąłem decyzję o wymianie wiekowego już sprzętu, z tego powodu dwa szybkie pytania do specjalistów, którzy śledzą temat hardware bardziej niż ja. 1. Celuję w zestaw z purepc.pl za 14 000 (AMD) https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-wrzesien-2024-komputery-gamingowe-w-roznych-cenach?page=0,23 Natomiast gram i pracuję z 2 monitorami 2560 × 1440, stąd rozważam zejść z GPU do poziomi RTX 4080, to spora oszczędność, a wydaje mi się, że nie powinna mieć problemów przy tej rozdzielczości. Dodatkowo rozważam podbicie ilości RAM do 64 GB, lub nawet 128 GB, jest to stosunkowo tanie, a załatwia temat na przyszłość. Tutaj też mam wątpliwość związaną z tym, czy warto czekać na nowe generacje CPU i GPU? Temat taki, że do końca muszę sfinalizować zakup, bo idzie to w koszty firmy. 2. Drugie pytanie związane ze starym sprzętem. Czy on jest coś wart, czy jest sens bawić się w ogłoszenia i próbę sprzedaży? CPU: Intel Core i7-8700K - 3,7 GHz (nigdy nie kręcony) - 6 rdzeni, 12 wątków MOBO: ASRock Z370 Extreme4 RAM: 32 GB (4x8GB) GPU: Zotac nVidia GeForce GTX 1080 8 GB 1683 MHz Bez SSD i HDD (zostawiam sobie jako magazyn), jest jakieś customowe chłodzenie i obudowa, wiadomo. Ile realnie to jest warte? Lepiej to opchnąć na części, czy jako całość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września (edytowane) Za stary sprzęt jakieś 1200-1500zł. Rozumiem, że za komplet z obudową, zasilaczem, chłodzeniem... https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-i7-8700k-gtx-1080-CID99-ID11PqJ8.html Jak ci nie zależy to oddaj w dobre ręce rodzinne .... Co do nowego kompa to za niedługo mam być nowa generacja i ja bym się wstrzymał. Zestaw ok, ale co ty na nim robisz poza graniem? Edytowane 12 Września przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harven Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września No właśnie tu jest pies pogrzebany, że nie wiadomo kiedy ta nowa generacja przyjdzie, a w 2025 przechodzę na inną formę opodatkowania i już w koszty to nie pójdzie, a realnie to jest oszczędność około 30%, a więc całkiem sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września Możesz iść teraz w 7800X3D na dobrej płycie i ja bym dał 64GB ramu , a grafika do 1440p wystarczy spokojnie 4080 Super 😉 P.S. Ram polecam ten który mam sam , da się go "sporo" przyspieszyć ręcznie -wpisując podstawowe timingi na sztywno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 15 Września Zgłoś Opublikowano 15 Września Za 10900 masz 7800X 3D z 4080 Super, 64GB RAM https://proline.pl/koszyk/9470dd57 Zasilacz mocniejszy z racji że nowe kadry idą w stronę wyższego poboru mocy. Sam zasilacz trochę lepszy jak GX 1000W. Do X670E raczej nie ma sensu dobijać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harven Opublikowano 17 Września Zgłoś Opublikowano 17 Września Powracam do tematu, bo poczytałem trochę testów i pojawiły się wątpliwości. Komputer 50/50 do pracy/gry, ale o ile przy pracy wielkiej różnicy, czy do AMD czy Intel nie ma tak przy grach okazuje się, że różnica jest całkiem znacząca. Gram bardzo dużo w produkcje z serii total war i zauważyłem, że tam Intele radzą sobie lepiej. No i pojawił się dylemat, że może jednak zaryzykować i pójść w niebieskich 14900/14700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Września Zgłoś Opublikowano 17 Września Ja bym mimo wszystko nie ryzykował na dziś i nawet wziął 7950X3D. Spokój na lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...