Skocz do zawartości
Mav666

Przyszedł czas na nowy sprzęt... Ale jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,
Mój aktualny sprzęt lata świetności ma już za sobą... To jeszcze i7-4770K...
Więc przyszedł czas na nowy. Na początku myślałem o upgread'e, ale chyba to nie ma sensu.
W sumie to na chwilę obecną bym zostawił tylko kartę graficzną NVidia GTX 1660 Super, którą kilka lat temu włożyłem, a za jakiś czas uzupełnił o drugą.

Komputer pracuje z 4 monitorami, jest przeznaczony bardziej do pracy wielozadaniowej, grafiki, kompilacji itp. Ale jakąś gierkę czasem też miło jest włączyć. Więc trochę mocy by mu się przydało.

Myślę o czymś w stylu:

1. AMD 7 7700 OEM lub
    AMD Ryzen 9 7900
  2. MSI B650 GAMING PLUS WIFI DDR5 AM5 lub
    Gigabyte X670 Gaming X AX V2
  3. Corsair DDR5 Vengeance RGB 2x16GB 6000
  4. Lexar NM790 2TB M.2 SSD

Co o tym sądzicie?
Jeśli chodzi o procesor, to chyba z "X" są tańsze i wydajniejsze, ale bardziej prądożerne i mocno się grzeją, więc potrzebują dobrego chłodzenia. Biorę je też jako alternatywę, ale jakie chłodzenie do nich?
I zakładam, że do tych wstępnie wybranych przeze mnie procesorów chłodzenie wodne jest zbędne - mam rację? Jeśli tak, to jakie byście polecali?
Jeśli chodzi o płytę to zależy mi na WiFi - niech już będzie i na możliwości dołączenia potem drugiej, lepszej karty graficznej (teraz przełożę GTX 1660 Super)
Jaki zasilacz byście polecili do tego ustrojstwa?
I co z obudową? Teraz mam Zalmana Z9 U3 - staruszek, ale dobrze się sprawował. I myślę, czy to wszystko w nią wejdzie, czy trzeba jednak coś nowego i czy warto? Przy zostawieniu starej obudowy to bym zostawił też zasilacz...

Co byście radzili?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.09.2024 o 16:39, Mav666 napisał(a):

Komputer pracuje z 4 monitorami, jest przeznaczony bardziej do pracy wielozadaniowej, grafiki, kompilacji itp. Ale jakąś gierkę czasem też miło jest włączyć. Więc trochę mocy by mu się przydało.

To można śmiało brać Ryzena 7900.

Nie chcesz AIO to ból więcej za cooler AC https://proline.pl/koszyk/03b2baad

Z lepszym SSD z DRAM, większa buda, płyta na X670E jak już chcesz iść w ten chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,
Sorry, że tak długo nie odpowiadałem.
Nie ukrywam, że wersja Diksona trochę bardziej mi się podoba.
Jaka jest alternatywa dla pamięci GoodRam IRDM PRO 2x32GB DDR5 6000 CL30 Black?
I gdybym się jednak zdecydował na chłodzenie AIO, to co by było dobre i w przyzwoitej cenie?

I jeszcze jedno. Jak myślicie, czy warto czekać na czarny piątek?
Jakiego rzędu zniżek można się spodziewać? 5, 10, 20%?
Sprzęt chcę kupić do końca roku, więc pośpiechu nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jeszcze mogę o coś zapytać...
Tak patrzę na tą obudowę i wydaje się super. Ale chyba wezmę wersję DX.
I pod kątem tej obudowy, to czy nie trzeba do niej dokupić jakiegoś kontrolera wiatraków? Wiem.. pytanie laika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi