Skocz do zawartości
Kenzz

Głośne odgłosy z kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, cześć, witam ! 

Jestem mierny jeśli chodzi o rzeczy komputerowe dlatego przychodzę tutaj do was z problemem.

Mianowice, od dłuższego już czasu mój komputer wydaje głośne odgłosy, takie jak na filmiku w załączniku. Są one cykliczne, trwają średnio 3 minuty - raz krócej, raz dłużej - oraz są zawsze przy uruchamianiu komputera. 

Jak na samym początku jakoś się do nich  "przyzwyczaiłem" tak teraz mnie wkurw.... Wydaje mi się, że ich częstotliwość z czasem jest większa.

Jestem tak w 70% pewny że to dysk, tylko nie wiem który. Mam HDD Toshiba P300 1 TB i SSD ADATA SU800 256GB. System zainstalowany na SSD'ku. 

I przy okazji jeszcze jedno pytanie. Dysk HDD wypada już wziąć wyrzucić bo mieli niesamowicie. Mam taką płytę główną: https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-b450-gaming-k4-4141573/. Z tego co się zorientowałem mogę mieć PCI-E 3 gen., więc prosiłbym o polecajkę, jaki kupić - 1TB w przystępnej cenie.

Z góry wszystkim dziękuję za pochylenie się nad moim postem i życzę dobrego wieczoru/dnia !

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nie wim o co Tobie chodzi ? , przecież dźwięk jest pikny  xD

najprościej, po odłączeniu zasilania, zdejmij bok obudowy i odłącz wtyczkę od zasilania dysku HDD , włącz ponownie kompiuter , od razu będziesz wiedział czy to wina dysku.   

dysk pod M.2 np.

Dysk SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (AGAMMIXS11P-1TT-C)

kupiłem na przestrzeni kilku lat kilka szt. wszystkie działają bez konfliktowo, osobiście tylko ściągam ta śmieszną blaszkę robiącą za niby radiator ...

i coś takiego 

https://allegro.pl/oferta/chlodnica-aluminiowa-pasywna-do-dysku-m-2-36mm-13627636422

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem co to - zasilacz... 

M.2 i tak kupię, tą co mi poleciłeś bo na nią nawet sam patrzyłem. Będę musiał sobie poradzić ze zdjęciem karty graficznej bo nie mam dostępu do slotu przez chłodzenie procka. Dam radę. Wyczyści się od razu. Dzięki za radę.

Potrzebuję też w takim razie zasilacz. W załączeniu podsyłam cała specyfikację mojego kompa + chłodzenie SP Fera 5 bodaj. Jesteś też w stanie polecić zasilacz ?

Screenshot_1.png

Edytowane przez Kenzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz, lub znasz kogoś z zacięciem majsterkowicza to można sprawdzić , czy ten Vero L2 600W , ma wentylator łożyskowany , czy jest tuleja , jak jest łożysko no to trzeba by wymienić wiatrak ( nie opłacalne) , ale jak by była tuleja to wystarczy rozebrać, dobrze wyczyścić, odtłuścić i dać nowego smaru , jak nie to trzeba zakupić nowy zasilacz...

ten

Zasilacz MSI MAG A650BN 650W (306-7ZP2B11-CE0) będzie działał, ale można tez zapoznać sie z :

Zasilacz Deepcool PL750D 750W (R-PL750D-FC0B-EU) i to już jest zasilacz ATX 3.0 

Zasilacz SeaSonic B12 BC 750W (B12-BC-750)  - 80 Plus Bronze

Zasilacz SeaSonic G12 GC 650W (G12-GC-650) -  - 80 Plus Gold 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się z tym cackać. Kupię nowy i po sprawie. Z resztą mam wrażenie, jakby od samego początku odkąd kupiłem komputer (2k19) coś z nim jest nie tak. Dzięki Ci śliczne za pomoc ! Jestem giga wdzięczny. Polecona M.2 będzie dziś zamówiona z nowym zasilaczem 🙂

Samej pomyślności życzę !

Tego deepcoola co napisałeś: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-deepcool-pl750d-750w-80-plus-bronze

bez problemu do siebie podłączę ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Kenzz napisał:

bez problemu do siebie podłączę ?

jest standard ATX wszystko musi pasować , a dodatkowo zasilacz już posiada wtyczkę 12VHPWR - PCI-E 16-pin (12+4) pod nowe karty graficzne , a w starszym standardzie ATX 2.0 , PCI-E 8-pin (6+2) , trzy wtyczki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszło, udało się zamontować wszystko więc pierwsze koty za płoty jeśli chodzi o montaż komputera bo wszystko musiałem zdemontować. Na razie wszystko chodzi a co najważniejsze - cisza i spokój 🙂 Szkoda, że za późno dowiedziałem się o zasilaczach modularnych ale jakoś poupychałem kable. Dzięki jeszcze raz za pomoc, mam nadzieję, że wszystko będzie chodzić dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodu wyeksploatowanego wentylatora poleciłeś chłopu nowy zasilacz ( chylę nisko czoło ). Na przyszłość jeśli wentylaor nawet jest na tulei to nie wystarczy smar bo są luzy i usterka powróci. Albo przebicie tulei i pozbycie się luzu albo wymiana wadliwego już wentylatora. Ale po co można cały zasilacz wymienić 🙂 :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeczytałem po raz kolejny z myślą że coś pominąłem. Wydaje się że nie. Chyba że faktycznie coś przeoczam to sorki, ale też bierz pod uwagę że pisałem o 2 w nocy więc nie taki leniuszek : )).

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mam być szczery, tu raczej nie w samym wentylatorze zasilacza był problem, bo co dziwne (chyba), jak komputer był pod obciążeniem to te odgłosy cykliczne były rzadziej. Nawet jeśli, to nie chciałoby mi się z nim bawić i naprawiać. To, że w końcu jest cisza (chwała Ci boże, dawno nie czułem takiego spokoju przy używaniu kompa) i przy okazji mam dysk M2 liczy się dla mnie najbardziej. Przy okazji nauczyłem się składać samemu komputer 🙂 

+ sam poprosiłem o polecajkę nowego zasilacza bo jakbym chciał się bawić w naprawy to o to bym zagadał w pierwszej kolejności więc tutaj jakieś zastrzeżenia w stronę Pana T są niezasadne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, drado napisał:

U mnie w podobnym temacie wymiana wentylatora nie pomogła. Za odgłosy odpowiadało coś pod klawiaturą. A przynajmniej tak twierdzi gość z serwisu. Ale wydaje mi się, że wciska kit. 

Piszesz o stacjonarce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi