mikolajek Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Witam, Nabylem ostatnio nowa obudowe do mojego kompa, ktora posiada dodatkowe wyjscie na porty USB z przodu. Moja pytka glowna - ECS K7VZA PCB 3.0 - ma taka mozliwosc i posiada 8-bolcowe zlacze do kabla. Niestety wraz z obudowa dostalem kabelek zakonczony 8 (!!!) wtyczkami, ktore opisane sa jako USB D+, USB D-, ground i VCS (lub podobnie). Natomiast na plycie glownej nie ma oznaczen ktora wtyczke podpiac do ktorego bolca... Moze ktos z was mial juz ten problem i rozgryzl oblozenie pinow na plycie ?? Heh - potwierdzam - 8 pinow na mojej plycie... Wiem ,ze na rynku sa tez plyty z 9 i 10 (!!!) pinami. Pozostawiam to bez komentarza. Uprzedzajac pierwsze odpowiedzi dodam, ze manual do plytki oswiadcza tylko ze MOGE podlaczyc dodatkowe USB, nie precyujac jednak oblozenia pinow. Pisalem juz do supportu ECS, ale brak odzewu... Nawet jesli znajdziemy oblozenie tych pinow, to pozostanie pytanie od ktorej strony szukac pinu nr 1... Ja zabieralbym sie od lewej, ale na moim egzemplazu plyty jumpery sa numerowane od prawej Zatem liczyc piny od prawej czy lewej strony? Bede wdzieczny za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 instrukcja to wazna rzecz ,na tej od Abita i od FICa mialem rozklad nozek i okazalo sie ze kabel od Abita pasuje do FICa pin nr1 to ten z scietym rogiem na obrysowce ,przy bialej grubszej kresce (wlasnie patrze na ta plyte) - wiec od prawej strony ta plyta ma 10 pinow,ale przy 8 powinno byc tak samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Hmm mam przed soba instrukcje od tego ECS'a i mam wyprowadzenie pinow do USB wiec nie wiem czemu ty nie masz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Piny pewnie sa tak . . . . . . . . Proponuje odpalic kompa. "Wlaczyc obsluge dodatkowego USB w BIOS-ie" Multimetr w łapke i jedziemy, pierwszy rzadek pinow to 1USB drugi to rzecz jasne 2USB. Prawdopodobnie :!: srodkowe piny to zasilanie +5V ale to trzeba zmiezyc. Multimetrem poprostu znajdujemy +5V. Zaraz zapytacie a co z D+ i D- a no to bez znaczenia :D tzn. zle podlaczenie nie spowoduje uszkodzenie czegokolwiek :!: :!: Jak znajdziemy juz GND i +5V to pozostaja dwie kombinacje D+ D- lub D- D+ :wink: oczywiscie rozklad pinow dla USB1 i USB2 jest taki sam. Skad wiem ze odwrotne podlaczenie magistrali nie uszkodzi czegokolwiek? A no bo sam tak kiedys podlaczalem to po pierwsze. Po drugie tam plynie prad ~10-20 mA :P P.S. Nie musze mowic ze albo nic nie zobaczysz albo zobaczysz napis Wykryto nowy sprzet "USB Device" 8) P.S. Windows musi byc odpalony, inaczej moze nie byc zasilania na USB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Hmm mam przed soba instrukcje od tego ECS'a i mam wyprowadzenie pinow do USB wiec nie wiem czemu ty nie masz :PMasz chyba jakąś Specjal Ediction instrukcję, bo w "normalnej" tego nie ma. PS. ew. podaj nr. strony :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Co do tego gdzie jest jedynka to akurat w instrukcji od K7VZA znajdziemy to. Jest ona dokladnie jak sie patrzy na plyte w lewym dolnym koncu. Co do rozkladu wyprowadzen pozycz od kogos instrukcje od K7S5A lub sciagnij z www.ecs.com.tw powinno byc to samo, a na 100% w instrukcji tej plyty jest to rozpisane. Nie zapomnij jeszcze wlaczyc ten dodatkowy port zworka JP6 milej zabawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Skladalem dzis kompa na taj plycie i wyprowadzalem dwa porty, ale instrukcji juz nie mam pojechala z kompem do wlasciciela. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Co do tego gdzie jest jedynka to akurat w instrukcji od K7VZA znajdziemy to. Jest ona dokladnie jak sie patrzy na plyte w lewym dolnym koncu. Co do rozkladu wyprowadzen pozycz od kogos instrukcje od K7S5A lub sciagnij z www.ecs.com.tw powinno byc to samo, a na 100% w instrukcji tej plyty jest to rozpisane. Nie zapomnij jeszcze wlaczyc ten dodatkowy port zworka JP6 milej zabawy.gdzie ty to widzisz 8O wszystkie piny maja podpisana 1 na laminacie oprucz wlasnie USB2 ,w ktorym jedyna sensowna 1 jest prawy gorny rog (wersja 10 pin) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Co do tego gdzie jest jedynka to akurat w instrukcji od K7VZA znajdziemy to. Jest ona dokladnie jak sie patrzy na plyte w lewym dolnym koncu. Co do rozkladu wyprowadzen pozycz od kogos instrukcje od K7S5A lub sciagnij z www.ecs.com.tw powinno byc to samo, a na 100% w instrukcji tej plyty jest to rozpisane. Nie zapomnij jeszcze wlaczyc ten dodatkowy port zworka JP6 milej zabawy.gdzie ty to widzisz 8O wszystkie piny maja podpisana 1 na laminacie oprucz wlasnie USB2 ,w ktorym jedyna sensowna 1 jest prawy gorny rog (wersja 10 pin) Widze to <span style="color:red;">[ciach!]</span>a w instrukcji ktora trzymam wlasnie przed oczyma moimi ktore sa dosyc jeszcze sprawne i znajduje sie to do ciach!a na 10 stronie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 a ja mam wlasnie przed soba K7VZA rev. : 3.0 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajek Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 :? Na mojej plycie glownej pin nr 1 niestety nie jest opisany - ale OK - przyjmijmy ze jest tak samo jak dla K7S5A. Tylko ze w 3 instrukcjach z esc.com.tw plyty te maja 10 (!!!) pinow. Na necie znalazlem opis oblozenia pinow dla K7VZA, podeslany przez kogos na forum, kto otrzymal odpowiedz z ECS USA, ale dla 9 pinow !!! ECS USA odpowiedzialo mi szybko, odsylajac mnie do Taiwanu :D . W Taiwanie standard - brak reakcji... A tak przy okazji dla znajacych temat, ktory schemat numeracji pinow bylby prawidlowy: 4 3 2 1 8 7 6 5 czy 7 5 3 1 8 6 4 2 Zakladam, ze tak jak dla 10 pinowej zlaczki - jak na zdjeciu z http://www.ecsusa.com/support/p_k7vza.html pin nr 1 jest pierwszy na gorze z prawej strony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 7 5 3 1 8 6 4 2 z innym ukladem niz pionowo sie jeszcze nie spotkalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...