Skocz do zawartości
First Ever

Uruchomiłem Alan Wake II The Lake House na emulowanym CPU!

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przeszedłem samego siebie... uruchomiłem najnowszy dodatek do Alan Wake II na emulowanym procesorze, a wszystko to w najwyższych detalach i rozdzielczości 4K. Zaczęło się od tego, że na siłę ożywiam 13-letnią platformę na chipsecie Intel x79. Zamontowałem tam już kartę WiFi 7, GeForce RTX 4000, USB 3.2 Gen2, ale nie jestem w stanie dodać zestawu instrukcji AVX2 do 11-letniego procesora Xeon E5-1680 v2, a tych instrukcji wymaga Alan Wake II...

W największym skrócie...

Cytat

Na systemie z starym Xeon E5-1680 v2 (AVX) tworzony jest wirtualny procesor Core i5-4670T (AVX2), a następnie przy pomocy tego procesora uruchamiam grę. Zdziwiło mnie to, że uzyskałem w ten sposób 25-30 FPS i to przy najwyższych ustawieniach z Path Tracing i rozdzielczości 4K. Używając emulacji obniżanie jakości nie przyspiesza gry, dlatego w poniższym filmie wszystko ustawione jest na maxa.

Nie jestem masochistą i nie zamierzam tak grać w tą grę, a jedynie zwrócić uwagę firmy Remedy by w końcu wypuściła launcher dla procesorów z AVX.
Jeżeli chcecie pomóc to możecie podpisać petycję na tej stronie: https://www.change.org/p/remove-avx2-hardware-requirement-in-alan-wake-ii-game

Hmm... wewnątrz budynku ilość klatek wzrosła do 40, ale nadal nie jest to przyjemna rozgrywka... dodatkowo dźwięk całkowicie się "rozjechał"...

zYjBibN.jpeg

Edytowane przez First Ever
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Gratuluje. Petycja podpisana. Wlaśnie przymierzam się dzisiaj do zakupu AW 2. Niestety posiadam rtx 3060 12 GB sparowanego z i3 12th i 16 GB ram. Szukam jakiegoś magicznego sposobu na poorawę wydajności w 1440 p, ponieważ mam tv 4k i obraz w 1080 wygląda na nim jak kupa. Jeśli ktoś ma jakiś patent na podniesienie fps w tej grze to proszę o cynk. Jestem oczywiście świadomy takich opcji jak dlls. Pozdrawiam i milego weekendu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, hrabin000 napisał:

Cześć. Gratuluje. Petycja podpisana. Wlaśnie przymierzam się dzisiaj do zakupu AW 2. Niestety posiadam rtx 3060 12 GB sparowanego z i3 12th i 16 GB ram. Szukam jakiegoś magicznego sposobu na poorawę wydajności w 1440 p, ponieważ mam tv 4k i obraz w 1080 wygląda na nim jak kupa. Jeśli ktoś ma jakiś patent na podniesienie fps w tej grze to proszę o cynk. Jestem oczywiście świadomy takich opcji jak dlls. Pozdrawiam i milego weekendu.

Dzięki... 

Możesz spróbować podmienić pliki DLL od DLSS by były w najnowszej wersji (nvngx_dlss.dll ->3.7.20, nvngx_dlssd.dll -> 3.7.10 i nvngx_dlssg.dll -> 3.7.10), te pliki można pobrać TUTAJ i wystarczy podmienić w katalogu z grą. Robią tak we wszystkich grach z DLSS, bo żadna gra w jaką grałem nie posiadała najnowszych wersji. Nie wiem ile masz obecnie FPS na RTX 3060, ale pozostając na tej karcie masz następujące wyjścia... zmniejszenie detali/rozdzielczości, użycie agresywnego skalowania DLSS lub podkręcenie GPU. Jeżeli masz dodatek The Lake House, ile widzisz FPS po wejściu do domu?

Edytowane przez First Ever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, First Ever napisał(a):

Dzięki... 

Możesz spróbować podmienić pliki DLL od DLSS by były w najnowszej wersji (nvngx_dlss.dll ->3.7.20, nvngx_dlssd.dll -> 3.7.10 i nvngx_dlssg.dll -> 3.7.10), te pliki można pobrać TUTAJ i wystarczy podmienić w katalogu z grą. Robią tak we wszystkich grach z DLSS, bo żadna gra w jaką grałem nie posiadała najnowszych wersji. Nie wiem ile masz obecnie FPS na RTX 3060, ale pozostając na tej karcie masz następujące wyjścia... zmniejszenie detali/rozdzielczości, użycie agresywnego skalowania DLSS lub podkręcenie GPU. Jeżeli masz dodatek The Lake House, ile widzisz FPS po wejściu do domu?

Dam znać jak kupie. Jest w promce na epiku za stówke z groszem. Zaraz siadam do tego. Ale jak ɓędzie lipa z fpsami to przekupie młodego, żeby się zamienił na weekend na kompy z tatusiem (ma rtx 3080 z i5). Dzięki za radę z podgraniem dlls, tez sprawdze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi