Skocz do zawartości
wz

Czy to wina Bartona ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !!!

ponieważ bardzo dużo już było o zbyt wysokiej temp proca więc nie będę od nowa poruszał tego tematu. (udało mi się zejść z 60 do 38 st Bartek 2500, msi na n-force, chociaż wiem że pokazywana temp jest trochę zaniżona)

zaskakująca jest jedna rzecz, przy standardowych testach typu SANdra, 3dmark procesor nie jest bardzo gorący, jkest ok. podobnie w grach które mają wymagania tytyp 800mhz, 25h ram, 32 ram grafika.

Skąd więc w programie typu "Tygrys i przyjaciele",

których chcę uruchomić dziecku ( wymagania ok pentium 166, grafika 8mega itp)

występuje straszne grzanie się proca,

ostatnio mi się wyłączył (mam 2 programy tego typu i w obu tak bardzo się grzeje procek- ledwie da się dotknąć radiatora)?????????

(a może musi przejąć od grafiki jakieś funkcje bo ona nie "radzi" sobie z takim starym (stary to on nie jest ) programem.

Mam też prośbę, jeśli ktoś z Was szanowni koledzy mógłby podać mi jakiś link do dobrego i sprawdzonego programu do testowania stabilności procka to byłbym bardzo wdzięczny

Dzięki i pozdrawiam.

P.S Z tymi bartonami i temp to coś podejrzanie często się pojawiają pytania na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten twoj barton jest jakis ulomny, niedorozwiniety ze tak mocno glowi sie nad programem dla dzieci i ma goraczke :D

a tak powaznie, pewnie jest to program 2d z istrukcjami gdzie wszystkie obliczenia ida na procek a grafika go nie odciaza

ja polecam Spire FRII temp. na tym co ponizej nie przekracz 50 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cpu_Burn to chyba jak dla mnie najlepszy program do testowania stabilnosci proca i wytrzymałości zasiłki. uwazaj jak go uruchomisz bo wygląda na to ze nic sie nie dzieje otwiera się tyklko okno w dosie. a temeratura w programach nie wskazuje tendencji wzrostowej. nic bardziej mylnego . włacz go na 30 sekund a pózniej wyłacz wtedy zobaczysz jak pomeczył proca . u mnie max test jaki proc przeszedł to 12H CPu burna to była jazda .zresztą pisałem o tym na forum :D

Update . a fajnym tez testem jest właczenie Cpu burna bo dreczy proc i zasiłke + 3dmarka bo meczy chipa proc i grafe i burn w sandrze bo męczy wszystko + winampa aby się nie nudzić jak wszystko się muli :D to jest obciązenia 100% gwarantowane. wiec burn + zapetlony 3dmark i spać . jesli rano kom dalej działa to przeszedł test . jesli się spalił to wiadomo..... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc!!!

Myślę że skorzystam z Waszych propozycji, ale ten update wizjonerka to chyba przesada jak dla mojego CPU, pewnie prędzej obudziłbym się w środku nocy czując swąd mojego Bartka...... a może nawet nie zdążyłbym zasnąć!!!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc!!!

Myślę że skorzystam z Waszych propozycji, ale ten update wizjonerka to chyba przesada jak dla mojego CPU, pewnie prędzej obudziłbym się w środku nocy czując swąd mojego Bartka...... a może nawet nie zdążyłbym zasnąć!!!

Pozdrawiam

Dlatego pierwszy raz jednak powinieneś patrzeć, co się dzieje. W przypadku CPU burn (czyli tego drugiego) z moich doświadczeń wynika, że jak się nie zwiesi po pół godzinie, to już jest ok. Ale wyciska z procesora o ładnych 5-6*C więcej, niż mi się udało innymi programami (Optymalizacja K-7, pamiętaj)

Inna sprawa: z Twoim configiem, jak masz zasilacz noname/codegen 300/400W to raczej możesz się z nim pożegnać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc!!!

Pozdrawiam

Dlatego pierwszy raz jednak powinieneś patrzeć, co się dzieje. W przypadku CPU burn (czyli tego drugiego) z moich doświadczeń wynika, że jak się nie zwiesi po pół godzinie, to już jest ok. Ale wyciska z procesora o ładnych 5-6*C więcej, niż mi się udało innymi programami (Optymalizacja K-7, pamiętaj)

Inna sprawa: z Twoim configiem, jak masz zasilacz noname/codegen 300/400W to raczej możesz się z nim pożegnać...

Przerażasz mnie z tym zasilaczem nie mam ochoty kupować nowego, a jakiej to produkcji to nawet nie wiem muszę sprawdzić w domu, wiem tylko że ma 350 W.

Może jednak trochę wytrzyma bo do tej pory przy duuuużym grzaniu komp mi się po prostu wyłączał (podejrzewam że to zabezpieczenie na płycie, czytałem w instrukcji że coś takiego jest)

O co chodzi z tą optymalizacją K-7, bo nie bardzo rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc!!!

Pozdrawiam

Przerażasz mnie z tym zasilaczem nie mam ochoty kupować nowego, a jakiej to produkcji to nawet nie wiem muszę sprawdzić w domu, wiem tylko że ma 350 W.

Może jednak trochę wytrzyma bo do tej pory przy duuuużym grzaniu komp mi się po prostu wyłączał (podejrzewam że to zabezpieczenie na płycie, czytałem w instrukcji że coś takiego jest)

O co chodzi z tą optymalizacją K-7, bo nie bardzo rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W programie zaznaczasz opcje K-7 (typ procka AMD).

Faktycznie wyciska najwiecej z dostepnych mi programow. W dodatku moge jednoczesnie sobie ogladac jakis filmik.

Heh, to włącz w programie "Process priority: high" Zminimalizowanie/zmaksymalizowanie okna trwa u mnie wtedy 10 sekund, takie też jest opóźnienie po naciśnieciu klawisza "stop"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi