vlad_8011 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) 39 minut temu, axsin302 napisał: Raczej weź to w żart ale chodziło mi o sam Tryb OC nie ważne ile hz tam masz. Już wszystko ponad Panel czyli 120+ będzie traktowane, prawdopodobnie tak jak karty czy procesory a to wszystko to chwyt marketingowy Mówiąc szczerze 135 czy 138hz jak dla mnie jest bardzo unikatowe i to też może stwarzać problemy. Spotkałem się z 60, 75, 90, 120, 144, 165, 240hz ale 135/138 jeszcze nigdy. @First Ever jak przyjdzie Ci ten kabel, tak bez spiny sprawdź sobie 120hz. W teorii 135/138 Hz nie powinno robić pod górkę, ale 120hz tak dla świętego spokoju sobie sprawdź. Edytowane 15 Listopada 2024 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 11 minut temu, Groszeq napisał: czy nie lepiej kupić kabel hdmi 2.1? to nie jest takie proste bo ta technologia musi być wspierana i w karcie 1070 i monitku a ty w karcie nie masz na pewno bo dopiero od rtx 2xxx a monitor musisz sprawdzić ale myślę, że nie bo po co to implementować tak że kup sobie dobry kabel przyda się do pudełka z nie potrzebnymi kablami na później :) jakby nie pomógł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, First Ever napisał: Rzadko coś robi na mnie wrażenie, ale zobaczcie na grubość tego certyfikowanego kabla HDMI 2.1 (48Gbps) w stosunku do innego 2.1 (48Gbps) bez certyfikacji. Dodam, że grubość kabla DisplayPort 1.4 HBR3 (32.4Gbps) jest porównywalna to tego cienkiego HDMI bez certyfikacji. Co się zmieniło po zmianie DP 1.4 na HDMI 2.1 [+] przy odświeżaniu 120Hz po wyłączeniu DSC jakość jest idealna (na DP tragiczna) [*] w obu przypadkach by mieć więcej niż 120Hz trzeba aktywować kompresję DSC [*] w obu przypadkach działa HDR i G-Sync [*] nie wiem dlaczego Windows na DP szczytową jasność pokazuje 1400 nitów, a na HDMI tylko 800 nitów (a w specyfikacji na stronie ASUS'a jest 1000 nitów?). Sprawdziłem białe okno przy pomocy programu w telefonie i na obu kablach jasność wynosi 890 nitów. [-] do 120Hz można ustawiać 8, 10 lub 12-bitową, powyżej 120Hz nadal można wybrać wszystkie, ale monitor w menu raportuje 8-bitów (na DP @ 138Hz działają wszystkie głębie kolorów) [-] grubość nowego kabla HDMI można porównać do kabla zasilającego od zasilacza Jestem rozczarowany, że pomimo dużo większej przepustowości HDMI (48Gbps vs 32Gbps), ASUS prawdopodobnie użył oszukał i zaimplementował HDMI 2.1 o połowie przepustowości czyli 24Gbps (HDMI 2.0 ma 18Gbps) i przez to nie jestem w stanie aktywować głębie barw 10-bit lub 12-bit przy odświeżaniu powyżej 120Hz. Prawdopodobnie pozostanę przy DP 1.4. ASUS ty gnido, do monitora za £1500 skąpisz HDMI 2.1 o pełnej przepustowości! 😞 No to dokonałeś ciekawego odkrycia. Z ciekawości sprawdziłbym to na Linuxie, na live z USB. Nie zdziwiłbym się gdyby to była kwestia systemu operacyjnego. Jak cię to pocieszy, to mój LG ma 2 tryby FreeSync - enhanced oraz standard. Na standardzie nie ma żadnych problemów, ale na enhanced (display port) lubią się dziać podobne rzeczy jak u ciebie + w grach potrafi raz na ułamek sekundy pojawic się pikseloza (uchwyciłem ją raz na wideo) - oko nie zdąży wyłapać że to pikseloza, po prostu mruga ekran na szaro. I tak raz na 30-40 minut. W 1 grze ale jednak, gram w nią najczęściej. Myślałem że to sterownik, ale na HDMI tego nie ma, na 60hz tego nie ma, jest powyżej 75hz (monitor ma obsługę 60, 75, 120 i 144hz w trybie enhanced, w trybie standard 60, 120 i 144hz). Jak składałem kompa u siebie jednego i przy okazji stawiałem system na nowo u siebie z tego samego pendrive to podłączyłem RTX 4070 i było to samo. Co ciekawe na Linuxie w tej samej grze ów problem nie występuje - i bądź tu mądry 😤 Edytowane 15 Listopada 2024 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 26 minut temu, First Ever napisał: Jednak to są porty 48Gbps, mam certyfikowany kabel i nadal nie działa to tak jak powinno, chyba napiszę do supportu ASUS-a. Moja szklana kula mówi że dostaniesz odpowiedź w stylu : "Bardzo nam przykro ale pański monitor nie jest wspierany od 2 lat, zapraszamy do wyboru nowego monitora spośród naszej oferty" Ale napisać możesz. Ja z asusem definitywnie się już pożegnałem po reklamacji ich karty graficznej i smartfona, które posiadałem. Mdli mnie na sam widok ich loga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 6 godzin temu, First Ever napisał: Jednak to będzie problem przyszłości... nowe monitory z DP 2.1 i kable o długości 1 metra! Warto obejrzeć ten film... Mnie zainteresowała ta tabela... Okazało się, że pomimo wysokich ocen na Amazon mój kabel DP 1.4 (za około £15) nie posiada certyfikatu VESA. Można to szybko sprawdzić wchodząc na tą stronę i wyszukując producenta kabla: https://www.displayport.org/product-category/cables-adaptors/ Przeglądałem też Amazon pod kątem kabla DP HBR3 o długości 4.5-5m z certyfikatem VESA i trzeba zapłacić dwa razy więcej ok. £32+. Na Amazonie jest też masę firm, które informują o posiadaniu certyfikatu VESA, a na stronie Display Port nikt o nich nie słyszał. Można się też naciąć gdy producent ma w ofercie jakiś certyfikowany kabel o krótszej długości, a gdy zmienimy rozmiar na większy informacja o certyfikacie znika. Prawdopodobnie rozwiązaniem bardzo szybkich kabli DP będą kable optyczne... pożyjemy zobaczymy... Wiem, mam całą pufę (taką sporą) różnych kabli, w tym pokaźnej ilości display port. Na swoim kompie używam 3 metrowego kabla i też sporo sie ich przewinęło. Odkąd pamiętam zawsze była zasada, że im krótszy kabel, tym mniej problemów, im dłuższy tym większa szansa, że coś nie zatrybi. Ale niestety nie każdy może sobie pozwolić na krótkie kable ze względu na umeblowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...