Skocz do zawartości
emerytfotofan

Nowy komputer ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników forum.

Jestem tutaj pierwszy raz.

Tytułem wstępu.......

Od ok 12 lat ( pewnie i więcej, bo podmieniałem zasilacze z 6 lat temu?) mam dwa składaki PC na płytach Asusa, z 4 x 2 GB DDR2, AMD Phenom x4 940 i GForce 650 i 750 Ti.

Jako amator foto nabyłem aparat Canona  i mam problem z obrabianiem zdjęć, bo nie chcą mi się otwierać stosowne programy do obróbki.

Nawet podstawowy od Canona o nazwie DPP 4. Inne również.

Zatem jest konieczność wymiany jednego PC na współczesny ?

Z racji wieku i zupełnego braku orientacji w temacie, mam prośbę o pomoc w doradzeniu mi komponentów zestawu ?

Co mogę wstępnie określić to :

1. Procesor AMD ( od początku - 1996 r. takie mam i niech tak zostanie) -

2 Płyta........nie  wiem - mATX ( kwadrat)  czy ATX (prostokąt) - mam różne obudowy, zatem tu jest wybór ?

3. Dobra ( bardzo dobra) pamięć RAM -  minimum 32 GB. Ponoć więcej do foto nie jest konieczne ?

4. Pamięć systemowa - 512 Gb - 1 TB . Tutaj prosiłbym o połączenie tematu z wyborem MB. Nie ogarniam tego obecnie, bo jest to ogrom wiedzy.

5. Zasilacz. Mam je o nazwach Modecom 500 W i Hieftec 550 W. Teraz działają , ale nowy zestaw będzie z pewnością wymagał dużo większego prądu.

6. Budżet........nie silę się na topowe rozwiązania, ale do 4000  zł mogę przeznaczyć na komputer. Monitor to odrębny temat.

Proszę wybaczcie ten poemat. Z początkiem roku chciałbym zrealizować ten zakup, dlatego bardzo liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw za 3800 

Można w nim podmienić procka na 

https://www.net-s.pl/produkt/procesor-amd-ryzen-7-7700-tray-1532540;20-c-10

I do kupić chłodzenie typu fera 5

Będziesz sam składał? 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Dziękuję za poprzednie wpisy.

Trochę poczytałem ogólnie o AMD i powstała nowa koncepcja kupna nowoczesnej płyty na AM 5 ( przyszłościowo ) i procesor AMD 7 8700G .

Taki pomysł wynika z tego, że zostawiam sobie możliwość rozbudowy na docelowej płycie głównej i chęci wymiany również drugiego komputera, który już nie musi być bardzo wydajny, ale ma być też AMD. Wówczas procesor z grafiką świetnie się sprawdzi - jeśli wierzyć testom tutaj i na innych forach.

Ponieważ nie jestem graczem, ani maniakiem testów, taki zestaw i na teraz pewnie by starczył ?

Podejrzewam, że do amatorskiej obróbki foto i edycji video,  też sprawdzi się wielokroć lepiej od mojego obecnego komputera ?

Zatem proszę o Wasze opinie - co myślicie i jakie komponenty dodalibyście do tego procesora ?

Ponieważ tymczasem rezygnuję z grafiki, ewentualne Wasze propozycje nie muszą być budżetowe.

Bardziej chodzi o to, aby zestaw " zagrał" na pewniaka, No może jeszcze i to, aby chipset  był na X670E i aby nie był to Asrock( złe doświadczenia z przeszłości).

Poprzednie komputery - choć baaardzo dawno temu -  sam sukcesywnie modernizowałem, to myślę, że dam radę i teraz.

Z góry dziękuję za propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego X670E tutaj nie potrzebujesz, 500 zł taniej bez dedykowanej karty https://proline.pl/koszyk/bc72ede4 z Ryzen 8700G 

Nie wiem co tu będziesz kiedyś wkładał ale jeśli będzie jakieś mocniejsze dedykowane GPU to można już teraz dorzucić do lepszego jakościowo zasilacza ze złączem 12V-2x6 https://proline.pl/zasilacz-phanteks-amp-gh-750w-gold-pcie-5-1-atx-3-1-czarny-ph-p750gh-bk01-eu-p8122438

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi