emerytfotofan Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2024 Witam użytkowników forum. Jestem tutaj pierwszy raz. Tytułem wstępu....... Od ok 12 lat ( pewnie i więcej, bo podmieniałem zasilacze z 6 lat temu?) mam dwa składaki PC na płytach Asusa, z 4 x 2 GB DDR2, AMD Phenom x4 940 i GForce 650 i 750 Ti. Jako amator foto nabyłem aparat Canona i mam problem z obrabianiem zdjęć, bo nie chcą mi się otwierać stosowne programy do obróbki. Nawet podstawowy od Canona o nazwie DPP 4. Inne również. Zatem jest konieczność wymiany jednego PC na współczesny ? Z racji wieku i zupełnego braku orientacji w temacie, mam prośbę o pomoc w doradzeniu mi komponentów zestawu ? Co mogę wstępnie określić to : 1. Procesor AMD ( od początku - 1996 r. takie mam i niech tak zostanie) - 2 Płyta........nie wiem - mATX ( kwadrat) czy ATX (prostokąt) - mam różne obudowy, zatem tu jest wybór ? 3. Dobra ( bardzo dobra) pamięć RAM - minimum 32 GB. Ponoć więcej do foto nie jest konieczne ? 4. Pamięć systemowa - 512 Gb - 1 TB . Tutaj prosiłbym o połączenie tematu z wyborem MB. Nie ogarniam tego obecnie, bo jest to ogrom wiedzy. 5. Zasilacz. Mam je o nazwach Modecom 500 W i Hieftec 550 W. Teraz działają , ale nowy zestaw będzie z pewnością wymagał dużo większego prądu. 6. Budżet........nie silę się na topowe rozwiązania, ale do 4000 zł mogę przeznaczyć na komputer. Monitor to odrębny temat. Proszę wybaczcie ten poemat. Z początkiem roku chciałbym zrealizować ten zakup, dlatego bardzo liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2024 (edytowane) Zestaw za 3800 Można w nim podmienić procka na https://www.net-s.pl/produkt/procesor-amd-ryzen-7-7700-tray-1532540;20-c-10 I do kupić chłodzenie typu fera 5 Będziesz sam składał? Edytowane 14 Listopada 2024 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 Za 4K z 2TB SSD, RTX 3060, wydajniejszym coolerem I lepszym jakościowo zasilaczem https://proline.pl/koszyk/7a8e1212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emerytfotofan Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2024 Witam ponownie. Dziękuję za poprzednie wpisy. Trochę poczytałem ogólnie o AMD i powstała nowa koncepcja kupna nowoczesnej płyty na AM 5 ( przyszłościowo ) i procesor AMD 7 8700G . Taki pomysł wynika z tego, że zostawiam sobie możliwość rozbudowy na docelowej płycie głównej i chęci wymiany również drugiego komputera, który już nie musi być bardzo wydajny, ale ma być też AMD. Wówczas procesor z grafiką świetnie się sprawdzi - jeśli wierzyć testom tutaj i na innych forach. Ponieważ nie jestem graczem, ani maniakiem testów, taki zestaw i na teraz pewnie by starczył ? Podejrzewam, że do amatorskiej obróbki foto i edycji video, też sprawdzi się wielokroć lepiej od mojego obecnego komputera ? Zatem proszę o Wasze opinie - co myślicie i jakie komponenty dodalibyście do tego procesora ? Ponieważ tymczasem rezygnuję z grafiki, ewentualne Wasze propozycje nie muszą być budżetowe. Bardziej chodzi o to, aby zestaw " zagrał" na pewniaka, No może jeszcze i to, aby chipset był na X670E i aby nie był to Asrock( złe doświadczenia z przeszłości). Poprzednie komputery - choć baaardzo dawno temu - sam sukcesywnie modernizowałem, to myślę, że dam radę i teraz. Z góry dziękuję za propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2024 Żadnego X670E tutaj nie potrzebujesz, 500 zł taniej bez dedykowanej karty https://proline.pl/koszyk/bc72ede4 z Ryzen 8700G Nie wiem co tu będziesz kiedyś wkładał ale jeśli będzie jakieś mocniejsze dedykowane GPU to można już teraz dorzucić do lepszego jakościowo zasilacza ze złączem 12V-2x6 https://proline.pl/zasilacz-phanteks-amp-gh-750w-gold-pcie-5-1-atx-3-1-czarny-ph-p750gh-bk01-eu-p8122438 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...