Skocz do zawartości
Parad0x918

Płyty główne ASUS A620 / B650(E) / X670(E) / B840 / B850 / X870(E) - Wszystkie modele AM5

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, ib z1Cko napisał(a):

Obstawiam że będziemy mieli finał ten sam 🙂 procesor do wymiany . 

Btw. Wybacz być może masz rację 

@Chytruseq wrzuć kartę w port PCIe 3.0 

Wpinałem już karte w niższy slot PCIe. Dodatkowo procek jest z iGPU, wiec odpalałem PC bez zewnętrznej karty graficznej i też nie działa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, karro napisał(a):

Kontroler ram też jest w cpu,ale jest wielka rzadkość popsuty cpu.na polskich forach występuje kilka przypadków rocznie częściowo lub całkowicie popsutego cpu

Znalazłem gdzies bardzo podobne problemy . Finalnie wymiana procesora wyprostowała problem . Tylko sam fakt reklamacji produktów mnie przeraża . Ja w sobotę w amoku kupiłem nowe mobo nowe dyski SSD M2 .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, ib z1Cko napisał(a):

Znalazłem gdzies bardzo podobne problemy . Finalnie wymiana procesora wyprostowała problem . Tylko sam fakt reklamacji produktów mnie przeraża . Ja w sobotę w amoku kupiłem nowe mobo nowe dyski SSD M2 .... 

W zalinkowanym wątku wymiana RAM na taki z listy kompatybilnych też rozwiązała problem. Innym rozwiązaniem jest aktualizacja BIOS - ale trzeba mieć pewność że przeszła. Ja bym zrobił tak;
- osadził ram w tym slocie, na którym power świeci, nie miga.
- Odpalił flasha BIOS
- odczekał nawet i godzine
- zrestartował
Jak to nie pomoże to wymiana ram na ten z listy, jak i to nie pomoże, to reklamacja proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, ib z1Cko napisał(a):

Szanowni . Jestem po diagnozie w serwisie Uszkodzony CPU i ścieżki na nim . 

Współczuję. Jednak mówimy o wypaleniu czy porysowaniu ścieżek? Czy może o uszkodzeniu ścieżek w laminacie? Jeżeli nie jest to widoczne z zewnątrz, to raczej wada fabryczna - w takim wypadku bym reklamował. 

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, ib z1Cko napisał(a):

Raczej fabrycznie . Bo na PCIe 3.0 wszystko było "ok" . Coś dostało po [gluteus maximus] w trakcie eksploatacji od początku grudnia . 

W takim razie reklamuj. Nie wiem gdzie kupiłeś, bo od tego może zależeć przebieg reklamacji, ale może trafisz na życzliwego pracownika który nie będzie robił problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Euro . Z racji że miałem dzień później . 

Dzisiaj poszedł do reklamacji już.  Ma raptem 4 miesiące więc bez jaj że coś mogą "odwalić" jeśli nie to biegły sądowy serwis mi wystawi papierki za 200pln . 

Mam nadzieję że @Chytrusequda się uporać z problemem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko poza CPU i mobo zostało raczej wyeliminowane. Nie mam nikogo kto ma platformę AM5, żeby u niego przetestować, więc obie części wysłałem na reklamacje do morele.net. Dzisiaj dotarły do morele. Około 14 sprawdziłem statusy RMA na Morele. RMA  dotyczące mobo otrzymało status wysłane do Serwisu Zewnętrznego Natomiast CPU otrzymało status "[4_Z0] Zamówiono nowy towar" i pojawiło sie nowe zamówienie na CPU z kwotą do zapłąty 0zł.
Ciekawe czy w ogóle sprawdzali ten CPU i to on sie okazał wadliwy, czy po prostu od razu wymieniają na nowy, bo coś dziwnie szybko sie z tym zgłoszeniem rozprawili.

Składając reklamacje, okazało sie, że znajomy składając zamówienie na morele kupił mobo od zewnętrznego sprzedawcy (CASEKING). Nie wiem czy proces reklamacji wygląda wówczas inaczej i od razu odsyłają produkt dalej?  Morele ma w ogóle jakiś swój wewnętrzny serwis i sprawdza cokolwiek, czy odsyła od razu do serwisu producenta?  Nie wiem co morele dokładnie ma na myśli dając ten status w przypadku kupienia z morele od innego sprzedawcy. Chyba nie odesłali tego do "sprzedawcy" tylko od razu do serwisu Asus?

Edytowane przez Chytruseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Chytruseq napisał(a):

Wszystko poza CPU i mobo zostało raczej wyeliminowane. Nie mam nikogo kto ma platformę AM5, żeby u niego przetestować, więc obie części wysłałem na reklamacje do morele.net. Dzisiaj dotarły do morele. Około 14 sprawdziłem statusy RMA na Morele. RMA  dotyczące mobo otrzymało status wysłane do Serwisu Zewnętrznego Natomiast CPU otrzymało status "[4_Z0] Zamówiono nowy towar" i pojawiło sie nowe zamówienie na CPU z kwotą do zapłąty 0zł.
Ciekawe czy w ogóle sprawdzali ten CPU i to on sie okazał wadliwy, czy po prostu od razu wymieniają na nowy, bo coś dziwnie szybko sie z tym zgłoszeniem rozprawili.

Składając reklamacje, okazało sie, że znajomy składając zamówienie na morele kupił mobo od zewnętrznego sprzedawcy (CASEKING). Nie wiem czy proces reklamacji wygląda wówczas inaczej i od razu odsyłają produkt dalej?  Morele ma w ogóle jakiś swój wewnętrzny serwis i sprawdza cokolwiek, czy odsyła od razu do serwisu producenta?  Nie wiem co morele dokładnie ma na myśli dając ten status w przypadku kupienia z morele od innego sprzedawcy. Chyba nie odesłali tego do "sprzedawcy" tylko od razu do serwisu Asus?

No właśnie dobre pytanie zadałeś - sam chętnie poznałabym odpowiedź. Sam z tamtad od dawna nie kupuje ze względu na udział innych sprzedawców, po tym jak zapsul mi się wentylator, i przy próbie reklamacji morele kazało mi odsyłać towar do sprzedawcy - sklepu sprzedającego wewnątrz morele (już nie pamiętam jak się zwał). To było jakieś półtora roku temu, nie wiem jak jest teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkcję Fast Boot można włączyć lub wyłączyć w ustawieniach BIOS-u albo w ustawieniach sprzętowych systemu Windows.

Jeśli masz włączoną funkcję Fast Boot i chcesz przejść do ustawień BIOS-u. Przytrzymaj klawisz F2, a następnie włącz zasilanie. Spowoduje to przejście do narzędzia konfiguracji BIOS-u.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, która z tych płyt będzie najlepsza? Wszystkie mogę kupić w podobnej cenie, zależy mi na płycie, która będzie ze mną przez lata, docelowo będę chciał na niej postawić najwydajniejszy proces AMD serii 9000. Ogólnie czytałem opinie, recenzje, ale im więcej czytam, tym mam większy dylemat, byłem zdecydowany na Asus TUF Gaming, jednak ma sporo mieszanych opinii i generalnie ludzie na stronach zagranicznych ich odradzają. Proszę o wszelkie opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze model MSI X670E Gaming Plus WiFi brałbym pod uwagę, ma bardzo dobra relację ceny do wyposażenia za ~1000 zł. Sekcja zasilania to klon MSI Tomahawk 😉 

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x670e-gaming-plus-wifi-13154874/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Teraz Panowie trochę zagmatwam temat 🙂

Więc, na chwilę obecną mieszkam w UK, patrzę na ceny tutaj i jest niestety drożej niż w PL. I to sporo drożej (nawet podług Polski). Płyty wybierałem pod względem podobnej ceny, jednak teraz patrzę na Amazon UK i jest opcja dostać MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI za £239. Ale, za £21 więcej jest MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI (też Amazon). Ceny płyt podanych w tytule wahają się między £212 (MSI Gaming-ebay-nowe ) a £229 (Asus Prime-ebay-nowe). Jakieś opinie? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dopłacając do MSI x670e Tomahawk, dostaję, lepsze audio, więcej portów USB 3.2 gen, jeden więcej PCI 4.0 slot i opcję łatwego Resetu BIOS. MSI Gaming ma lepszy Overclocking RAM speed (6000 vs 7800), ale to bez różnicy, bo Ryzen i tak powyżej 6000mhz nie daje nic? Dobra, chyba temat wyczerpany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opienie które czytałeś w necie mogą pochodzić z początków Biosu gdzie niemal wszytskie płyty miały jakieś problemy. OC dd5 raczej ciężko się robi dlatego lepiej od razu kupić gotowe, i co najwyżej zejść z timingami 

Dla mnie MSI ma najczytelniejszy bios, najszybciej mi się w nim poruszam. Nie umniejszam innym producentom bo czy coś się uda na płycie zrobić np OC to zależy już jaka płyta, jakie pieniądze poszły i jakie są wymagania 

Wszystkim oprócz Asrockowi, zawsze potrzbuje ściągawki jak coś w nim zaczynam grzebać. Chodź nie powiem na am2+ to właśnie na niego postawiłem 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ernorator Posiłkowałem się stroną versus.com , widocznie są na niej błędy.

@axsin302 Asus TUF, wychodzi pod tym względem lepiej, jeśli chodzi o RAM, Opinię starałem się wyszukiwać jak najświeższe, sporo jest tego na Reddit, z tego roku. Mnie BIOS w Asus nie przeszkadza, odnajduję się w nim, korzystam z płyty asusa obecnie. Lubię też Armoury Crate (chociaż wiem, że dużo ludzi narzeka na niego). Jestem ciekaw, jak pod tym względem wypada MSI Center. Ogólnie też zastanawiałem się nad ASRock, wolę jednak coś od MSI, Asus, ew. Gigabyte

Edytowane przez chorzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, chorzo napisał:

MSI Center

Tu trzeba oddać że Asus to zrobił najlepiej.... 

Jeśli chodzi o programy w tym zawarte to raczej spam. Kontrola wentylatorów, oc procka, czy kalibracja ekranu raczej są dla lajka. Jeśli chodzi o światełka to efektów jest mniej ale działa dość dobrze, wiesz kiedy wchodzi update tego programu juz przy starcie bo xD przy włączaniu światełka dają na biało. Robisz to jednak raz, dwa do roku przy czym za każdym razem zastanawiasz się o co chodzi bo pasek postepu jest na 100% a program sie freezuje na dobre 5min. Działa z Razerem, wyszukuje mi klawiaturę i myszkę itp to samo z Corsair, logitechem, steelsieris jeśli ci jednak bardzo zależy  warto sprawdzić kompatybilność 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi