Skocz do zawartości
Leouch

Najtańsze CPU, dobra płyta główna

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry 😉

Trochę przez zawirowania na rynku oraz zawirowania życiowe postanowiłem kupić najtańszy (sensowny) cpu na AM5 oraz lepszą płytę główna z WIFI. 

1) Z cpu się zastanawiam co kupić (z myślą o wymianie za x czasu na 9800x3d). Obecnie mam na oku ryzena 7600 lub 7500F w morelach (850zl vs 660zl). różnica jest minimalna w wydajności, a w cenie dosyć wyraźna. Zakładam, że wynalazki typu 8400F mają coś w sobie nie tak, skoro nikt o nich nie mówi?

2) płyta główna jaką obecnie mam wytypowaną to polecana na stronie MSI B650M GAMING PLUS WIFI. Czy ktoś może polecić coś lepszego lub alternatywnego (nawet w trochę większych pieniądzach oraz nie moje się rozmiarów ATX)? Musi posiadać wifi, ale też fajnie jak by miał więcej niż 1 gniazdo M.2.

no chyba, że 7500F i ta płyta MSI jest git i nie ma co szukać dalej. 

komputer, jeśli chodzi o wymagające rzeczy, to tylko gierki typu strategie (totalwary, paradoxu), rpgi oraz gierki indie. Raczej nie gram, lub gram malo w popularne gry AAA. Mam monitor 4k 144hz i też w takiej będę grał rozdzielczości(grafika to 7900xt).

Edytowane przez Leouch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Grolshek. napisał:

Ja poszedłem w Ryzena 7500f i MSI B650 Tomahawk. Na urodziny w przyszłym roku dokupię sobie 9800x3d, 4080super mam. Sprzęt na lata.

13 minut temu, Caleb napisał:

Procek to zdecydowanie 7500F, a co do płyty, jak mATX to  MSI B650M GAMING PLUS WIFI / ASRock B650M PRO RS WIFI, natomiast w ATX brałbym właśnie MSI B650 GAMING PLUS WIFI

czyli procek ustalony 7500f. plyta wtedy MSI B620 GAMING PLUS WIFI. Do tego wezme polecane w zestawach goodramy (GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30) i chyba styknie. dzięki 🙂

a jeszcze tak zapytam, gaming plus czy tomahawk?

Edytowane przez Leouch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę dodać coś od siebie, bo właśnie składam sprzęt na AM5, też zrobiłem wątek, w którym użytkownicy nakierowali mnie na lepszą opcję, dodatkowo znalazłem sporo informacji sam. Ja poszedłem w x670e (główna różnica to np. x2 chipset b650). Według mnie jeśli stać Cię na dopłatę do np. MSI MAG x670e Tomahawk, to poszedłbym w tę stronę, oczywiście jeśli zamierzasz docelowo zrobić upgrade procesora do powiedzmy ryzen 7 7950x3d albo 9 9950x itd.  Bo inaczej to nie ma chyba sensu dopłacać, To moja własna opinia, możliwe, że bardziej doświadczeni użytkownicy się ze mną nie zgodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, Caleb napisał:

Wg mnie nie opłaca się dokładać prawie 150 zł do Tomahawka względem Gaminga. GoodRAMy jak najbardziej OK. 

Chyba że potrzebujesz spdif to wtedy nie ma wyjścia. Jeśli nie potrzebujesz to oczywiście tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, chorzo napisał:

Pozwolę dodać coś od siebie, bo właśnie składam sprzęt na AM5, też zrobiłem wątek, w którym użytkownicy nakierowali mnie na lepszą opcję, dodatkowo znalazłem sporo informacji sam. Ja poszedłem w x670e (główna różnica to np. x2 chipset b650). Według mnie jeśli stać Cię na dopłatę do np. MSI MAG x670e Tomahawk, to poszedłbym w tę stronę, oczywiście jeśli zamierzasz docelowo zrobić upgrade procesora do powiedzmy ryzen 7 7950x3d albo 9 9950x itd.  Bo inaczej to nie ma chyba sensu dopłacać, To moja własna opinia, możliwe, że bardziej doświadczeni użytkownicy się ze mną nie zgodzą.

nie, 9800x3d. A on nie jest głodny 😄

25 minut temu, Grolshek. napisał:

Chyba że potrzebujesz spdif to wtedy nie ma wyjścia. Jeśli nie potrzebujesz to oczywiście tak.

nope, jestem przygłuchy więc słuchawki zwykłe stykają 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi