Skocz do zawartości
Aquaris

Zakupy do pierwszego składanego komputera - pomoc przy wyborze części

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, seeba1910 napisał:

Możliwe. Tym bardziej, że jest mało gier które potrafią optymalnie wykorzystać 16 wątków.
Ale z drugiej strony 8700 ma wyższe taktowanie bazowe o 500 Mhz od 7500f

7500f ustawiasz na sztywno na 5GHz. U mnie na 1,1 V śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteśmy na finiszu i dzisiaj chyba już dam radę złożyć zamówienia w sklepach. Zamieniłem zasilacz, ramy i cooler na te, które podałeś wyżej. Co do płyty, to chciałem bez wifi, bo już wszystko w domu poza lodówką ma wifi, a i tak komputer będzie pod kabel. Widzę, że wszystkie mają WiFi, a za to się chyba dodatkowo dopłaca?

W ogóle powinienem zacząć od tego dlaczego chcę złożyć komputer. 

Kupiłem tego laptopa:

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/msi-laptop-stealth-stu-14-u7-32-1tb-4060-w11.bhtml

Jakość obrazu powala, ale problemy zaczynają się, gdy gram, bo laptop wyłącza się po kilku minutach grania. Zdiagnozowałem problem i wszystko to z powodu wysokiej temperatury procesora. Aby tego uniknąć muszę ustawiać moc procesora na 99%. Mogę wtedy grać, ale w niektórych grach okazjonalnie pojawiają się lagi, choćby w WoWie przy dużych skupiskach graczy. Zakładam, że nic z tym nie mogę zrobić, bo to wada produkcyjna laptopa? Ale może wyprowadzicie mnie z błędu.

Mój poprzedni laptop gamingowy też był od MSI i nie miał takich problemów, ale on miał 15 cali, więc może poświęcili więcej miejsca na odprowadzanie ciepła.

Edytowane przez Aquaris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, Aquaris napisał:

mają WiFi

nie musisz mieć włączone

29 minut temu, Aquaris napisał:

Kupiłem tego laptopa

za 10k z 4060 :S

30 minut temu, Aquaris napisał:

moc procesora na 99

pomoże ci undervolting procesora 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.11.2024 o 15:12, seeba1910 napisał:

Ale z drugiej strony 8700 ma wyższe taktowanie bazowe o 500 Mhz od 7500f

100MHz na jednym i 200MHz na wszystkich, nie wiem skąd wziąłeś 500MHz, zobacz jak w samym CS2 odstaje od Ryzena 7700

17326245081013617383232151605150.png.9500cb5c5888f8c2ee290081cd1c5439.png

Zainteresowany to ma kompletnie w [gluteus maximus] co mu się pisze i doradza dlatego szkoda się produkować dla takich osób.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi