bartektbg Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Mam zasilacz Thermaltake Smart BM3 650w. Czy starczy on do rx'a 7800 xt i ryzena 7500f? niby rekomendują 750w, ale... Jak policzyłem to: RX 7800 XT - 260w R5 7500f - 65w 2x16gb 6000mhz cl16 ddr5 - 15w Obudowa Silver monkey x crate z 4 podświetlanymi wentylatorami - 20w Płyta główna asrock b650m hdv/m2 - 30w Wychodzi 390. Policzmy nawet 450w. Zasilacz ma na linii 12V - 650w, więc zostaje 200w zapasu czyli 30% a chyba zaleca się 20%. Średnio się znam na temacie więc byłbym wdzięczny jakby ktoś potwierdził czy dobrze to liczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu Witam na tym posiadanym zasilaczu raczej będzie działać bez problemowo , ale każdy liczy po swojemu, ja np. liczę grafika x2 procesor 65W ? , przy jakich warunkach , na pulpicie i podczas bezczynności ? xD płyta główna + akcesoria 100W nie wiem czy wiesz ale zasilacz posiada taki parametr jak sprawność i nie można liczyć ze jak zasilacz jest 650W to możesz go obciążać 650W non stop, tylko parę W trzeba odjąć , owszem chwilowe obciążenie musi wytrzymać, np. tzw.. piki czy skoki obciążenia generowane przez CPU i GPU , a swoja droga nikt chyba nie robił testów przynajmniej ja nie widziałem, jak zasilacz jest obciążony 100-110% i jak długo będzie działał aż załączy sie zabezpieczenie przeciążeniowe xD a jak chcesz sie dowiedzieć ile faktycznie mocy podczas np. gamingu pobiera PC (bez pików/skoków mocy) to teraz watomierze na alledrogo nie kosztują majątku bez szukania pierwszy z brzegu https://allegro.pl/oferta/miernik-licznik-zuzycia-energii-pradu-watomierz-13830898951 także można by rozważyć zasilacz o mocy 750W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Wystarczy z palcem w nosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...