Skocz do zawartości
mrcnsq

Problem z uruchomieniem nowego kompa - brak obrazu + diody VGA i BOOT na pł. głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

mam problem z odpaleniem kompa. Brak obrazu na monitorze + diody na płycie głównej VGA i BOOT na czerwono. Próbowałem z ramem, bez ramu, z grafiką, bez grafiki, z innym dyskiem. To co mogłem zrobić sam, to praktycznie zrobiłem. Nie mam innego procka czy głównej, żeby spróbować odpalić. Ma kto jakiś pomysł co może być powodem? Może jeszcze mogę coś spróbować? Ostatnio składałem kompa 7 lat temu i wtedy poszlo bez problemu, ale troubleshooting, to nie moja bajka zazwyczaj, także każda rada będzie dobra 😉 

Części:
- Płyta główna ASRock B650M PRO RS WIFI
- Procesor AMD Ryzen 5 7500F
- Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
- Zasilacz Endorfy Supremo FM5 Gold 850W
- Dysk Kingston KC3000 2TB M.2
- Grafika tymczasowo GTX 1060 6GB z obecnego kompa

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link.

wczoraj okazało się, że po zmianie karty na 730 GT wszystko ruszyło bez problemu, nie trzeba bylo robić update biosu, system zainstalowany bez problemu, wszystkie kupione komponenty śmigają. Nie wiem tylko co mogło być nie tak, bo nie ma to dla mnie żadnego sensu, wszystko było podłączone OK i karta działa na pewno, bo była przepięta ze starego kompa. Dostawała też prąd, bo i ledy i wiatraki się kręciły, więc nie jest to kwestia zasilania samego w sobie. Dzisiaj przyjdzie 4070S i trzymam kciuki, że wszystko ruszy już bez problemów.

Dzięki za odpowiedzi, filmik przyda się na przyszłość 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi