Skocz do zawartości
luqq

Pamięci DDR5 w Dual Channel na AM5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Prośba o pomoc i informację czy moje pamięci pracują w dualu?. Miałem trochę problemów przy złożeniu kompa z nimi ponieważ nie startują ze slotów 1 i 3 (why?). Działają obecnie na 2 i 4. Bios pokazał przy starcie systemu info o sprzęcie niekompatybilnym, ale uruchomiłem wg. zaleceń jego w stanie jak jest - komp chodzi. Na slotach 1 i 2 również działa.

Wrzucam 2 screeny z CPU-Z - zawsze byłem przyzwyczajony do info "dual channel" tu wygląda to inaczej.
Jeżeli chodzi w single czy problemem może być brudny procek?, próbowałem go czyścić, ale miał jakieś dziwne cienie w kilku miejscach. Czym to bezpiecznie czyścić?

Płyta Gigabyte B650Eagle - zaktualizowałem bios do najnowszego

Ramy Kingston DDR5 5200Mhz

Edit:

Nie dzialaja pojedynczo ramy w slotach 1 i 3 również

1.jpg

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

szybkość pamięci ok, ale powinno być 2x64 bit 

a bios Ty aktualizował ?  do aktualizacji biosu nie jest nawet wymagany cpu i ram , wystarczy sama płyta główna i zasilanie , a no i oczywiście pendrajw z biosem 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B650-EAGLE/support#support-dl

[F32e]  12.34 MB  2024-11-14

może jest problem z płyta główna (np pogięte piny w sokecie podczas montażu )  ,czyli wysyłka na serwis i wymiana na nowa, o ile nie będzie fizycznie uszkodzona , czyli np. pogięte piny w sokecie 

czy mógł byś zamieścić wyraźne zdjęcia ? , procesora od spodu, gdzie są punkty montażowe, a nie np. od strony "czapki" xD , oraz zdjęcie otwartego soketu płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, luqq napisał(a):

Prośba o pomoc i informację czy moje pamięci pracują w dualu?. Miałem trochę problemów przy złożeniu kompa z nimi ponieważ nie startują ze slotów 1 i 3 (why?). Działają obecnie na 2 i 4. Bios pokazał przy starcie systemu info o sprzęcie niekompatybilnym, ale uruchomiłem wg. zaleceń jego w stanie jak jest - komp chodzi. Na slotach 1 i 2 również działa.

Platforma tak ma, optymalne są sloty 2 i 4. One Cię interesują, reszta niekoniecznie, chociaż działać generalnie powinny.

1 godzinę temu, luqq napisał(a):

Jeżeli chodzi w single czy problemem może być brudny procek?, próbowałem go czyścić, ale miał jakieś dziwne cienie w kilku miejscach. Czym to bezpiecznie czyścić? Co to za procesor? 

Tego prawdopodobnie nie wyczyścisz, bo chyba wiem o co chodzi, ale takie "zabrudzenia" czy raczej ciemniejsze plamy na rewersie to nic nadzwyczajnego. Chyba że pastą uwalony czy coś, to inna sprawa. 

16 minut temu, Mr.T... napisał(a):

ale powinno być 2x64 bit 

Powinno być 4x 32-bit. 

03_test_procesorow_amd_ryzen_7_9700x_vs_intel_core_i5_14600k_premiera_architektury_amd_zen_5_ewolucja_czy_rewolucja_57.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi