Skocz do zawartości
misiek2394

NO SIGNAL na ekranie - na nowo złożonym komputerze

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem z nowo złożonym PC, specyfikacja poniżej:

Procesor Ryzen 7 9800x3d
Płyta głównagigabyte B650M Gaming X AX (Socket AM5)
Chłodzenie MasterLiquid ML240LV RGB
Zasilacz  MSI MAG 1750GL PCIE5
Obudowa ZALMAN
dysk ssd 1TB-Lexar790 Gen4 + 500GB-ADATA500 Gen4
pasta Grizzly
Karta graficzna MSI  VENTUS GEFORCE RTX 4070 SUER        (podłączona 16pinowym przewodem do zasilacza)
RAM Lexar Ares RGB DDR5 32GB 6000MHz CL30

Włączam komupter, wszystko jest niby okey - brak sygnałów dźwiękowych (podłączyłem specjalnie ten dodawany głośniczek). Karta graficzna , chłodzenie obudowa - wszystko się kręci. Jednak jak podłączam monitor - posiadam dwa - na każdym to samo - No signal. Podłączyłem klawiaturę - nie świeciła się (może to na coś nas nakieruje).
Zmieniałem kabel zasilania karty na ten z zestawu (złączka która rozbija 2x 8 na 1x16). Nic to nie dało.
Może coś źle podłączyłem ? Zaczynam się cykać o procesor - dosyć mocno palcem zamykałem tą "szufladkę".

rAfWDBT8.jpg

fVz2P3Yg.jpg

Tdk0n5nF.jpg

9OiNl9m6.jpg

ClVB_OSZ.jpg

gN2A3h_z.jpg

o3BeNkAi.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, axsin302 napisał(a):

Bios upgrade bios 

Jak ci się uda proszę daj screna jak ci to chodzi bo jeszcze nie widział aby ktoś postawił 9800x3d na takiej marnej płycie xD

Kurcze, taką polecajkę dostałem od pewnego streamera który siedzi w składaniu kompów. Coś się może wydarzyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, misiek2394 napisał(a):

Kurcze, taką polecajkę dostałem od pewnego streamera który siedzi w składaniu kompów. Coś się może wydarzyć ?

A co na to streamer ? polecił niech doradzi.

Jak kolega napisał nowy bios.

Jak wgrałeś windowsa ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

norma, tak jak kiedyś w MM czy ME grubymi literami tak CPU i karta graficzna co tyle ramu, ale już nie napisali jaka, a reszta zestawu najtańsze co mona było wsadzić, to nie dziwota ze potem taki zakup odbija sie czkawka xD

moje podejście jest takie, oczywiście nie trzeba sie z nim zgadzać, kupujesz CPU w podobnych pieniądzach zakup płytę główna , obecna cena tego proca jest sztucznie wywindowana o ile o 1tys ? 

ale do tematu procesor nie tak łatwo zepsuć trzeba mu trochę w tym pomoc , co innego piny w sokecie płyty głównej , obecnie to chyba wykonują je z twarogu , nie jest dobrze ze PC speaker nic nie "brzęczy" , pewnie nie otrzymasz informacji z sklepu z jaka wersja biosu jest sprzedawana ta płyta główna , ale upgrade biosu można wykonać bez cpu , gpu i ramu a to w twoim przypadku dosyć istotne. 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B650M-GAMING-X-AX-rev-1x/support#support-dl

np.

https://www.youtube.com/watch?v=CujWytnuWRg

2 godziny temu, misiek2394 napisał(a):

no tak na pewno takie osoby są bez interesowne , tylko w recenzjach sprzętu nie wspominają o występujących problemach dopiero, jak na Internetach sie zrobi gó...wno buza to coś tam zabiorą głos, taa musztarda po obiedzie xD    

pierwej wykonaj upgrade biosu i zobacz czy płyta główna wstanie , najważniejsze aby PC zaczął wydawać jakieś dźwięki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam zdanie przedmówców,w pierwszej kolejności aktualizacja BIOSu. Po aktualizacji powinno ruszyć już normalnie,możesz na początek podłączyć bez karty graficznej,do poru DP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Zrobilem upgrade do wersji F32E. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Zrobiłem to zgodnie z wskazaniami z yt 🙂 (pendrive wejsciem OFLASH). Cały czas to samo. Podłączam w wejscie płyty głównej/karty graficznej). Nic to nie zmieniło 😕
(Dioda mrygała przez kilka min i potem zgasła więc sądze ze bios zaaktualizowany)

22 minuty temu, Han44 napisał(a):

A co na to streamer ? polecił niech doradzi.

Jak kolega napisał nowy bios.

Jak wgrałeś windowsa ? 

Nie chce robić antyreklamy.
Bios zaaktualizowany ale dalej nic 😕

Kolego nie widze nic na monitorze - nie mam jeszcze windowsa 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, sugerujesz żebym wyjął karte graficzną i odpiął jedną kość ramu  , i wtedy zrobił aktualizacje bios ? Wyjęcie 1 kostki ramu wiąże się z demontażem chłodzenia wodnego (panelu z wiatrakami). Także moje pytanie - czy musi być 1 kość ramu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli coś wstrzymuje procedurę rozruchowa , co można jeszcze zrobić , a powiedz jak masz ram obsadzony ? A2 B2 (no zdjęcia trochę nie wyraźne xD ),  tak w razie problemów powinno sie obsadzić tylko jedno gniazdo zacząć od A2, o popatrz twoja CPU posiadać igpu czyli możesz wypiąć tego RTX i kabelek z monitora podłączyć do wyjścia DP czy HDMI płyty głównej.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałeś już że zrobiłeś upgrade biosu ? i miał się udać, aby wstał proponuję ci wyjąć kartę i podłączyć monitor dopiero wtedy do płyty głównej bo 9800x3d ma tam jakąś grafikę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Mr.T... napisał(a):

czyli coś wstrzymuje procedurę rozruchowa , co można jeszcze zrobić , a powiedz jak masz ram obsadzony ? A2 B2 (no zdjęcia trochę nie wyraźne xD ),  tak w razie problemów powinno sie obsadzić tylko jedno gniazdo zacząć od A2, o popatrz twoja CPU posiadać igpu czyli możesz wypiąć tego RTX i kabelek z monitora podłączyć do wyjścia DP czy HDMI płyty głównej.  

Rozruchowo ? W sensie ? Komputer się odpala, wszystko chodzi - tylko nie daje obrazu na monitor. Sprawdzałem na dwóch monitorach z których cały czas korzystam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, axsin302 napisał(a):

pisałeś już że zrobiłeś upgrade biosu ? i miał się udać, aby wstał proponuję ci wyjąć kartę i podłączyć monitor dopiero wtedy do płyty głównej bo 9800x3d ma tam jakąś grafikę

Okey kumam, wypiąć kartę graficzną , włączyć komputer z podłączonym monitorem pdo DP płyty głownej . Działam

R

7 minut temu, axsin302 napisał(a):

masz dual bios możesz wrócić do starego tak że bez obaw

Nic się nie wydarzyło. Nadal nic na ekranie :/. Może teraz jeszcze raz zrobić tą aktualizacje bios bez karty graf? Komputer się "swieci" a na monitore nic. Monitor wpięty w DP. Robiłem to teraz na 2 RAMACH. Nie wypinałem jednego

Edytowane przez misiek2394

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, misiek2394 napisał(a):

Rozruchowo ? W sensie ? Komputer się odpala, wszystko chodzi - tylko nie daje obrazu na monitor. Sprawdzałem na dwóch monitorach z których cały czas korzystam

no nie dadzą, nie dadzą pozbierać artefaktów albo pouganiać sie za dziewojami xD 

tu jest właśnie nie zrozumienie tematu, komputer czy raczej płyta główna sie włącza , ale z powodu x ?, wstrzymuje procedurę rozruchowa , zawsze mam uśmiech na twarzy gdy ktoś mi mówi ze PC nie działa, a to np. sam system sie nie uruchamia , to są dwa chodź połączone watki, to trzeba rozdzielić na cześć sprzętowa i cześć programową , bo widzisz twoja interpretacja problemu to tez wszystko do jednego wora , wszystko działa , hmmm niby co ? ze wiatraki sie obracają, z czymś jest problem.

po za tym trzeba być bardzo pewnym siebie, ze nowo budowana platformę zamiast podłączyć pierwej na "pajęczynkę" i jak nie występują problemu to dopiero do obudowy a tu widzę standardzik , szybko szybko buch klocki lego poskładać tylko jest baban na twarzy ?   

skoro po upgrade bosu nie ma poprawy , zaczął bym po kolei wszystko odłączać , aż płyta główna po ponownym uruchomieniu da post dźwiękowy poprzez PC speaker , czasami wystarczy wyjąć obie kości ramu , włączyć pc i już "panienka sie obudzi"   

2 minuty temu, axsin302 napisał(a):

białe ledy świecą się na płycie głównej ?

a czy ta płyta główna posiada wyświetlacz diodowy ?, to nie MSI tylko Gigaszrot xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, tam ma niby być złącze led 

no nic wyjmij ten ram i posprawdzaj, tak wiem musisz rozkręcić ale trzeba to pewnie zrobić. Jak się nie uda polecam sprawdzić co tam z prockiem, czy piny się nie powyginały itp 

a kabel HDMI spróbuj jeszcze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, axsin302 napisał(a):

napisz czy ten buczek daje sygnały jak nie ma ramu, nie wieże płyta za 700zł a nie można sprawdzić co jej jest 

odpaliłem bez ramu. Nie ma różnicy ://// może płyta główna jest spalona ,albo źle ją podłączyłem ? 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do płyty wchodzi tylko cpu power i 24 pin power, jeśli klipsy na złączu zaskoczyły to dobrze to zrobiłeś. Kabel HDMi czy spróbowałeś ? bo DP czasem sie wkrzacza jak nie ma Windowsa. Nie wiem jak ten upgrade biosu ci poszedł można tylko liczyć, że ci się udało. Brak mi pomysłu, sprawdził bym socket procesora. Może ktoś inny ma jeszcze jakiś pomysł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, misiek2394 napisał(a):

odpaliłem bez ramu. Nie ma różnicy ://// może płyta główna jest spalona ,albo źle ją podłączyłem ?

nie da sie źle podłączyć, wtyczki są tak wyprofilowane ze trzeba by sie bardzo mocno postarać aby próbować wepchać na je siłę , a takie inne pytanie, może i głupie , a wtyczkę z zasilaniem 8pin u góry płyty głównej to Ty podłączył ?, bo wiatraki od AIO zasłaniają wszystko i widać że nie widać.    

na razie wyjdźmy z założenia ze sprzęt jest sprawny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Mr.T... napisał(a):

nie da sie źle podłączyć, wtyczki są tak wyprofilowane ze trzeba by sie bardzo mocno postarać aby próbować wepchać na je siłę , a takie inne pytanie, może i głupie , a wtyczkę z zasilaniem 8pin u góry płyty głównej to Ty podłączył ?, bo wiatraki od AIO zasłaniają wszystko i widać że nie widać.    

Tak. Teraz sprawdzam wszystkie wtyczki właśnie. Ta się rusza więc sprobuje ją odłączyć -> włączyć komputer (chyba nic nie powinno się stać?) i potem wetknę ją na maxa . Może tu jest problem

9 minut temu, Szeryf napisał(a):

Może masz w biosie płyty włączoną grafikę na procesorze i dlatego z karty obraz nie jest wysyłany

sprawdzam teraz wszystko po wejściach płyty głównej

17 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Niestety. to nie to. Dziwne w sumie że ten głośniczek nie daje żadnego sygnału. Hmm. Kolega mi podpowiedział że jak chce robić upgrade bios to powinienem wypiąć wszystko - procesor, karte graf, RAM. Ja to robiłem z podpiętymi podzespołami. Może zrobić jeszcze raz ten upgrade bios  z wypiętymi podzespołami.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi