Skocz do zawartości
buzk4

Upgrade PC do 2560x1440 - Brać RTX 4070 Ti Super?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Chcę grać na pc podłączonym pod TV ( Samsung 77" s95d) w 4k i grywalnym fps. 

Jaki plan/zastosowanie? Głównie Path of Exile 2 na TV z kontrolerem w ręku, oraz Pubg ale to już na monitorze. 

Pc będzie max 10m od TV, więc potrzebny jakiś chyba dobry kabel HDMI.

Aktualnie posiadam Ryzen 5 5600 na B450M w jakiejś mini obudowie. Planowałem zostawić procesor i wziąć zasilacz 850w + 4070Super i grać na monitorze, ale aktualnie gram na konsolach i chyba nie dam rady przestawić się na granie przy biurku. Dlatego pomysł, aby PoE2 ogrywać na TV z kontrolerem (niestety performance poe2 na ps5 mnie nie satysfakcjonuje).

Jakiej GPU potrzebuję do gry w 4k w tą grę? Nie zależy mi na RT i jakiś dodatkowych efektach. Płynność ponad wszystko. 

Cały upgradę chciałem rozbić na 2 etapy. Najpierw wymienić gpu, zasilacz i mobo a za pół roku całą resztę ( AM4 )

Budżet? Zobaczymy, to jest na razie plan i nie wiem przecież jeszcze co za podzespoły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dikson napisał(a):

AM4 nie ma sensu kompletnie żadnego, 5700X 3D to 930-1000 zł, gdzie za tysiaka masz Ryzena 7700 na świeżej platformie ze wsparciem do 2027 roku.

Wziąłem obudowę be quiet! Pure Base 5000DX

Chłodzenie procesora be quiet! Pure rock 2

Gpu 4080 super od PNY (PNY Geforce RTX 4080 SUPER 16GB VERTO Triple Fan Overclocked)

Nie mieszkam w Polsce a jedyny sklep nie miał konkretnie tego co podałeś. Zależy mi na kulturze pracy i czy te wszystkie wiatraki co wymieniłem ciche są? O PNY na reddicie wyczytałem że ciche i chłodzenie dobre, natomiast gdzie indziej, że problematyczna jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 4070Ti super oraz zasilacz 850MSI. Wsadziłem to do mATX z asrock b450m pro 3000mhz ram i ryzen 5 5600. 

W grach mam dosyć wysoki fps, natomiast w miastach, podczas stelrzelania fps spada i zacina/warpi. Czy może to być wina ram że za mało? Włączyłem potrójne bufforowanie i pomogło znacznie, lw nadal to troche irytujące. 

Gram w 2550x1440. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi