Skocz do zawartości
Casio

Podkręcanie Bartona 2500+ mnożnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Chodzi mi o to że chciałbym podkręcić Bartona 2500+ oczywiście jak najwiecej ale tylko za pomocą zmiany mnożnika.Ten mój chyba ma zablokowany ponieważ gdy ustawiam w biosie powyżej 12 czy 12,5 i odpalam kompa to resetuje sie do wartosci 1100.Płyta obsługuje mnożniki do 24.Próbowałem też z podniesieniem fsb ale na 200 synchronicznie z pamieciami nie idzie tylko sam procek i jest wtedy 3200+.Proszę o porady ,troszkę jeszcze mało wiem dopiero co poznaję ten temat.

Barton 2500+ 1,65V

EPOX 8RDA3+ Bios 05/07/2003

GEIL 2*256MB(333)TImings 5,2,2,2

Codegen 300W (Kicha)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze barton niema zablokowanego mnoznika 

Po drugie zwiększ napięcie 

A po trzecie zmien zasiłke

Wiem o tym ale jak wytłumaczysz sytuację że powyżej 12 czy 12,5 niemogę dać mnożnika bo jest reset i pokazuje 1100??????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoja plyta odczytuje mnozniki 4-bitowo i mozesz wybierac albo do 12,5 albo ponad 12,5... rozwiazania sa takie:

:arrow: zmien plyte na taka ktora czyta mnoznik 5-bitowo (np NF7)

:arrow: kup proca, ktory standardowo ma mnoznik >12,5 - wtedy bedziesz mial mnozniki od 12,5 w gore

:arrow: zrob drut-moda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieoto chodzi z jakim prockiem bedzie sie krecila - bo bedzie z kazdym - z procesorami kture maja mnoznik do 12.5 bedzie pbslygiwac wszystkie mnozniki w dol

A z mnoznikami powyzej 13 wszystkie mnozniki w gore ( tak powinno byc )

Drut moda zrob takiego samego jak dla Tbrida - przyuklejony topic - a jednak mnoznik powyzej 12.5 - tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz

Tylko nierub drut moda na napiecie bo niedziala na bartkach i mozesz go spalic.

A dlaczego nie ustawisz tak - 12 X 200 ?

Powinno ci wystarczyc ale wtedy potrzebujesz juz kolo 1.85 V

Ale w tym momencie musisz uwarzac na zasilke bo bartek lyknie ponad 100 W i moze byc krucho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieoto chodzi z jakim prockiem bedzie sie krecila - bo bedzie z kazdym - z procesorami kture maja mnoznik do 12.5 bedzie pbslygiwac wszystkie mnozniki w dol

A z mnoznikami powyzej 13 wszystkie mnozniki w gore ( tak powinno byc )

Drut moda zrob takiego samego jak dla Tbrida - przyuklejony topic - a jednak mnoznik powyzej 12.5 - tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz

Tylko nierub drut moda na napiecie bo niedziala na bartkach i mozesz go spalic.

A dlaczego nie ustawisz tak - 12 X 200 ?

Powinno ci wystarczyc ale wtedy potrzebujesz juz kolo 1.85 V

Ale w tym momencie musisz uwarzac na zasilke bo bartek lyknie ponad 100 W i moze byc krucho

Mógłbyś mi podać jakiegoś linka do tego drut moda jest to jakaś przeróbka na płycie czy procku? a i jeszcze na innym forum dostałem odpowiedz że powyżej 12,5 mnożniki są zablokowane,co ty na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg tego linka http://www.tomshardware.pl/cpu/20030210/barton-05.html i z tego co zrozumiałem to owszem moja płyta pokazuje wyższe mnożniki od 12 w biosie ale niemogę ich użyć dopuki niebedzie zamknięty pierwszy mostek - L3 na procku.Czy tak?

Ciekawe że fabrycznie odblokowane są mnożniki od x do 12,5 a powyżej 12,5 już nie na Bartonie.Może ktoś to potwierdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg tego linka http://www.tomshardware.pl/cpu/20030210/barton-05.html i z tego co zrozumiałem to owszem moja płyta pokazuje wyższe mnożniki od 12 w biosie ale niemogę ich użyć dopuki niebedzie zamknięty pierwszy mostek - L3 na procku.Czy tak?

Ciekawe że fabrycznie odblokowane są mnożniki od x do 12,5 a powyżej 12,5 już nie na Bartonie.Może ktoś to potwierdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary po pierwsze zmien zasilacz tego Code300w bo mi juz kiedys sie spalil w czsie podkrecania na szczescie nic ze sprzetem sie nie stało .I wtedy zacznij zabawe w podkrecanie. Chieftec 360w(ok200zł) albo Mode com 350w(ok150zł) powinno wystarczyc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...