Casio Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Witam.Chodzi mi o to że chciałbym podkręcić Bartona 2500+ oczywiście jak najwiecej ale tylko za pomocą zmiany mnożnika.Ten mój chyba ma zablokowany ponieważ gdy ustawiam w biosie powyżej 12 czy 12,5 i odpalam kompa to resetuje sie do wartosci 1100.Płyta obsługuje mnożniki do 24.Próbowałem też z podniesieniem fsb ale na 200 synchronicznie z pamieciami nie idzie tylko sam procek i jest wtedy 3200+.Proszę o porady ,troszkę jeszcze mało wiem dopiero co poznaję ten temat. Barton 2500+ 1,65V EPOX 8RDA3+ Bios 05/07/2003 GEIL 2*256MB(333)TImings 5,2,2,2 Codegen 300W (Kicha) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Po pierwsze barton niema zablokowanego mnoznika Po drugie zwiększ napięcie A po trzecie zmien zasiłke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 zeby uzyskac mnozniki wieksze niz 12.5x to najlepiej pobawic sie drucikami - chociaz na twojej plycie powinno sie zmieniac w biosie normalnie,ale skoro tak nie jest to DrutMod Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Przy tych ramach FSB 200 powinno ci starczyć teoretycznie w końcu to 2500+@3200+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Po pierwsze barton niema zablokowanego mnoznika Po drugie zwiększ napięcie A po trzecie zmien zasiłke Wiem o tym ale jak wytłumaczysz sytuację że powyżej 12 czy 12,5 niemogę dać mnożnika bo jest reset i pokazuje 1100?????????????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 twoja plyta odczytuje mnozniki 4-bitowo i mozesz wybierac albo do 12,5 albo ponad 12,5... rozwiazania sa takie: :arrow: zmien plyte na taka ktora czyta mnoznik 5-bitowo (np NF7) :arrow: kup proca, ktory standardowo ma mnoznik >12,5 - wtedy bedziesz mial mnozniki od 12,5 w gore :arrow: zrob drut-moda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Niebardzo jest to dla mnie jasne co to za różnica 4 czy 5 bitowo a przy okazji zapytam wiesz moze gdzie znalezc schemat takiego drutmoda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Pozatym po co te mnożniki w biosie do 24 w takim razie.Przy kupnie płyty mam sprawdzać z jakim prockiem bedzie sie krecila? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 nieoto chodzi z jakim prockiem bedzie sie krecila - bo bedzie z kazdym - z procesorami kture maja mnoznik do 12.5 bedzie pbslygiwac wszystkie mnozniki w dol A z mnoznikami powyzej 13 wszystkie mnozniki w gore ( tak powinno byc ) Drut moda zrob takiego samego jak dla Tbrida - przyuklejony topic - a jednak mnoznik powyzej 12.5 - tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz Tylko nierub drut moda na napiecie bo niedziala na bartkach i mozesz go spalic. A dlaczego nie ustawisz tak - 12 X 200 ? Powinno ci wystarczyc ale wtedy potrzebujesz juz kolo 1.85 V Ale w tym momencie musisz uwarzac na zasilke bo bartek lyknie ponad 100 W i moze byc krucho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 nieoto chodzi z jakim prockiem bedzie sie krecila - bo bedzie z kazdym - z procesorami kture maja mnoznik do 12.5 bedzie pbslygiwac wszystkie mnozniki w dol A z mnoznikami powyzej 13 wszystkie mnozniki w gore ( tak powinno byc ) Drut moda zrob takiego samego jak dla Tbrida - przyuklejony topic - a jednak mnoznik powyzej 12.5 - tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz Tylko nierub drut moda na napiecie bo niedziala na bartkach i mozesz go spalic. A dlaczego nie ustawisz tak - 12 X 200 ? Powinno ci wystarczyc ale wtedy potrzebujesz juz kolo 1.85 V Ale w tym momencie musisz uwarzac na zasilke bo bartek lyknie ponad 100 W i moze byc krucho Mógłbyś mi podać jakiegoś linka do tego drut moda jest to jakaś przeróbka na płycie czy procku? a i jeszcze na innym forum dostałem odpowiedz że powyżej 12,5 mnożniki są zablokowane,co ty na to ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 No niestety testyjew niekiedy i po trzy bartki dziennie (* jak mam chec ) i pracują mi na mnozniku X 15 lub X 14 wiec napewno niesą zablokowane A tu masz z tym topic http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=27072 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Wg tego linka http://www.tomshardware.pl/cpu/20030210/barton-05.html i z tego co zrozumiałem to owszem moja płyta pokazuje wyższe mnożniki od 12 w biosie ale niemogę ich użyć dopuki niebedzie zamknięty pierwszy mostek - L3 na procku.Czy tak? Ciekawe że fabrycznie odblokowane są mnożniki od x do 12,5 a powyżej 12,5 już nie na Bartonie.Może ktoś to potwierdzić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Wg tego linka http://www.tomshardware.pl/cpu/20030210/barton-05.html i z tego co zrozumiałem to owszem moja płyta pokazuje wyższe mnożniki od 12 w biosie ale niemogę ich użyć dopuki niebedzie zamknięty pierwszy mostek - L3 na procku.Czy tak? Ciekawe że fabrycznie odblokowane są mnożniki od x do 12,5 a powyżej 12,5 już nie na Bartonie.Może ktoś to potwierdzić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casio Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Kurczę już sam niewiem czy mam ciąć czy łączyć te mostki może mi ktoś z takim sprzętem jak ja poradzić???????????????Słyszałem że L1 są nieważne tylko L3? jak to jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Stary po pierwsze zmien zasilacz tego Code300w bo mi juz kiedys sie spalil w czsie podkrecania na szczescie nic ze sprzetem sie nie stało .I wtedy zacznij zabawe w podkrecanie. Chieftec 360w(ok200zł) albo Mode com 350w(ok150zł) powinno wystarczyc . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...