Harth Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) Cześć, Czy mogę Was prosić o pomoc z poniższym problemem? Nie uruchamia się poniższy zestaw: ASRock B650M PRO RS AM5 Patriot Viper Venom DDR5 32GB AMD Ryzen 5 7500F AM5 OEM ASUS Radeon RX 6600 Dual 8GB GDDR6. Po włączeniu komputer nie włącza się. Kręcą się wiatraki (z wyjątkiem tych na karcie graficznej) i świecą się dwie diody Post Status Checker od CPU oraz memory. Kroki które już wykonałem: - aktualizacja BIOS-a ze strony producenta do wersji 3.12.AS02[Beta]. Zielona lampka aktualizacji przestała się świecić, więc zakładam, że poszło dobrze. - wyjąłem baterię z płyty głównej na ponad 10 minut - przekładałem pamięci do różnych slotów + wyjmowałem jedną z nich - wyciągnąłem obie pamięci - wyciągnąłem kartę graficzną - podociskałem kable zasilające na płycie głównej (montowałem komputer krok po kroku zgodnie z m.in. tym filmikiem Bardziej szczegółowy opis wykonanych kroków tutaj. Ciągle ten sam efekt- nadal świecą się obie diody (nie mrugają). Załączam zdjęcia socketu procesora. Wygląda to ok? w sensie czy nie jest uszkodzony. Nie znam się na tym, więc byłbym wdzięczny za podpowiedź, bo to pewnie wyeliminowałoby problem zastanawiania się, czy nie chodzi o uszkodzenie mechaniczne. Spoiler Edytowane 19 godzin temu przez Harth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu Witam nie ładnie , widzę jest kilka wątków ze pamięci Viper słabo dogadują sie z płytami głównymi co do fotki to widać tam jakiś paproch lub odrobina pasty w sokecie wykonał bym ponownie upgrade biosu , i doczekał nawet z 5-10 minut., płyta sama powinna kilka razy uruchomić ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harth Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) 2 minuty temu, Mr.T... napisał(a): Witam nie ładnie , widzę jest kilka wątków ze pamięci Viper słabo dogadują sie z płytami głównymi co do fotki to widać tam jakiś paproch lub odrobina pasty w sokecie wykonał bym ponownie upgrade biosu , i doczekał nawet z 5-10 minut., płyta sama powinna kilka razy uruchomić ponownie. Aktualizowałem BIOS do wersji 2.1 a później 3.1 i nadal nic. Ciągle diody świecą się na czerwono (bez mrugania). Nic się nie restartuje. Edytowane 16 godzin temu przez Harth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu elo może nie bierzesz tego pod uwagę ale może coś jest nie sprawne ?, oraz ze pomoc zdalna ma tez swoje ograniczenia, trzeba by na początek na tym zestawie zamienić podmienić pamięć ram na inna , nie masz ?, no to trzeba poszperać na Internetach gdzie w pobliżu Ciebie jest sklep komputerowy który prowadzi również serwis , i niestety za diagnostykę dać im zarobić , chyba ze masz inny pomysł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harth Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) 15 minut temu, Mr.T... napisał(a): elo może nie bierzesz tego pod uwagę ale może coś jest nie sprawne ?, oraz ze pomoc zdalna ma tez swoje ograniczenia, trzeba by na początek na tym zestawie zamienić podmienić pamięć ram na inna , nie masz ?, no to trzeba poszperać na Internetach gdzie w pobliżu Ciebie jest sklep komputerowy który prowadzi również serwis , i niestety za diagnostykę dać im zarobić , chyba ze masz inny pomysł ? Właśnie nie wiem co jest grane. Zrobiłem więcej zdjęć socketu. Chyba 3 piny są jakieś wygięte... Link do zdjęć Co się robi w takiej sytuacji? Płyta do wywalenia? Edytowane 15 godzin temu przez Harth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu 20 minut temu, Harth napisał(a): Co się robi w takiej sytuacji? Płyta do wywalenia? na załączonych zdjęciach co najmniej trzy piny powyginane, jak masz pincetę i zdolności modelarskie to możesz spróbować powalczyć, są firmy które wymieniają socket na nowy i przeprowadzają testy i dają gwarancje ja bym powiedział rękojmię na 12 miesięcy od wykonanej usługi. na szybko znalezione , jak poszperasz to pewnie znajdziesz inne oferty. https://sprzedajemy.pl/naprawa-wymiana-gniazda-procesora-amd-socket-am5-krakow-4-0010c9-nr68570620 https://www.olx.pl/d/oferta/naprawa-wymiana-socketu-gniazda-cpu-lga1700-lga1200-lga1151-am4-am5-CID99-IDW5QKu.html trzeba sie indywidualnie dogadywać odnośnie wyceny takiej usługi czy wymieniać tylko uszkodzone piny czy bez pitolenia od razu cały nowy socket , ja gdybym był w takiej sytuacji to raczej cały nowy socket , ale jest kwestia ceny bo co by sie nie okazało ze dokładając 30% mogę zakupić nowa płytę główna . powiem tak, nauka przez portfel najbardziej boli, nie chciałeś dać komuś zarobić aby PC poskładał i uruchomił, no to teraz trzeba wygospodarować dodatkowe środki ... ale patrząc na ilość wątków z uszkodzonymi pniami w soketach pod AM5 , to nie wiem z czego je robią, z twarogu ? ludzie powinni zrobić guw...no burzę na Internetach , bo jakoś nie zauważyłem aby temat sie namnażał pod Intelem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harth Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 27 minut temu, Mr.T... napisał(a): na załączonych zdjęciach co najmniej trzy piny powyginane, jak masz pincetę i zdolności modelarskie to możesz spróbować powalczyć, są firmy które wymieniają socket na nowy i przeprowadzają testy i dają gwarancje ja bym powiedział rękojmię na 12 miesięcy od wykonanej usługi. na szybko znalezione , jak poszperasz to pewnie znajdziesz inne oferty. https://sprzedajemy.pl/naprawa-wymiana-gniazda-procesora-amd-socket-am5-krakow-4-0010c9-nr68570620 https://www.olx.pl/d/oferta/naprawa-wymiana-socketu-gniazda-cpu-lga1700-lga1200-lga1151-am4-am5-CID99-IDW5QKu.html trzeba sie indywidualnie dogadywać odnośnie wyceny takiej usługi czy wymieniać tylko uszkodzone piny czy bez pitolenia od razu cały nowy socket , ja gdybym był w takiej sytuacji to raczej cały nowy socket , ale jest kwestia ceny bo co by sie nie okazało ze dokładając 30% mogę zakupić nowa płytę główna . powiem tak, nauka przez portfel najbardziej boli, nie chciałeś dać komuś zarobić aby PC poskładał i uruchomił, no to teraz trzeba wygospodarować dodatkowe środki ... ale patrząc na ilość wątków z uszkodzonymi pniami w soketach pod AM5 , to nie wiem z czego je robią, z twarogu ? ludzie powinni zrobić guw...no burzę na Internetach , bo jakoś nie zauważyłem aby temat sie namnażał pod Intelem Ok. Więc zdaje się zostaje opcja wyginania pinów samemu. Jak nie dam rady, to chyba zamówię nową płytę z gwarancją na uszkodzenia... (link) Ma to sens czy spróbować z gwarancją? A może można zamówić płytę w np. ProLine wysłać im kompa, żeby na nowej zamontowali podzespoły? Edytowane 14 godzin temu przez Harth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu 6 minut temu, Harth napisał(a): to chyba zamówię nową płytę z gwarancją na uszkodzenia to pierwej sie dobrze wczytaj w warunki rozszerzonej czy dodatkowej gwarancji , bo nie wiem czy uwzględnia ona uszkodzenia mechaniczne i w tym piny, myślę ze uwzględniając AM5 to sporo osób samodzielnie składając PC by ja wykupywało xD a jeśli przy tym projekcie polegniesz i wywiesisz biała flagę , to kupując nowa płytę główna, wykup usługę aktualizacji biosu do najnowszego dostępnego, (bety raczej nie instalują chyba ze na życzenie ) oraz sie zdarza ze ktoś w owocowym sklepie wykupi usługę aktualizacji biosu a tu dostaje płytę główna z biosem bez aktualizacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu 1 godzinę temu, Harth napisał(a): A może można zamówić płytę w np. ProLine wysłać im kompa, żeby na nowej zamontowali podzespoły? jak edytujesz wpis a nie dodajesz jako nowy, to system nie wysyła powiadomień. może być z tym problem, ale musiał byś do nich napisać i temat przedstawić, jak sie podejmą to ok , jak nie, to trzeba szukać sklepu/serwisu lokalnego. np. zapoznaj sie z materiałem , nie do końca sie z nim zgadzam, ale większość słusznie prawi, pozwoliłem sobie tez tam zamieścić komentarz . https://www.youtube.com/watch?v=Lqxlb0JRfec&t=1s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...