Skocz do zawartości
First Ever

Zna się ktoś na modyfikacji BIOS'ów (poziom zaawansowany)?

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj walczyłem do 5 rana i ostatecznie udało mi się dodać ReBAR do mojego X79 z 2011 roku...
BAR1 został zwiększony z 256MB -> 16GB, ale nie jestem zadowolony w 100%.

Zleb7Qh.png

Wydajność w Cyberpunk 2077 w 4K RT Ultra wzrosła o 6%, więc ten "trup" nadrabia jeszcze bardziej w stosunku do nowych konstrukcji.
Nie wyczaruję tej płycie PCIe Gen4/5, więc używając RTX na Gen3 x16 powoduje minimalny (marginalny) spadek wydajności wynoszący max 1%.

YUMMo9E.png

A teraz co mi się nie podoba...
Moja płyta ASUS P9X79 Pro ma jakiś problem z patchem i pojawia się problem z korupcją BIOS'a.
Tutaj jak wygląda cały proces modyfikacji dla starych płyt ASUS i MSI.

Wszystkie powyższe kroki bez problemu przechodzą na np. ASUS Rampage IV Extreme, P9X79, P9X79 LE, ale nie na mojej P9X79 Pro.

Patch modyfikuje obraz CAP...

P8w2MjM.png

Ale struktura zostaje zmieniona (na innych płytach to się nie dzieje) i taki BIOS już nie zadziała.

krv4yOk.png

SgrG7qL.png

Znika Pad-file, czyli modyfikacja uszkadza BIOS'a, podobno można go zmodyfikować ręcznie edytując w notatniku, ale raczej sobie odpuszczę. Mój workaround... Znalazłem inną osobę która miała identyczny problem na tej samej płycie i skorzystałem z jego zmodyfikowanego BIOS'a. Struktura Pad-Raw-Pad-Raw została zachowana w jego BIOS-ie, ale użył innej wersji sterownika UEFI ReBAR pod NvStrapsReBar dla kart RTX 1600/ RTX 2000 i nie byłem w stanie aktywować ReBAR na moim RTX 4070 Ti. Dlatego wymieniłem ten sterownik UEFI na właściwy ReBarUEFI.

Zaprogramowałem nowy BIOS w programatorze (mam masę czystych kości EEPROM, więc wymiana/testowanie jest bardzo prosta) i po aktywacji ReBar w Windows i ponownym uruchomieniu komputera pojawiło się 16GB. Minusem używania tego BIOSu jest niedziałający Intel Management Engine oraz wbudowana karta LAN. LAN wyłączyłem w BIOS'ie, a nieprawidłowo działający sterownik w wyłączyłem w menadżerze urządzeń Windows. Gdybym tego nie zrobił, system bardzo długo się uruchamia.

Podsumowując działa, ale nie jest idealnie... umiałby ktoś z was tak zmodyfikować ten BIOS by działał mi ME i LAN?

Edytowane przez First Ever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi