Skocz do zawartości
koras

Abit KT7-RAID + SB 128 PCI ???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Abita KT7-RAID z najnowszym biosem, 384 Mb sdramu i WinFast GF 2 MX, zasilacz codegen (jakoś tak) 300W i Sb 128 PCI jakiś (Ensoniq)(CT4810).

Wszystko by było OK gdyby nie mały problem z płytą i chyba SB. Gdy poskładam kompa wszystko jest OK, ale gdy wsadze w pci mojego SB to po kilkunastu minutach wszystko zaczyna się wieszać i przy okazji głośniczek systemowy (w obudowie) bezprzerwy wydaje nieprzyjemny dzwięk Pip..........pip...........pip.....itd, pomaga tylko reset na obudowie i po resecie jest to samo tylko, że niemoge nawet wejść do biosu! (głośnik dalej pika)

Gdzieś czytałem, że ta płyta jest zbudowana na czipie z błędem fabrycznym (nie wiem czy to prawda). A co najdziwniejsze to to że po wyjęciu SB z pci wszystko jest ok!

Czy ktoś ma podobny problem?

Bardzo proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Miałem kiedyś KT7A i SB128 ale wszystko śmigało bez problemy. Przeczytałem kiedyś gdzieś na forum że nie należy pakowaś w KT7 SB w pierwszy slot PCI pod AGP (coś z przerwaniem) sprwedż u siebie w innych portach, jak nie zadziała to raczej SB jest trafiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie na abicie KT7A był problem z kartą TV ale tylko wtedy, gdy wsadzałem jąw ostatni, najniższy slot współdzielony ze złączem ISA. zaraz pod grafą pracowała dobrze. i podobnie jak u bouli'ego miało to związek z przerwaniami.

poeksperymentuj z każdym ze złącz PCI, na którymś powinno chodzić dobrze. moja dźwiękówka chodziła dobrze na każdym złączu (zoltrix night in gale na chipie CMI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB mam w PCI 4, karta dzwiękowa jest ok bo na ECSie działa, wszystkie ustawienia w biosie są domyślne, nie znam się na tych przerwaniach!

Nie piszcie o KT7A bo to zupełnie inna płyta (inny chipset).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...