Skocz do zawartości
garaz_ogrodowy

Upgrade z Intel Core i5-10600KF i GeForce RTX 3060

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Potrzebuję pomocy przy modernizacji komputera.

Obecna konfiguracja: Intel i5-10600KF połączony z RTX 3060, 32 GB RAM. Pozostałe szczegóły mogę podać na życzenie, jeśli będą potrzebne. Procesor zaczyna już nie spełniać moich oczekiwań, więc rozważam jego wymianę.

Czego używam komputera: Głównie do programowania. Sporadycznie do renderowania na własne potrzeby. Czasami do grania.

Planuję zakupić: Procesor. Płytę główną. RAM (przesiadka na DDR5). Opcjonalnie zasilacz (jeśli będzie to konieczne).

Najważniejsze pytania:

1. Jaki procesor polecacie? Rozważam głównie AMD.
2. Czy według powinienem wymienić zasilacz? Aktualnie mam Be Quiet! 650 W 80 Plus Gold. Martwię się, że po aktualizacji może być za słaby, szczególnie jeśli w przyszłości wymienię kartę graficzną.
3. Jakie konkretne komponenty polecacie, aby cały zestaw działał optymalnie?
4. Mam chłodzenie Fortis z zestawem montażowym AM4 (gdzieś leży w pudełku). Czy będzie pasowało do gniazda AM5, czy muszę kupić nowe chłodzenie?

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje sprzętowe i porady! Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi