krzysztoff Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu --- tl;dr wentylatory do obudowy - ciche i trwałe chłodzenie powietrzne do i7-7700 - ciche i trwałe dyski 1TB / 2TB nvme 3.0 lub 4.0 - z możliwie najdłuższą gwarancją (10 lat?) i wysokim TBW podstawowa karta graficzna (HDMI + HDMI albo HDMI + DP) umożliwiająca wyświetlanie na 2 monitorach 4K przy 60Hz --- Rozważałem złożenie zupełnie nowej jednostki, jednak chęć pozostania przy aktualnej instalacji OS + to że sprzęt nadal sobie radzi, postawiłem na upgrade. Być może po końcu wsparcia Win10 złożę nowy. Wymagania - nie gram ale zależy mi na ogólnej wydajności sprzętu - płynnej, stabilnej pracy. Z obciążających zadań to duża ilość kart w przeglądarce (często ponad 100), dekodowanie obrazu jednocześnie z wielu kamer w wysokiej rozdzielczości (aplikacja iVMS-4200). Aktualny sprzęt (8-letni staruszek): i7-7700 (chłodzenie fabryczne) ASRock Z270 Extreme4 (włączony profil XMP 3200) Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB (2x16), 3200MHz, CL16 SSD 850 PRO 256GB - chyba jedyne dyski konsumenckie które miały 10 lat gwarancji 😞 teraz nic nie widzę takiego (+2 dyski SATA, +2 dyski USB) Corsair CX 750W (CP-9020015-EU) SilentiumPC Gladius M20 Wi-Fi 6E AX210 (na M.2) NVIDIA Quadro NVS 295 256MB (2 monitory na DP @ 1920x1200, +1 monitor jeszcze jest na integrze 4K po HDMI - niestety tylko 30Hz wg informacji z WIn10) Upgrade / konserwacja obudowa posiada 3 fabryczne wentylatory (120) (2 na froncie + 1 z tyłu) tylny przy rozruchu rzęzi jak kosiarka - wymiana wszystkich na coś cichego i trwałego, +ew. dołożenie (?) - wg spec max 5 szt. ( https://www.silentiumpc.com/en/product/gladius-m20-pure-black/ ) chłodzenie CPU - wymiana; jak widać 8 lat było na stockowym chłodzeniu, jednak temp. przy renderowaniu obrazu z 9 kamer sięgają 100 stopni a kultura pracy pozostawia wiele do życzenia, myślę o dobrym chłodzeniu powietrznym (ciche, trwałe), obudowa wg informacji ma max 158mm wys. chłodzenia, nie jestem doświadczony w składaniu sprzętu, jednak chłodzenie chciałbym zmienić we własnym zakresie, możliwie bez demontażu płyty głównej z obudowy dyski - chcę sklonować systemowy SSD 850 PRO na M.2, rozważam 2 dyski M.2 w RAID 1 aby wprowadzić redundancję w przypadku awarii dysku, niestety nigdy nie robiłem macierzy RAID a zrobienie tego prawidłowo może pochłonąć sporo zasobów czasowych więc możliwe że stanie na zwykłej migracji na M.2, zależy mi przede wszystkim na trwałości, oczywiście wyższe transfery / szybsze uruchamianie są bardzo mile widziane - czy KC3000 / Viper 4300 1TB/2TB będzie dobrym wyborem? W związku z tym że płyta obsłuży jedynie PCIe 3.0 czy są lepsze jakieś starsze modele na trwalszych kościach / konstrukcji z co najmniej 60 miesięczną gwarancją (czy jest coś jeszcze ze 120 miesięczną gwarancją?) / wysokim TBW? Sam fakt że modele 4.0 mogące pracować z 2x większą prędkością niż na mojej płycie wydaje się że zwiększy ich trwałość więc może wspomniane modele to najlepszy wybór z punktu widzenia trwałości? prawdopodobnie dokupię jakąś podstawową kartę graficzną oraz dodatkowy monitor 4K - tu prosiłbym sugestię podstawowej karty (jeśli się da to bez wentylatorów, jeśli nie to aby była cicha) która najlepiej miałaby DP + HDMI lub HDMI + HDMI i uciągnęłaby 2x 4K przynajmniej na 60Hz, to wtedy dodatkowo przepiąłbym się z 4K z integry (tam tylko 30Hz jak wspomniałem) planuję dodać kartę LAN 2.5G ze względu na modernizację sieci niestety komputer nie był czyszczony i oczywiście przy upgradzie zostanie odkurzony, proszę o sugestie co należałoby jeszcze zrobić z punktu widzenia konserwacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu Godzinę temu, krzysztoff napisał(a): czy KC3000 / Viper 4300 1TB/2TB będzie dobrym wyborem? tak Godzinę temu, krzysztoff napisał(a): W związku z tym że płyta obsłuży jedynie PCIe 3.0 czy są lepsze jakieś starsze modele na trwalszych kościach / konstrukcji z co najmniej 60 miesięczną gwarancją (czy jest coś jeszcze ze 120 miesięczną gwarancją?) / wysokim TBW? dzisiaj raczej nie Godzinę temu, krzysztoff napisał(a): (ciche, trwałe), obudowa wg informacji ma max 158mm wys. chłodzenia, nie jestem doświadczony w składaniu sprzętu, jednak chłodzenie chciałbym zmienić we własnym zakresie, możliwie bez demontażu płyty głównej z obudowy https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesora-aktywne-endorfy-ey3a009-15701664318 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztoff Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu dzięki za odzew 5 godzin temu, karro napisał(a): https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesora-aktywne-endorfy-ey3a009-15701664318 wg opisu ze strony producenta https://endorfy.com/pl/product/fortis-5-dual-fan/ ma 159mm co sugerowałoby że może nie wejść - czy zatem z doświadczenia piszesz że jednak spasuje? rozważam endorfy fera 5 (155mm wys.) Prośba o sugestie co do karty graficznej i wentylatorów obudowy aktualna. Prośba do @Dikson o wypowiedzenie się (cenię sobie Twoje kompetencje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu https://www.x-kom.pl/p/1154660-chlodzenie-procesora-silver-monkey-x-stormy-120mm.html#Specyfikacja Stormy ma 154mm wysokości i nie blokuje kości ram więc nie trzeba podnosić wentylatora. Świetne chłodzenie za tą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztoff Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Obiło mi się kilka tematów gdzie narzekano na awaryjność SM, więc wolałbym ominąć tę markę. Ale dziękuję za wskazówkę i rozważę. Czy montaż będę w stanie przeprowadzić bez demontażu płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...