krzysztoff Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu --- tl;dr wentylatory do obudowy - ciche i trwałe chłodzenie powietrzne do i7-7700 - ciche i trwałe dyski 1TB / 2TB nvme 3.0 lub 4.0 - z możliwie najdłuższą gwarancją (10 lat?) i wysokim TBW podstawowa karta graficzna (HDMI + HDMI albo HDMI + DP) umożliwiająca wyświetlanie na 2 monitorach 4K przy 60Hz --- Rozważałem złożenie zupełnie nowej jednostki, jednak chęć pozostania przy aktualnej instalacji OS + to że sprzęt nadal sobie radzi, postawiłem na upgrade. Być może po końcu wsparcia Win10 złożę nowy. Wymagania - nie gram ale zależy mi na ogólnej wydajności sprzętu - płynnej, stabilnej pracy. Z obciążających zadań to duża ilość kart w przeglądarce (często ponad 100), dekodowanie obrazu jednocześnie z wielu kamer w wysokiej rozdzielczości (aplikacja iVMS-4200). Aktualny sprzęt (8-letni staruszek): i7-7700 (chłodzenie fabryczne) ASRock Z270 Extreme4 (włączony profil XMP 3200) Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB (2x16), 3200MHz, CL16 SSD 850 PRO 256GB - chyba jedyne dyski konsumenckie które miały 10 lat gwarancji 😞 teraz nic nie widzę takiego (+2 dyski SATA, +2 dyski USB) Corsair CX 750W (CP-9020015-EU) SilentiumPC Gladius M20 Wi-Fi 6E AX210 (na M.2) NVIDIA Quadro NVS 295 256MB (2 monitory na DP @ 1920x1200, +1 monitor jeszcze jest na integrze 4K po HDMI - niestety tylko 30Hz wg informacji z WIn10) Upgrade / konserwacja obudowa posiada 3 fabryczne wentylatory (120) (2 na froncie + 1 z tyłu) tylny przy rozruchu rzęzi jak kosiarka - wymiana wszystkich na coś cichego i trwałego, +ew. dołożenie (?) - wg spec max 5 szt. ( https://www.silentiumpc.com/en/product/gladius-m20-pure-black/ ) chłodzenie CPU - wymiana; jak widać 8 lat było na stockowym chłodzeniu, jednak temp. przy renderowaniu obrazu z 9 kamer sięgają 100 stopni a kultura pracy pozostawia wiele do życzenia, myślę o dobrym chłodzeniu powietrznym (ciche, trwałe), obudowa wg informacji ma max 158mm wys. chłodzenia, nie jestem doświadczony w składaniu sprzętu, jednak chłodzenie chciałbym zmienić we własnym zakresie, możliwie bez demontażu płyty głównej z obudowy dyski - chcę sklonować systemowy SSD 850 PRO na M.2, rozważam 2 dyski M.2 w RAID 1 aby wprowadzić redundancję w przypadku awarii dysku, niestety nigdy nie robiłem macierzy RAID a zrobienie tego prawidłowo może pochłonąć sporo zasobów czasowych więc możliwe że stanie na zwykłej migracji na M.2, zależy mi przede wszystkim na trwałości, oczywiście wyższe transfery / szybsze uruchamianie są bardzo mile widziane - czy KC3000 / Viper 4300 1TB/2TB będzie dobrym wyborem? W związku z tym że płyta obsłuży jedynie PCIe 3.0 czy są lepsze jakieś starsze modele na trwalszych kościach / konstrukcji z co najmniej 60 miesięczną gwarancją (czy jest coś jeszcze ze 120 miesięczną gwarancją?) / wysokim TBW? Sam fakt że modele 4.0 mogące pracować z 2x większą prędkością niż na mojej płycie wydaje się że zwiększy ich trwałość więc może wspomniane modele to najlepszy wybór z punktu widzenia trwałości? prawdopodobnie dokupię jakąś podstawową kartę graficzną oraz dodatkowy monitor 4K - tu prosiłbym sugestię podstawowej karty (jeśli się da to bez wentylatorów, jeśli nie to aby była cicha) która najlepiej miałaby DP + HDMI lub HDMI + HDMI i uciągnęłaby 2x 4K przynajmniej na 60Hz, to wtedy dodatkowo przepiąłbym się z 4K z integry (tam tylko 30Hz jak wspomniałem) planuję dodać kartę LAN 2.5G ze względu na modernizację sieci niestety komputer nie był czyszczony i oczywiście przy upgradzie zostanie odkurzony, proszę o sugestie co należałoby jeszcze zrobić z punktu widzenia konserwacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Godzinę temu, krzysztoff napisał(a): czy KC3000 / Viper 4300 1TB/2TB będzie dobrym wyborem? tak Godzinę temu, krzysztoff napisał(a): W związku z tym że płyta obsłuży jedynie PCIe 3.0 czy są lepsze jakieś starsze modele na trwalszych kościach / konstrukcji z co najmniej 60 miesięczną gwarancją (czy jest coś jeszcze ze 120 miesięczną gwarancją?) / wysokim TBW? dzisiaj raczej nie Godzinę temu, krzysztoff napisał(a): (ciche, trwałe), obudowa wg informacji ma max 158mm wys. chłodzenia, nie jestem doświadczony w składaniu sprzętu, jednak chłodzenie chciałbym zmienić we własnym zakresie, możliwie bez demontażu płyty głównej z obudowy https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesora-aktywne-endorfy-ey3a009-15701664318 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztoff Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu dzięki za odzew 5 godzin temu, karro napisał(a): https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesora-aktywne-endorfy-ey3a009-15701664318 wg opisu ze strony producenta https://endorfy.com/pl/product/fortis-5-dual-fan/ ma 159mm co sugerowałoby że może nie wejść - czy zatem z doświadczenia piszesz że jednak spasuje? rozważam endorfy fera 5 (155mm wys.) Prośba o sugestie co do karty graficznej i wentylatorów obudowy aktualna. Prośba do @Dikson o wypowiedzenie się (cenię sobie Twoje kompetencje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu https://www.x-kom.pl/p/1154660-chlodzenie-procesora-silver-monkey-x-stormy-120mm.html#Specyfikacja Stormy ma 154mm wysokości i nie blokuje kości ram więc nie trzeba podnosić wentylatora. Świetne chłodzenie za tą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztoff Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Obiło mi się kilka tematów gdzie narzekano na awaryjność SM, więc wolałbym ominąć tę markę. Ale dziękuję za wskazówkę i rozważę. Czy montaż będę w stanie przeprowadzić bez demontażu płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...