Stybel Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia Cześć, pracuję w 3840x1600, głównie z plikami wideo i tekstem, zarówno lokalnie jak i przez platformy sieciowe. Gram okazyjnie albo wcale, a jeśli już to w klasyki typu Wiesiek albo Total War. Po przejściu z FHD na UW4K mój leciwy składak już mocno niedomaga. Do tej pory miałem: R2600, RTX 3060, 16 GB DDR4 3000, MSI B450-A PRO, XFX PRO550W. Myślałem o zmianie bebechów na coś opartego na i5/R7, ale okazyjnie zamieniłem 3060 na 4060 ti i wydajność wzrosła zauważalnie. Aplikacje webowe otwierają się o połowę szybciej 😉 Pomyślałem, że skoro tak, to relatywnie niewielkim kosztem mogę wsadzić do budy np. R 5900X i ew. zmienić RAM. Zawsze to taniej niż zmiana całego kompa. Jest sens się w to bawić, zakładając, że komp do w/w zastosowań ma mi posłużyć kilka lat, czy lepiej od razu zmienić całą platformę? Pójdzie to bezproblemowo na tej płycie i zasilaniu i da sensowny przyrost wydajności? Może jakiś inny procesor na AM4 zamiast 5900X? Z góry dzięki za pomoc 🙂 Wojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 20 godzin temu, Stybel napisał(a): Jest sens się w to bawić, zakładając, że komp do w/w zastosowań ma mi posłużyć kilka lat, czy lepiej od razu zmienić całą platformę? Najtaniej zmienić właśnie procesor, w tej chwili masz Ryzen 9 5900X za ~1000zł, Ram możesz podnieść do 3200Mhz (zależy co tam masz) i to jest najprostszy sposób na podniesienie wydajności, a zdecydowanie będzie lepiej względem Ryzen 2600. Zmiana platformy to w zasadzie kupujesz wszystko nowe, czyli trzeba liczyć się z kosztem 3-4k żeby to miało sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Wtorek o 08:43 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 08:43 Może 5800X i drugie 16GB ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mysteques99 Opublikowano Wtorek o 13:29 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:29 (edytowane) Ja zmieniając z R5 2600 na R5 5600 odczułem sporą różnicę. Przy okazji 16gb ramu 3000mhz zmieniłem na 32gb 3600mhz i dorzuciłem SSD na nvme i komputer jak nowy. No i kartę zmieniłem z gtx 1060 6gb na rtx 3070, więc samo to dało ogromny przeskok. Przy twoich wymaganiach pewnie warto spojrzeć na jakieś R9 czy R7, np 5700X. Edytowane Wtorek o 13:30 przez Mysteques99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...