Clarkson321 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) Dzień dobry, Opis sytuacji: posiadam kilka przełączników Cisco 48 x 1Gbit RJ45, rozdzielają ruch w starym budynku. Uzytkownićy narzekali na słabą wydajność dostęów do pliku i wolne transfery, w pierwszej kolejności wymieniłem stary serwer na serwer oparty o ZFS, mega to przyszpieszyło pracę, ale pomimo pierwszego sukcesu i tak mnie cisną zeby to wszystko lepiej chodziło i żeby wszystko się szybciej przesyłało i teraz pytanie. Czy jak wymienię te stare przełączniki np. na coś takiego https://getprice.pl/pl/konfigurator-arista-dcs-7050t-64.html to czy pomimo starego okablowania w budnku, szacuję na 25-30 lat, to wszystko pójdzie na 10Gbit ? Z góry uprzedzam ze dyspujuję mega ograniczonym budżetem i w pierwszej kolejności wymianiłbym switch tam gdzie to konieczne plus wymienił karty na końcówkach na 10Gbit. Czy możecie polecić jakieś tanie i niezawodne 4-6 portowe switche 10Gbit żeby dalej ruch rozdzielić w poszczególnych pomieszczeniach? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Edytowane 19 Stycznia przez Clarkson321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano Poniedziałek o 09:41 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:41 Wiem, że temat sprzed miesiąca ale i tak odpiszę. W tym przypadku najpierw uruchomiłbym jakiś monitoring sieci i sprawdził czy i gdzie zapycha sie połaczenie 1gibt. Bo może sie okazać że wymiana na 10gibt nie zwiększy ci wcale prędkości. W przypadku cisco jest to dośc proste, wystarczy jakiś darmowy monitoring po snmp, np Zabbix czy PRTG. Klientów bym sobie odpuścił przy tak starym okablowaniu i raczej wymienił najpierw szkielet sieci na 10gbit. Tzn. połączenia między switchami i połączenie ze switcha do tego serwera. Zacząłbym jednak najpierw od tego monitoringu, żeby zdiagnozować gdzie zapycha się połączenie 1gbit. Podejrzewam, że albo na jakimś połączeniu switch-switch, albo switch-serwer i to tam powinieneś 10gbit sobie zafundować w pierwszej kolejności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...