Clarkson321 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) Dzień dobry, Opis sytuacji: posiadam kilka przełączników Cisco 48 x 1Gbit RJ45, rozdzielają ruch w starym budynku. Uzytkownićy narzekali na słabą wydajność dostęów do pliku i wolne transfery, w pierwszej kolejności wymieniłem stary serwer na serwer oparty o ZFS, mega to przyszpieszyło pracę, ale pomimo pierwszego sukcesu i tak mnie cisną zeby to wszystko lepiej chodziło i żeby wszystko się szybciej przesyłało i teraz pytanie. Czy jak wymienię te stare przełączniki np. na coś takiego https://getprice.pl/pl/konfigurator-arista-dcs-7050t-64.html to czy pomimo starego okablowania w budnku, szacuję na 25-30 lat, to wszystko pójdzie na 10Gbit ? Z góry uprzedzam ze dyspujuję mega ograniczonym budżetem i w pierwszej kolejności wymianiłbym switch tam gdzie to konieczne plus wymienił karty na końcówkach na 10Gbit. Czy możecie polecić jakieś tanie i niezawodne 4-6 portowe switche 10Gbit żeby dalej ruch rozdzielić w poszczególnych pomieszczeniach? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Edytowane 19 Stycznia przez Clarkson321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Wiem, że temat sprzed miesiąca ale i tak odpiszę. W tym przypadku najpierw uruchomiłbym jakiś monitoring sieci i sprawdził czy i gdzie zapycha sie połaczenie 1gibt. Bo może sie okazać że wymiana na 10gibt nie zwiększy ci wcale prędkości. W przypadku cisco jest to dośc proste, wystarczy jakiś darmowy monitoring po snmp, np Zabbix czy PRTG. Klientów bym sobie odpuścił przy tak starym okablowaniu i raczej wymienił najpierw szkielet sieci na 10gbit. Tzn. połączenia między switchami i połączenie ze switcha do tego serwera. Zacząłbym jednak najpierw od tego monitoringu, żeby zdiagnozować gdzie zapycha się połączenie 1gbit. Podejrzewam, że albo na jakimś połączeniu switch-switch, albo switch-serwer i to tam powinieneś 10gbit sobie zafundować w pierwszej kolejności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...