robbie92 Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu Cześć, Chcę złożyć nowego kompa pod nowe rtxy. Planuję tak: I7 14700kf, MPG A850G PCIE5 Tutaj RAM, nie wiem jaki, podobno 48 to lepszy die Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 32 GB, 7200MHz, CL34 (F5-7200J3445G16GX2-TZ5RS) lub G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6800 - 48GB - CL34 - Dual Channel (2 pcs) - Intel XMP - Czarny z RGB Nie mam pojęcia jaka płyta główna do takiego zestawu, czy Z790 jest mi potrzebne? Czy b670 wystarczy? Czego oczekuję? Performance lepszy/zbliżony do r7 7800x3d po Undervoltingu. Kartę kupię w miarę mozliwości finansowych, może 5080, może 5070ti. Czy ten MSI będzie ok do nowych złącz w gpu 12pin? Nie chcę Ryzena, totalnie jest teraz nie opłacalny, chyba że uważacie inaczej. Mam już kupione chłodzenie Arctic Freezer III 360. Fajnie by było, jakby to było w białym kolorze - nie jest to przymus. Na obudowę poluje Fractal Design North XL, zmieści się tam 360? Możecie polecić też coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu PSU jest spoko, płyta klasy MSI Z790 Tomahawk WiFi (niestety, nie białą) będzie dobrym wyborem, no i pamięci lepiej 32 GB 7200 MHz CL34 (48 GB to jeszcze nie Dual Rank, tylko Singiel). Plus poradnik UV pod ten konkretny CPU: https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbie92 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Czy taki zestaw jak na zdjęciu poniżej będzie ok? +mam KC3000 1tb i ww. AF III 360. Czy z takim zestawem mogę liczyć na na wydajność na poziomie R7 7800x3d? Czy po UV dalej będę w stanie z tym cpu konkurować? Czy może jednak w ogólnym rozrachunku dopłata do r7 7800x3d będzie lepsza? Oszczędziłbym przypusczam na ramie, płycie i zasilaczu, a ogólnie na rachunku za prąd. Czy może źle myślę? Edytowane 8 godzin temu przez robbie92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...