arczer_ Opublikowano Środa o 21:32 Zgłoś Opublikowano Środa o 21:32 Witam serdecznie, mam zagwozdkę odnośnie instalacji systemu Windows 10 lub 11 na komputerze poleasingowym DELL Optiplex 3080 micro. Problem polega na tym, że jak skasuje się dysk (bądź też da inny), po wgraniu 10 lub 11 wymaga on połączenia z internetem. OOBE\BYPASSNRO nie pomaga. Tak w Windows 10 też chce połączenia z internetem. Co więcej, gdy dostanie ten internet przechodzi do logowania się do konta firmy, w której ten komputer był poprzednio. Nie da się utworzyć konta lokalnego, nowego online, tylko prosi o podanie maila i klucza do konta z firmy. Instalator czysty, bezpośrednio na microsoft pobrany. TPM kasowany, bios upgrade i downgrade wykonany. Proszę o pomoc, Pozdrawiam Arczer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Czwartek o 00:19 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 00:19 (edytowane) Chcesz powiedzieć, że jakbyś podłączył tam dysk z Windowsem, który działał na innym kompie to magicznie zablokuje się on po uruchomieniu na tym Dellu? Utworzyć bootowalny instalator na USB przy pomocy Rufus i tam utwórz gotowe konto użytkownika (i oczywiście wyłączyć wymagania konta online). Po instalacji system powinien automatycznie zalogować się na to konto wpisane w Rufus. Edytowane Czwartek o 00:51 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakk87 Opublikowano Czwartek o 10:07 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 10:07 (edytowane) W BIOS w sekcji Security aktywowany jest Computrace/Absolute, taki anti-theft, dopóki tego nie wyłączysz nie masz możliwości zalogowania się do PC. Po to jest ta funkcja. Można skontaktować się z działem IT korporacji z której pochodzi komputer i oni to odblokują, nie wiesz czy PC jest kradziony, czy zapomnieli to wyłączyć. Edytowane Czwartek o 10:08 przez zakk87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GadbPL Opublikowano Czwartek o 11:31 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:31 Cześć, mi to wygląda na to, że komputer prędzej był dodany do Windows Autopilot w Intune i nie został z niego usunięty przed sprzedażą. Dopytałbym Dział IT firmy od której odkupiłeś sprzęt czy przypadkiem tak nie jest (potrzebny by był do tego na wszelki wypadek Serial Number urządzenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczer_ Opublikowano Czwartek o 12:28 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:28 Witam, dziękuję za odpowiedzi, kontaktowałem się z firmą (sprzedającym) i powiedzieli, że mi odblokują go lub wymienią komputer na inną sztukę. Tak więc nie będę nic musiał kombinować z tym Dziękuję mimo wszystko za szybką odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano Czwartek o 14:34 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 14:34 (edytowane) zakk87 - W tym co piszesz jest sporo prawdy. Kolega kupił poleasingowy Lenovo i po numerze seryjnym niby wszytko ok było ale adminowi "się zapomniało" kompa coś odblokować jak korpo sprzedawało sporą ilość tychże.. Sprzęt nie był kradziony ale kontakt z korpo zerowy bo poza PL jakoś. arczer_ - gratulacje Edytowane Czwartek o 14:35 przez ATB-FLASH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...