Skocz do zawartości
kamiltr

Komputer z 2018 roku - modernizacja czy wymiana?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
posiadam komputer zbudowany w 2018 roku o następującej specyfikacji:

CPU: i5 8600K
MOBO: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Kingston FURY Renegade 32GB 2x16GB 3600MHz DDR4
GPU: Palit GeForce GTX 1080 GameRock 8GB
DYSK: Kingston KC3000 1TB
PSU: CORSAIR RM550X
COOLER: THERMALRIGHT HR-02 MACHO REV.B
OBUDOWA: SilentiumPC Pax M70

Do komputera podpięte są dwa monitory full hd, czasem na nim pracuje i czasem na nim gram (chciałbym zagrać w KCD2). Zastanawiam się jak podejść do tematu modernizacji tej platformy - załóżmy, że na pewno chciałbym zostawić dysk, zasilacz, obudowę i jeśli to możliwe to chłodzenie procesora. Co dalej, czy pozostać czy obecnej płycie głównej i pamięci, wymieniając procesor i kartę graficzną czy może lepszym pomysłem jest wymiana całości? Nie mam jeszcze określonego budżetu z prostego względu - nie wiem co robić, stąd post. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.02.2025 o 17:46, Dikson napisał(a):

Zmiana platformy na AM5 z Ryzen 7500F/7700. 

Jeśli masz zestaw montażowy pod AM4 to powinno dać radę zamontować ten cooler ns AM5. Jeśli nie to nowy cooler, Freezer 36 za 120 PLN.

Dzięki za sugestię, orientowałem się trochę w ofertach i jestem w stanie złożyć zestaw:

Ryzen 5 7600X3D, MSI B650 Gaming Plus WiFi, GoodRAM IRDM 32 GB 6000 MHz

za około 2300 złotych, czy taka dopłata względem 7700 (+/- 300 zł) będzie warta zachodu? Zastanawiam się też za ile jestem w stanie odsprzedać swój stary zestaw CPU + MOBO + RAM - myślę o kwocie 500/600 zł, jak uważasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi