Skocz do zawartości
jjtom

Zestaw do gier oraz pracy z małymi bazami danych. Budżet 15000-25000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym złożyć komputer który będzie w stanie pogodzić granie w najnowsze tytuły na maksymalnych detalach w możliwie dużej ilości klatek, z nudną 'pracą biurową' wymagającą pojemnego i szybkiego dysku. Czekałem specjalnie do premiery RTXów 50xx, ale ostatecznie chyba nie ma nad nimi aż takiego zachwytu? Myślałem więc, żeby złożyć coś dookoła RTX 4090 i Ryzena 9950X. Ma to sens, czy jednak lepiej próbować dorwać 50?

Aktualnie posiadam monitor Samsung Neo G7 (+ jakąś losową starą 1080p TNkę robiącą jako drugi monitor pod przeglądarkę). Boję się trochę OLEDów ze względu na to, że jednak sporo czasu poświęcam na dosyć statyczną pracę na głównym monitorze. Czy Neo G7 się nada do RTXa 4090, czy powinienem celować w upgrade monitora?

Z rzeczy ważnych niezwiązanych z przeznaczeniem gamingowym:
- Priorytetem jest szybkie i stabilne działanie systemu w trakcie mielenia małych baz danych z dysku (takich do kilkuset GB), ale zakładam że przy komputerze tej klasy nie powinno być z tym problemu? 
- Minimum 64GB ramu.
- Minimum 2x2T miejsca na dysku, ale więcej nie zaszkodzi, tutaj dla mnie szybkość/jakość dysku>rozmiar (zakładając minimum 2T).
- Docelowo komputer ma zostać w niezmienionej formie przez parę lat (nie chcę w nim grzebać i ręcznie wymieniać podzespołów), więc jeśli da się zrobić na dziś lekki overkill, tak żeby komp dalej spełniał swoje zadanie za 3-4 lata, to super.
- Raczej nie chciałbym nic podkręcać, bo się na tym nie znam.

Budżet nie jest sztywny, nie chciałbym przepłacać bez sensu, natomiast nie ma problemu dopłacić, jeśli faktycznie zaoferuje to lepszy efekt końcowy.

Będę wdzięczny za pomoc w złożeniu czegoś do kupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi